Strona 8 z 20 PierwszyPierwszy ... 67891018 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 200

Wątek: Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    aha czyli dolewac można a wymieniac to nie?????? o jasna dupa
    I teraz komu wierzyć. Producentom skrzyń czy producentowi samochodów, który podważa zalecenia dwóch producentów(ZF i GM, tej drugiej w E38 nie było)?
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Cytat Zamieszczone przez Anatol Zobacz posta
    Hmmm ... dziwne że bańka 20l oleju Esso jest na dolewki .... :D
    no wlasnie dziwne, ze bańka 20l jest na wymianę, podczas ktorej wchodzi 3l :) bańki są takie duze bo sa przeznaczone dla serwisow zajmujacych sie skrzyniami ;) zeby po naprawach uzupelniac olej.

wymieniac olej można naturalnie, jesli ktos czuje taka potrzebe, ale tylko i wylacznie wymiana DYNAMICZNA a wiec wymiana calego oleju ma jakis sens. a taka dolewka 3l swiezego to jest pic na wode fotomontaz i na pewno skrzyni to nie uratuje.
    Ostatnio edytowane przez dobrus ; 20-12-2011 o 11:53

Zaawansowany Użytkownik Awatar Leon740i
    BMW
    740iA m62b44
    Serwis olejowy ma wydłuzać żywotnosc a nie ratowac owe życie :)
    Człowiek jest wielki nie przez to, co posiada, lecz przez to kim jest.

Doświadczony Użytkownik Awatar arturo193
    BMW
    W planach E38 750i
    Cytat Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    ze bańka 20l jest na wymianę, podczas ktorej wchodzi 3l
    Och chyba cos za mało...a olej trzeba zmieniać i tyle.W Volvo V70 po 2000 roku też firma nie zaleca zmiany oleju,który ponoć ma starczyc na całe życie skrzyni i dlatego to życie wynosi coś koło 150-200 tyś km a potem dupa.Wymieniałem skrzynie w swoim V70,które posiadałem i gość z serwisu powiedział do mnie...to cud,że ta skrzynia wytrzymała 321 tyś km...gratuluję.Tylko nie wiem od jak dawna już szarpała ona tak niesamowicie bo poduchy od silnika były pozrywane.Auto było używane przez norweską policję przez 8 lat i prawdopodobnie problem już istniał od kilku lat a zaczał sie pewnie przy około 200 tyś przebiegu.Teraz same serwis zaleca wymianę oleju w tych skrzyniach co 60-80 tyś km przyznajac,że załozenie o niwymienialności oleju w tych skrzyniach było błędne...olej trzeba wymieniać,koniec,kropka.Pozdrawiam.
    Volvo V70 T5 2.3 turbo 250KM 2002,Mercedes CLS 500 2005,Honda CRv 2.0 2007,BMW X5 4.4 2001...

Zaawansowany Użytkownik Awatar Rafciu
    BMW
    E38, 740iL, 2000rok
    Czy w każdym temacie muszą być takie przepychanki? Każdy robi co chce ze swoim autem i na tym trzeba zakończyć te wywody NIC nie wnoszące do tematu.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    3litry ??? do 5hp30 dynamicznie wchodzi jakies 12-13 litrów a statycznie 6-8 robisz np 2 stattyczne i ten sam efekt

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    widzieliscie kiedys rozebrany silnik ktory brał olej i byl w miare nowy?? jest w srodku idealnie czysty, kazda dolewka oleju bardzo bardzo poprawia jego własciwosci, wydaje mi sie ze moze, ale podkreslam "moze" nagla wymiana oleju w calosci cos uszkodzic, to wymiana statyczna tylko poprawi prace skrzyni, ja dlugo sie wachalem ale dziwne odglosy dobiegajace ze skrzyni "namowily" mnie, zrobilem wymiane statyczną i okazalo sie z brakowalo mi 3L oleju w skrzyni a po wymianie tylko lepiej i plynniej chodzi, latem olej wymienie ponownie, tyle ze juz bez filtra. Wierze ze nawet dolewka 1L oleju do tych 12 momentalnie polepsza własciwosci oleju jak i prace skrzyni,

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    Wierze ze nawet dolewka 1L oleju do tych 12 momentalnie polepsza własciwosci oleju jak i prace skrzyni,
    x 2 :)
    Gra muzyka

Moderator Mod Awatar damian23zgc
    BMW
    BMW e65 745i;VW Passat B6
    Cytat Zamieszczone przez Anatol Zobacz posta
    Ciekawe po co sprzedają oleje do ASB w ASO ???
    I filtry i uszczelki i co tylko potrzebujesz :d
    Ale Anatolku to tylko po to aby sobie leżało na magazynach bo skrzynie ASB są wieczne :d

Początkujący Użytkownik
    BMW
    728iA e38 2000
    nikt nie wspomnial o plukaniu przy wymianie.ja wymienilem olej w skrzyni odrazu po zakupie auta.wymienilem olej w serwisie ktory zajmuje sie skrzyniami.olejj byl wymieniany metoda dynamiczna + plukanie .jest to moja druga e38 w pierwszej wymienilem olej w skrzyni dopiero potym jak zaczelo stukac przy wrzuceniu na wsteczny(dobrze znany temat szarpniecia przy wrzuceniu na R),ale oczywiscie nic to nie pomoglo.cala operacja jest bardzo droga i wynosi 1000zl w skrzyni ktora ma 728iA z 2000roku.pozdrawiam wszystkich uzytkownikow skrzyn automatycznych.
    tomala

Uprawnienia umieszczania postów