Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 129

Wątek: Problem z mechanikiem

Zaawansowany Użytkownik Awatar kataniarz
    BMW
    e38 735iA
    Popieram Krzywego:)

Zaawansowany Użytkownik Awatar BartekMW75
    BMW
    E38 730 D 1999 r M57 BIARRITZBLAU METALLIC...EX: E39 525 TDS, E39 530D, E30 325i
    To szukam chetnych do ktorych moge wsiasc do 7era urwac klamke i wysiasc bez konsekwencji mowiac to i tak powinno sie urwac....dla mnie jakies paranoje wypisujecie...zardzewiala sruba to co innego ...na to nie ma sie wplywu...
    gdyby Pan Bóg preferował przedni napęd chodzilibyśmy na rękach...
    nigdy nie jedz szybciej niż twój anioł stróż potrafi latać...

Witam! Prosze pomniejszyc fotke poprzednia w sygnaturze, niestety byla zbyt duza!!! Admin

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Ludzie, co jak tu czytam... popieram Krzywego . Jak by wszyscy mieli tak podchodzić do tematu to mechanicy widząc starsze autko (kilku-kilkunastoletnie) musieli by mówić-NIE BIORĘ ! Co innego jak by to była szkoda za grubszą kase to ok ale na dobrą sprawę od początku chodzi o 50 zł. dziękuje .pozdrawiam.

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Wszystko się zgadza ,ale jak się urywa klamka ,albo podczas naprawy wychodzą jakieś kwiatki to sie informuje klienta.

Brak informacji podczas robót oznacza ,ze wszystko gra ,więc przy odbiorze auta nie może być mowy o jakiejś większej kasie i tyle w temacie :

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    Może znów e32?
    Cytat Zamieszczone przez ELVIS Zobacz posta
    Wszystko się zgadza ,ale jak się urywa klamka ,albo podczas naprawy wychodzą jakieś kwiatki to sie informuje klienta.

Brak informacji podczas robót oznacza ,ze wszystko gra ,więc przy odbiorze auta nie może być mowy o jakiejś większej kasie i tyle w temacie :
    Wdł mnie tak właśnie powinien postępować kazdy mechanik - wychodzą nowe koszty to się dzwoni do klienta z informacją, klient sam podejmuje decyzje. Nie może być tak że bez uprzedzenia koszt rośnie x2. Jak klientowi nie pasuje - mechanik nie naprawia i po sprawie.

Super Moderator Awatar EVAN
    BMW
    E38 '99 740iA, X3 M40i '20, I3s '20
    Dla mnie są tu poruszane dwie sprawy.
    Pierwsza to klamka- złamała się OK- mechanik powinien ponieść koszt albo jakos sie dogadać z klientem- np większy rabat na usługę...sprawa do dogadania.

Druga sprawa to nieprzewidziane problemy przy naprawie.
    Czy wyobrażacie sobie , że mechanik naprawiając coś będzie dzwonił przy każdym problemie do klienta?
    "Panie Władku urwała się śruba...robić dalej?"
    "Panie Władku to znowu ja, trzeba palnikiem drugą śrubę potraktować bo nie chcę się odkręcić...robić czy nie?"
    I tak mijają kolejne godziny....
    Myslicie, że jak się nie chcę śruba odkręcić u jednego mechanika to u drugiego się odkręci?
    Oczywiste jest też dla mnie to, że jeśli sa jakieś problemy to ta praca będzie więcej kosztować.
    Jeśli ktoś tego nie rozumie to znaczy, że nigdy nie robił nic przy aucie ;)
    Moje EX - E38 730i '95, E38 735iA '98

Vip Vip Awatar Jakub
    BMW
    BRAK
    Cytat Zamieszczone przez EVAN Zobacz posta
    Dla mnie są tu poruszane dwie sprawy.
    Pierwsza to klamka- złamała się OK- mechanik powinien ponieść koszt albo jakos sie dogadać z klientem- np większy rabat na usługę...sprawa do dogadania.

Druga sprawa to nieprzewidziane problemy przy naprawie.
    Czy wyobrażacie sobie , że mechanik naprawiając coś będzie dzwonił przy każdym problemie do klienta?
    "Panie Władku urwała się śruba...robić dalej?"
    "Panie Władku to znowu ja, trzeba palnikiem drugą śrubę potraktować bo nie chcę się odkręcić...robić czy nie?"
    I tak mijają kolejne godziny....
    Myslicie, że jak się nie chcę śruba odkręcić u jednego mechanika to u drugiego się odkręci?
    Oczywiste jest też dla mnie to, że jeśli sa jakieś problemy to ta praca będzie więcej kosztować.
    Jeśli ktoś tego nie rozumie to znaczy, że nigdy nie robił nic przy aucie ;)
    Na tym zakończył bym ten temat .

B.-ądź M.-arce W.-ierny
    Opel Signum
    BMW jeszcze kiedyś kupię ;p

Ex- BMW e28 524td, e38 728i,e66 735LI , e36 316i 1.9 compact ,e46 M3 SMG ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    BMW E38 728ia
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    czytam i czytam i powiem wam tak, prowadze warsztat wiec wiem i spotykam sie codziennie z takimi kwiatkami....
    po pierwsze to jak mechanik moze w 100% powiedziec ile naprawa bedzie kosztowac?? przykład z twoim wałem 200zl i zrobie, a tu nagle śruby od wydechu od portek sie nieodkrecają, są skorodowane, trzeba wiercic czy ciąć, pozniej odkrecam podpore wału i srubą sie urywa w budzie, wierce, gwintuje, kombinuje, zajmuje mi to 3 razy tyle czasu co normalnie, ponosze dodatkowe koszta, straty bo robie twoje auto i niemoge robic innego, i teraz ile mam z ciebie skasowac? ty powiesz ze nie twoje wina ze cos sie nie odkreca ale tez i nie mechanika ze to powinno sie rozkrecic a w twoim aucie sie nie da lub jest skorodowane, jak mam ciebie uprzedzic ze bedzie drozej jak juz jestem w trakcie roboty a ty powiesz ze jak drozej to rezygnuje, jak mam ci podpore przykrecic jak juz sie urwała srube??

