-
Vip
Vip
Wymiana skrzyni z płukaniem jest niedozwolona w autach z dużym przebiegiem. Płukanie odbywa się detergentem i dzieje się to automatycznie na maszynie. Najpierw odsysa olej, wpuszcza detergent, odsysa, a potem nowy olej. W stanach gdzie mieszkałem płukanka jest zalecana tylko do przebiegu 50 tyś mil, gdzie interwał wymiany oleju w automacie to 6 tyś mil w każdym aucie od nowości. Nie ma się co dziwić jak ktoś nie wymieniał oleju w ogóle, a potem zrobił płukankę, wypłukał wszystkie uszczelki wraz ze złogami starego oleju i kanały w płycie sterowniczej się pozapychały. Temat stary jak świat, a ludzie się ciągle pytają o to samo.
Olej się wymienia zawsze, im częściej tym lepiej. Auto z automatem przed zakupem musi pracować płynnie i olej musi mieć kolor jak nowy, albo czerwono różowy, stare skrzynie, albo żółty, jeżeli nowsza. Jeżeli tak nie jest auto się omija i tyle. Ja miałem starego e34 TDS w automacie, nabiłem w firmie około 700 tyś, teraz ma je mój znajomy, auto ma już ponad 850 tyś, wymiana oleju co rok statyczna razem z wymianą oleju w silniku, co dwa lata filtr w skrzyni i do tej pory jest bezawaryjna. Raz wymieniałem simmeringi przód i tył. Przecież statyczna wymiana oleju w skrzyni to grosze.
Uprawnienia umieszczania postów