Niestety nie jestem pierwszy nawet w polsce ale mysle ze to jeden z lepiej wykonanych swapow. W rodzinie jest jeszcze jeden ciekawy projekt bmw z takim silnikiem- e30 kombi swap 2,5tds brata.
Niestety nie jestem pierwszy nawet w polsce ale mysle ze to jeden z lepiej wykonanych swapow. W rodzinie jest jeszcze jeden ciekawy projekt bmw z takim silnikiem- e30 kombi swap 2,5tds brata.
jak jeździ TDS w E30? chodzi mi po głowie od dłuższego czasu takie połączenia.... tzn od kąd miałem e34 kombi z programem od bagora.... auto zmieniło się nie do poznania i obawiam się ze po mieście 735ia z 525tds manual plus chip nie ma najmniejszego polotu..... ciekawi mnie jak się ma ten silnik w e30..... waży 500kg mniej powinien zwijać asfalt... zakładając że jest zdrowy mój miał 180tys ori przelotu z oryginalną sprawną pompą wtryskową
ciekawy projekt i ładnie utrzymane 7er
e-30 z tds od e-34 z tds będzie ważyć z 250-300kg mniej a nie 500 to raz dwa jak już porównujesz M30B35 do TDS-a to porównuj w tej samej budzie i manual a nie 7er a automacie do 5er w manualu okej bo inaczej robisz z siebie laika :)
co do samego auta wygląda znośnie ale zdjęcia zrobione w taki sposób, że nie da sie stanu autka ocenić powyrywane z kontekstu kawałki samochodu zero zdjęć całości, zero zdjęć fotela kierowcy lakieru dołów drzwi w zasadzie widać lampę przednią i tylnią silnik i tylnia kanapę za dużo to to nie jest :)
Ostatnio edytowane przez Zdzira 850I ; 03-02-2013 o 10:39
Kolego godles jezdzi sie rewelecyjnie. E30 brata posiada silnik z angielskiej e39 z pompa mechaniczna z wiekszymi tłoczkami,turbo tez urosło,dolot to chłodnica z iveco a wydech to przelotowa nierdzewa 2,75 cala. Cisnienie powietrza na ktorym jezdzi to 1,5 bara. Sam aktualnie katuje odchudzona i lekko zmodzona e36 z silnikiem 2,8 ale stajac z nim na kresce przewaznie widze tylko czarny dym i słysze dzwiek przyspieszajacego kraza:( . W kazdym momecie na drugim biegu jest wstanie zerwac przyczepnosc samym gazem mimo szpery i opon 215. Jedynie do driftu sie nie bardzo nadaje ze wzgledu na duza mase przodu i waski zakres obrotow uzytecznych.
Witam serdecznie, nie jestem moze zwolennikiem diesli ale ten swap wyszedl elegancko, gratulacje. Co ciekawe ze zdjeci wydaje mi sie ze kolor Twojego samochodu to glacier blau ( blue ) metalic, jest identyczny z moim a kontynujac ta mysl mamy chyba blizniaczki ( moja rowniez 92' V8 manual, identyczny kolor wnetrza ( juz u mnie zmieniony i samochodu ). Zeby bylo ciekawiej u mnie na blacie 140tys km, niestety silnik ma wiecej x2 ( z zielonej e32 od kolegi Marecki ).
Pozdrawiam
obiecane zdiecia i link do nich
http://www.fotosik.pl/u/laki7/album/1390630
robione z nokia c5-00 5MP mysle ze wyszły nienajgorzej
Ostatnio edytowane przez laki7 ; 03-02-2013 o 18:08
no nie rób sobie jaj e30 318i sedan waży 1110kg (moje tak ważyło) e30 kombi 2.4td ojca ważyło 1300km... e30 1.8 kombi z klimą automatem ważyło 1200kg.... różnica pomiędzy 1.8 a 2.4 zatem to około 100kg.... niech będzie 150kg na niekorzyść TDS-a to i tak zostaje 300kg najmarniej. kolejna sprawa mój TDS miał około 165kuca i 350-360nm i manual.... a porównuje benzyniaka 211km i ponad 300nm do tego kręci się wyżej nie wiem czy to takie oczywiste.... od 0-100 e32 9,3 a e34 touring 2.5tds manual 11,5 w serii niech po programie zejdzie sekundę góra półtorej..... pod nogą żwawszy jest zdecydowanie ten TDS co miałem. Inna sprawa że to moje 3cie BMW w automacie i z miejsca te samochody nie mają siły ruszać.... mercedes 190 2.0 118km robił jak chciał bmw M40B18 w automacie mimo małej różnicy w mocy (5km) E36 2.0 vanos automat mimo trybu sport z miejsca też była tragedia później już ok ale z miejsca porażka.... może w nowszych się to zmieniło ale w starych bmw (E30 E34 E32 E36) automat ze startu jest tragiczny. Audi i Mercedes pod tym względem są zdecydowanie żwawsze
to żeś dowalił mercedes lb audi żwawsze??? postaw obok siebie merce z motorkiem 2,0 też w automacie obok tego e-36 w automacie i 2,0 to pogadamy
e-34 z tds waży około 1500kg e-30 1200 czyli jak pisałem 300kg różnicy co by nie było miałem także e-34
a to, że cos sie wydaje żwawsze jeszcze nie znaczy, że takie jest
Kolego a w jaki sposób odbywa się rozgrzewanie świec żarowych stacyjka jest z E34 czy masz do tego osobny guzik?
Co do wypowiedzi godles to ja krótko Miałem mb W210 i start ma zdecydowanie żwawszy niż wszystkie starsze bmw w automacie z którymi miałem doczynienia. Może nie odbywa się to w prędkości i przyspieszeniu bo oczywiście bmw w każdym zakresie będzie szybsze :P :D to już na fotelu start czuć bardziej dynamicznie.