witam i widzę że temat się nieźle rozkręca.
witam i widzę że temat się nieźle rozkręca.
730
dla frajdy po to po co kupuje się bmw dla przyjemności z jazdy :)
a skoro to taki ideał to może zobaczę tu jakieś zdjęcia
z jednym się zgodzę tds ma piękny dźwięk jak na diesla ale do e-32 kompletnie nie pasuje i dziwi mnie że taniej wyszedł swap jak zakup samego silnika sprawnego
Kolego Zdzira 850I 7 daje mi przyjemnosc z jazdy,spokojnej jazdy. To jest naprawde fajny wygodny i wysoki tapczan. W tym samochodzie naprawde dobrze sie czuje i jakos tak nawet niebardzo chce sie gaz wciskac. Poprostu relaksuje sie i odpoczywam. Do zabawy i meczenia sie zdrowego mam e36 wydmuszke na betonie i takich tam, ale to forum o 7er. Zdiecia na wekeendzie ale mozna takze znalezc na 7er.pl w innym dziale. Osobiscie wolałbym tam słyszec i widziec 3,0 24v om 606 na pompie z om 603 ale to juz byscie mnie całkiem wykleli:D
We wczesniejszych postach pisałem ze autko wyniosło mnie 0zł pln a jeszcze pozostawało mi kupa czesci.
to skoro tak super to Cię wyniosło to czemu nie zamontowałeś oryginału????
Poniewaz tds był na miejscu,poniewaz jestem ponad 5tys do przodu,poniewaz i tak poruszam sie fajnym wygodnym 7er,poniewaz auto jest teraz naprawde nieskomplikowane i bezawaryjne i mogłbym tak dalej. Co zyskałbym zakładajac m60? Przyspieszenie-m51 po niewielkich przerubkach niebardzo chce odstawac od m30b30 tymbardziej tym na zwykłym gazie z fajna zwezka w dolocie, a przepływomierz kosztuje sporo. Co jeszcze? Predkosc maksymalna? A gdzie tu jezdzic po 200km/h. Dzwiek silnika? Tak na jałowym słychac a pozniej turbina skutecznie wszystko wycisza!
Jak wczesniej pisałem nie bardzo radze sobie z wklejaniem zdiec wiec podaje link do kilku
www.fotosik.pl/u/laki7/album/1390292
niedługo z mała pomoca postaram sie juz przesłac aktualne zdiecia
mysle ze najbardziej zainteresuje was komora silnika
W trakcie eksploatacji narodzoło sie takze wiele pomysłow jak doposazyc i lekko poprawic pełnoletnia konstrukcje e32
Jako ze silnik m51 jes lzejszy od m60 przod auta lekko sie podniosł. Nie przepadam za niskimi samochodami wiec trzeba było podniesc tył! Swietnie do tego nadały sie aluminiowe amortyzatory z e39 wraz ze sprezynami i gorna guma,z e32 zostało tylko gorne mocowanie. Super sprawa dla tych ktorym po montazu butli lpg tył szoruje po aswalcie. Wszystko pasuje a tył idzie około 2,5cm up! Idac tropem materiałow lekkich na montaz juz czka komplet aluminiowych zaciskow z e39. Mniejsza masa auta to mniejsze spalanie a mniejsza masa nieresorowana to lepszy komfort. Chcac zwiekszyc czułosc reakcji na gaz trzeba zmniejszyc mase koł zamachowych, z przodu silnika pomaga ztoczenie tlumika drgan a od strony skrzyni biegow zmiana ciezkiego i zawodnego koła dwumasowego na lekkie i wieczne koło jednomasowe. Tak wiec na załozenie czeka juz jednomas z tarcza ze sprezynkami 240 i dociskiem. Jako ze jednomasa jest ciensza od dwumasy o około 1cm tyle tez trzeba przedłuzyc trzpien wysprzeglika lub plastikowy z drogiej strony. Juz tylko na zegar czeka MBC czyli zawor do sterowania cisnienia na turbinie.
Mysle ze po tych zabiegach nikt juz nie bedzie kwestionował osiagow e32 z silnikie diesla:p
1. Tak, ja naprawdę zrobiłem ten swap - patrz zdjęcia, link str.3
2. Nie ważyłem tych silników, jednak po swapie przód się lekko podniósł - patrz zdjęcia, link str.3
witam jak by sie mial swap do e32 2.4 td z pompa mechaniczna z e34?![]()