Strona 6 z 8 PierwszyPierwszy ... 45678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 78

Wątek: Policja zatrzymuje prawko. +50km/h

Doświadczony Użytkownik Awatar nino
    BMW
    E32 735
    Cytat Zamieszczone przez Zavoli Zobacz posta
    Pokaż mi dzisiaj psa, które weźmie w łapę LOL. To sąd decyduje czy prawo jazdy zatrzymać czy też nie.

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez Zavoli Zobacz posta
    ...To sąd decyduje czy prawo jazdy zatrzymać czy też nie.
    Dokładnie.
    Co nie zmienia jednak faktu, że w momencie kiedy odebranie uprawnień nastąpi dzięki nastrojowi funkcjonariusza to do momentu wydania wyroku przez sąd, co może trwać i trwać, nie możemy kierować pojazdem.

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    ale przecież tak samo jak z odmową przyjęcia mandatu mamy tak samo prawo odmówić oddania prawa jazdy nie zgadzając się ze zdaniem policjanta i wtedy sprawa trafia do sądu.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

BMW
    E32 735
    Oczywiście, że nie musisz przyjąć mandatu - tak czy siak trafi to do sądu, dostajesz świstek na 7 dni, do 14 dni powinna odbyć się rozprawa. Nawet jak świstek straci ważność, to i tak praktycznie możesz prowadzić do uprawomocnienia się wyroku sądu, bo zabrali Ci prawo jazdy, nie wstrzymali uprawnień - to jest wykroczenie prowadzanie samochodu bez dokumentu prawa jazdy - 50 zł. Jak już sąd zadecyduje o zakazie prowadzanie pojazdów, to wtedy popełniasz przestępstwo.

I am sentenced to E32 Vip Awatar Dawid86
    BMW
    BMW 730i E32 M30B30 10.93r.

Tak tylko kto pokryje koszty związane z rozprawą (tj. jeden dzień wolnego, dojazdy, straty związane z wykonywanymi obowiązkami w pracy) w razie gdy sąd zdecyduje o oddaniu prawa jazdy a policja je zatrzymała wynika niepotrzebnie, gdyż można to było załatwić mandatem ??? To jest właśnie pytanie ponieważ w przepisach jest dużo niejasności w słowach "może", "w razie przypuszczenia" czyli nie jasno powiedziane a to daje dowolną interpretację i niepotrzebne nikomu przepychanki. Według mnie prawo ma jasno mówić co jest zgodne z nim a co nie.
    BMW 7 FOREVER
    Cars are my drugs.

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    jaką rozprawą, o czym Ty mówisz, przecież takie sprawy sąd rozpatruje zaocznie. co najwyżej będziesz do tyłu o 80 zł kosztów sądowych.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...

BMW
    E32 735
    Ci, którzy stracili prawko w związku ze swoim stylem jazdy na pierwszym miejscu będą stawiać możliwość jego odzyskania, reszta czyli koszty itp itd jest na drugim miejscu. Wszystkiego możesz dochodzić przed sądem :D I tak osobiście uważam, że jest to strategia przyjęta ze względu na zbliżające się wakacje. Dziwne, że większość zastanawia się co zrobić jak stracę, a nie co zrobić/jak jeździć żeby nie stracić :)
    Odwołanie piszesz Martynka. To jest praktycznie takie samo postępowanie jak trafią Cię z %%.
    Ostatnio edytowane przez nino ; 08-06-2014 o 11:06

BMW
    No mnie jakoś takie zaoczne sprawy nie przekonują ponieważ powinna być konfrontacja dwóch stron. Taki sąd ma tylko materiały w postaci raportu policji czyli jest to jednostronne rozpatrzenie sprawy a policja zawsze zrobi z kierowcę potencjalnego pirata drogowego, a niektórzy podchodzą jeszcze z stereotypami jak młody i w jakimś znanym z dyskusyjnych marek samochodzie to już jest przechlapane.

Nie chodzi mi tutaj o żadne zabezpieczenie w razie utraty a szaleńcza jazda to bezapelacyjnie mówi samo przez się, ale tutaj jesteśmy tylko zdani na raport i jak to zostało przedstawione przed sądem. Skąd możemy wiedzieć co i jak tam zostało przedstawione. A będzie tyle opinii ilu jest ludzi.
    Dokładnie opinia może nie być obiektywna do sytuacji z punktu widzenia jednego człowieka a drugi znów odbierze to inaczej.
    Ostatnio edytowane przez Dawid86 ; 08-06-2014 o 11:19
    BMW 7 FOREVER
    Cars are my drugs.

BMW
    E32 735
    Cytat Zamieszczone przez Dawid86 Zobacz posta
    No mnie jakoś takie zaoczne sprawy nie przekonują ponieważ powinna być konfrontacja dwóch stron. Taki sąd ma tylko materiały w postaci raportu policji czyli jest to jednostronne rozpatrzenie sprawy a policja zawsze zrobi z kierowcę potencjalnego pirata drogowego.
    Twoje przekonanie czy też nie policja, sąd ma w poważaniu. Wezwą Cię prawdopodobnie na przesłuchanie, wyjaśnisz, złożysz zeznanie. Potem dostajesz zaoczny, zgadzasz się i płacisz, nie zgadzasz się i ciśniesz do sądu sądzić się. Tak to mniej więcej w skrócie wygląda. To od Ciebie zależy czy chcesz dochodzić swoich racji czy też nie, nikt inny za Ciebie tego nie będzie robić.

BMW
    Zavoli masz 100% racji. Tylko po co te wszystkie ceregiele jak sąd ukaże mandatem to go przyjmę ponieważ wiem co zrobiłem i nie można by tak przy zatrzymaniu? Właśnie nie chcę podważać prawa ani sądu ani być przeciw policji czy instytucją prawa, tylko chodzi o możliwe nieobiektywne spojrzenie na sprawę w samym zalążku. Wprowadza się niepotrzebnie stresujące i negatywne emocje nikomu niepotrzebne.

Reasumując aby nie robić OT chodzi mi tylko o niejasne i nieprecyzyjne zapisy w prawie. Kropka :)
    Ostatnio edytowane przez Dawid86 ; 08-06-2014 o 11:47
    BMW 7 FOREVER
    Cars are my drugs.