2 sprawa klamki, mechanik wie jak sie otwiera twoje drzwi i na 100% nierobił tego specjalnie, stało sie to stało, co innego przywalic w podnosnik a co innego peknieta klamka, porozmawiac, (cos w stylu "kurcze gdzie taką klamke moge kupic, moze wie pan ile to moze kosztowac i czy wymiana jest kłopotkiwa? jak jest w pozadku nawet opusci ci z 20-30 zł [sam zaproponuje] aby se ta klamke kupił) wszystkie stawianie sie lub obarczanie winą kończą sie tak jak u ciebie, na spokojnie, zaplacił bys 200 i kupił klamke za 50 a tak sam wiesz ile cie to kosztowało,

3, czasami nie da sie czegoś zrobic nie niszcząc czegos innego, przykładowo wymienic cylinderek hamulcowy a tu sie przewod metalowy nie odkreca i trzeba go dodatkowo wymienić, jak mechanik moze wczesniej wiedziec czy cos sie nie odkreci, dam przyklad, dobrze ze klient stał obok, w e36 cos robiłem (juz niepamietam) i sciagałem wąż z chłodnicy, naprawde tylko dotknąłem i kruciec sie ułamał, klient to widział sam sie zdziwił, a gdyby ciebie nie było obok i ktos by ci to zrobil, bys zaraz powiedział ze uderzył młotkiem czy cos i chciał nowej chłodnicy, a mechanik nie bedzie dokładal do interesu bo ci cos tam sie rozpada, (dlatego walnie ci wieksza cene) myslisz ze to przyjemnosc cos zniszczyc? robic sobie wieksze problemy?
    Kolego rozmawiałem z mechanikiem już po odkręceniu starego wału, kiedy przywiozłem mu część i gość stwierdził, że wszystko się ładnie odkręciło bez problemów. Więc ze skręceniem też nie miał problemów. Poza tym poprzedni właściciel na początku 2012 wymieniał silnik, więc śruby wydechów na pewno nie były zapieczone. Wracając jeszcze do sprawy klamki, jak już się tak zdarzy, że się urwie, to mi się o tym mówi przy odbiorze auta, a nie parzy buca i myśli, że nie zauważe. Mechanik odwraca się do mnie plecami i twierdzi to ty masz problem nie ja. Czy to normalne zachowanie?
    Ostatnio edytowane przez Monster ; 16-01-2013 o 09:02

Zaawansowany Użytkownik Awatar artur677
    BMW
    Jakieś jest ;)
    Cytat Zamieszczone przez Monster Zobacz posta
    Kolego rozmawiałem z mechanikiem już po odkręceniu starego wału, kiedy przywiozłem mu część i gość stwierdził, że wszystko się ładnie odkręciło bez problemów. Więc ze skręceniem też nie miał problemów. Poza tym poprzedni właściciel na początku 2012 wymieniał silnik, więc śruby wydechów na pewno nie były zapieczone. Wracając jeszcze do sprawy klamki, jak już się tak zdarzy, że się urwie, to mi się o tym mówi przy odbiorze auta, a nie parzy buca i myśli, że nie zauważe. Mechanik odwraca się do mnie plecami i twierdzi to ty masz problem nie ja. Czy to normalne zachowanie?
    Kawał uja ten mechanik i tyle.
    Mam 7, kiedyś miałem 7 no i później też będę miał 7

Zaawansowany Użytkownik Awatar krzysiek7er
    BMW
    brak... tym czasem Omega B FL 2.2
    Ja ile mogę staram się sam naprawiać samochód ( takie hobby a przy okazji taniej i pewniej ), i jak biorę się za coś to z góry już zakładam, że jakaś śruba będzie opór stawiała ( i tak miałem w 90% przypadków ). To nie są nowe auta i jako amator wiem, że coś się może nie odkręcić. Mechanik tym bardziej powinien brać to pod uwagę przy wycenie usługi bo robi takie rzeczy codziennie ( a nie tłumaczenie, że ukręciła mi się śruba i musiałem wiercić to 100zł więcej się należy ). Mi jeszcze się nie zdarzyło, żeby mechanik mi podniósł cenę bo śruba opór stawiała. Taka jego praca ( chyba, że cena jest za roboczo godzinę a nie usługę ). Kompetencja drugą stroną. Naprawiam komuś samochód, coś urwałem to informuje klienta i pytam co robimy z tym fantem. W temacie chodzi o klamkę, niby nie duże pieniądze , już kombinacje ze strony mechanika a wy jedziecie po autorze, że się czepia o pierdołę. A jak by mu błotnik mechanik zagiał, po cichu pomalował i podniósł cenę o 300-400zł za element i malowanie to też by nie było problemu?? Popsułem, to naprawiam. Trzeba być odpowiedzialnym za to co się robi.
    Ostatnio edytowane przez krzysiek7er ; 16-01-2013 o 09:39
    "W czasie deszczu gdy wiatr wieje, słychać Alfę jak rdzewieje."

Uprawnienia umieszczania postów