Pokaż wyniki od 1 do 10 z 246

Wątek: E65 jaki olej do silnika?

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Na takich urządzeniach to byle przedstawiciele rózne produkty testują chcąc zrobić wodę z mózgu potencjalnym klientom. Dla mnie niewiarygodne w żaden sposób.
    Nie udowadnia i nie pokazuje jak się olej zachowuje w wysokich jak i niskich temperaturach i co zostaje po nim po przebiegu 10 kkm.
    Zwróćcie uwagę ,że jest jeszcze coś takiego jak film olejowy który można zerwać . Dupa a nie test.
    Dla mnie najbardziej wiarygodne jest doświadczenie życiowe tak jak np własnie kumpel który zrobił 200kkm tylko na 10w40 i jest wszystko super a inni leją 5w30 i po tym przebiegu silniki mają do remontu. Jak się olej wymienia ,jaki by nie był co 10 a nie 20 czy 30 tysiecy kilometrów to problemu z reguły nie ma.

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Cytat Zamieszczone przez miro Zobacz posta
    Na takich urządzeniach to byle przedstawiciele rózne produkty testują chcąc zrobić wodę z mózgu potencjalnym klientom. Dla mnie niewiarygodne w żaden sposób.
    Nie udowadnia i nie pokazuje jak się olej zachowuje w wysokich jak i niskich temperaturach i co zostaje po nim po przebiegu 10 kkm.
    Zwróćcie uwagę ,że jest jeszcze coś takiego jak film olejowy który można zerwać . Dupa a nie test.
    Dla mnie najbardziej wiarygodne jest doświadczenie życiowe tak jak np własnie kumpel który zrobił 200kkm tylko na 10w40 i jest wszystko super a inni leją 5w30 i po tym przebiegu silniki mają do remontu. Jak się olej wymienia ,jaki by nie był co 10 a nie 20 czy 30 tysiecy kilometrów to problemu z reguły nie ma.
    A czy to super oznacza, że widziałeś panewki główne i nadal wyglądają jak lustro. Test z autem Twojego kolegi jest tak samo wiarygodny jak ten z youtuba. Silnik należy rozebrać w mak, żeby stwierdzić, że olej jest bardzo dobry. Ponadto nawet słaby olej jak się często wymienia, nie wpływa negatywnie na silnik. Mam kilku znajomych, którzy w motosporcie jeżdżą na marketowym mineralu i wymieniają go co wyścig, tylko dlatego, że silnik i tak wygląda jak nowy, a super syntetyk nie pomnę już marek, siadał i tak na drugim wyścigu.

Żeby trochę Wam dodać kolorów do dyskusji, w instrukcji mojego W124 w dieslu z nieśmiertelnym OM602 bez turbo jest napisane, żeby bez względu, czy olej jest mineralny, czy syntetyczny, wymieniać go co 6kkm w cyklu miejskim lub co 10kkm w cyklu autostradowym. Lata 80-te to nie były jeszcze czasy, że nam nawijano makaron na uszy, a silniki i tak wytrzymywały milion z palcem w nosie, czy się olej zmieniało, czy nie, więc taka uwaga w instrukcji coś oznacza. Oczywiście oleje może nie były takie co dziś, ale akurat pracuję w przemyśle naftowym, nie były też na zachodzie dużo gorsze, szczególnie te syntetyczne.

Lać syntetyk odpowiednich marek premium, wymieniać co 10kkm i nigdy nic się nie wydarzy, tak jak napisał Miro i wszystko. Nie ma co w cywilnych autach robić z tematu oleju takiej ceregieli.
    Ostatnio edytowane przez ttrol ; 11-12-2016 o 16:18
    pozdrawiam Bartek