No na hamulcu by nie odjechał w ścianę, gazu nie ma sensu dodawać, tylko warto postawić na równej powierzchni samochód, tzn ani przodem albo tyłem w dół czy górę.
No na hamulcu by nie odjechał w ścianę, gazu nie ma sensu dodawać, tylko warto postawić na równej powierzchni samochód, tzn ani przodem albo tyłem w dół czy górę.
Tam po vinie znalazłem ze wchodzi 9,7 litra ale to chyba dlatego że jeszcze konwerter swoje bierze.
W sumie wymiana prosta, ciekawe czy świeży olej nie pogorszy sprawy, bo skoro ten olej co mam jest zmęczony to skrzynia w dupę już dostała. Żeby mi się nie okazało że nagle jest tragedia po wymianie oleju i jeszcze szybciej przyspieszę regenerację
Tego nigdy nie zgadniesz, ja wymieniałem olej przy 270 tyś.
Filtr był jeszcze oryginalny.
Ok 10l wchodzi przy wymianie dynamicznej, czyli to co jest w całym układzie łącznie z konwerterem.
Przy statycznej co opisałem wchodzi ok 6l. Taką wymianę warto wykonać 2 razy np. drugi raz za jakiś czas, jak kto woli, 500km 1000km... wtedy będziesz miał wymienione ponad 90% oleju, bo za pierwszym razem wymianiasz tylko 60% oleju. Jest to zalecane dla aut z duzym przebieiem by nie wywołać szoku w skrzyni, że nagle wszystko wypłuszczesz i pozatyka kanały. A tak proces czyszczenia będzie trwał w czasie, stary olej zmiesza się z nowym i będzie mniej agresywny sla uszczelnień.
Hmm za jakiś czas spróbuje a co tam raz się żyje, na razie w lutym muszę wymienić odmę zrzucić cały kolektor i wszystkie uszczelki zrzucić bo jak mam zimny silnik to trzepie nim niemiłosiernie mruga wypadania zapłonów a jak kreska od temp stanie po środku to wszystkie objawy znikają i chodzi równo i tak za każdym razem. Im zimniej np w mrozy to telepie nim gorzej. Mechanik mówił że przede wszystkim odma bo jakaś opocona olejem jest i uszczelnić kolektor wraz z myciem przepustnicy
No zapewne łapie lewe powietrze.
Co do skrzyni, jak masz zamiar wymianiać olej to wstrzymaj się z ostrą jazdą, bo szkoda tarczek palić.
No Ok ja i tak teraz troche auto odstawiłem i więcej czasu stoi w garażu kwestia budżetowa czas trochę kasy odkładać bo wszystko przepalałem w powietrze.
Ale dzięki za radę i instrukcję przekonałem się że spróbuje to wymienić sam.
Tak jak było napisane w tym temacie, jeżeli ktoś przespał wymiany I jest bardzo źle, to po wymianie może coś wypłukać, potem przytka płytę sterującą I stracisz biegi lub zacznie mocno szarpać.
Musisz się z tym liczyć.
pozdrawiam Bartek
Żebyś nie płakał po wymianie tym bardziej, że nie masz o tym zielonego pojęcia to napisz do ZF Berlin przygotuj 2,5 kobla i poleć do specjalistów.
Broń Masowego Wyprzedzania
Kolega Bartos doskonale opisal wymianę tak właśnie robią warsztaty i serwisy ale biorą swoje za robociznę i to nie jest 100 zł . jak nie chcesz przeplacac masz jak i gdzie zrób to samemu.. Ja miałem podobny dylemat wymieniłem olej w serwisie i skrzynka chodzi idealnie miałem czarny olej a po rozebraniu skrzyni wyszło że mam opilki metalu ...
Wysłane z mojego IdeaTabA1000-F przy użyciu Tapatalka
Ja miałem olej od nowości nie wymieniony przebieg 330 000 a przy spuszczeniu okazało się że jest jak smoła ake nie śmierdział i nie było opiłków, ale nic sie nie dzieje. Zawsze jest ryzyko zwłaszcza przy dużym przebiegu wiec trzeba byc gotowym na to ze kiedys skrzynia będzie mieć dość