A ja uważam, że należy takie zachowania karać bardziej surowo niż zwykłe wykroczenia. Bo taki typ będzie tak jeździł, aż nie zabije siebie lub kogoś. Ale wtedy będzie oczywiście biadolenie, że nikt z tym nic nie zrobił.
Ulv ,ja powiem tak ,że im dłużej się jeżdzi autem , to tym bardziej się wie ,że jest to bardzo niebezpieczne, Tak powinno być.
Szybka jazda , złe hamulce , zła droga , złe opony to sa czynniki wpływające na bezpieczeństwo.\
Na ww filmiku nie wiemy jaki jest stan hamulców opon itp ,ale wiemy ,ze szybkośc jest za duża i tyle.
Jak sa warunki można depnąć ,a na ww filmiku tych warunków nie ma ,to jest chyba oczywiste.
Kara za prędkość jest dlatego, że to wygodne i dochodowe dla tych, którzy karzą. Tyle że w ten sposób powstają sytuacje absurdalne, takie jak kara za płynną jazdę z dużą prędkością pustą drogą ekspresową. Poza tym miałbym może mniej przeciwko karaniu za samą prędkość, gdyby kary za wyrządzenie komuś szkody były znacznie bardziej dotkliwe.
Zavoli: A czy uważasz, że bardziej surowo niż za spowodowanie wypadku?
Ostatnio edytowane przez Ulv ; 08-06-2014 o 16:43
Zgadzam sie że ZAKŁAD FOTOGRAFICZNY ROSTOWSKIEGO to skandal , niektóre znaki , stan dróg też.
Nie zmieni to jednak faktu ,ze koleś na filmiku przegiął pałę na maxa i dobrze ,że się nic nie stało.
Zgadzam się, że przegiął pałę, ale mnie cały czas chodzi o zasadę ogólną: kara za spowodowanie wypadku powinna być bardziej surowa niż kara za spowodowanie zagrożenia.
Gość trochę przegiął nie ma co ukrywać ale wyczucie samochodu, panowanie nad nim, zimna krew i refleks to ma.
Ogólnie co do kary to powinna być współmierna do popełnionego wykroczenia czy przestępstwa.
Według mnie przy każdym zdarzeniu drogowym zbyt pochopnie się wydaje przyczynę albo nadmierna prędkość albo nawet jak nie była niezgodna to niedostosowanie prędkości do warunków itd. Nikt nie określa w jakim stopniu jaki czynnik przyczynił się do zdarzenia. Więc zgadzam się z tym co napisał Ulv o innych czynnikach mechanicznych i stanu technicznego pojazdu, drogi i warunków jakie panują.
Ostatnio edytowane przez Dawid86 ; 09-06-2014 o 22:01
BMW 7 FOREVER
Cars are my drugs.