Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 55

Wątek: Naprawa w ASO z OC

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Nie musisz jechać do ASO BMW , niech Ci zrobi wycenę szkody niezależny rzeczoznawca na oryginanych częściach ,u nas koszt takiej wyceny około 200zł.

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem czy masz zrobione oględziny przez rzeczoznawcę z ubezpieczalni sprawcy ? Może to zrobic również rzeczoznawaca z Twojej ubezpieczalni i to jest za darmo.

Za wycenę , którą sobie zrobisz u niezależnego rzeczonawcy musisz sam zapłacić.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 M60B40
    U mnie taka wycena kosztuje 100zl. Czy mogę się domagać zwrotu za tą wycenę?

Rzeczoznawca od sprawcy przejechał do BMW na oględziny które musiałem zapłacić z własnej kieszeni, bo nie zostawiłem u nich auta na naprawę. Czy zwrotu tych kosztów też mogę się domagać?

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Zwrotu za wycenę możesz się domagać , ja taki zwrot dostałem jak wygrałem sprawę w sądzie , bo wycena ubezpieczalni była wykonana nie prawidłowo.

Nie musiałeś jechać na oględziny do ASO , każdy rzeczoznawca może dokonać dobrej wyceny nawet na parkingu, bo zna stawki serwisowe za robotę i ceny oryginalnych części , chyba ,że trzeba coś rozbierać to powtórne oględziny w garażu ,ale chyba w Twoim przypadku rozbieranie nie będzie konieczne

Oczywiście rzeczoznawca jak to zwykle bywa,zaniżył Ci kosztorys dlatego zrób porządną wycenę u innego rzeczoznawcy , przedstaw ją ubezpieczalni i wszystko się wyjaśni. Oczywiśćie lepiej kiedy naprawa z częściami nie przekroczy 75% wartości auta
    Ostatnio edytowane przez ELVIS ; 15-02-2019 o 19:33

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 M60B40
    Dostałem nową wycenę, lekko wyższą https://ibb.co/JFYmZFN. Byłem dziś jeszcze w serwisie i jutro dostanę wycenę na częściach ori po czym wyślę do TUW. Niestety cały czas nie chcą mi uznać uszkodzonej przedniej lampy przeciwmgielnej. Również ślizg zderzaka jest z tej samej strony uszkodzony i nie chcą mi tego uznać.

Z TUW dostałem odpowiedź dlaczego wycena nie jest na oryginalnych częściach:
    z uwagi na fakt iż pojazd jest eksploatowany przez
    okres dłuży niż 8 lat i jest w wieku pogwarancyjnym. W przypadku zakupu części oryginalnych i
    przedłożenia dowodów na ich zakup /faktury imienne/ Towarzystwo zrefunduje koszt ich zakupu.
    Ostatnio edytowane przez bellator ; 18-02-2019 o 17:47

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez bellator Zobacz posta
    Dostałem nową wycenę, lekko wyższą https://ibb.co/JFYmZFN. Byłem dziś jeszcze w serwisie i jutro dostanę wycenę na częściach ori po czym wyślę do TUW. Niestety cały czas nie chcą mi uznać uszkodzonej przedniej lampy przeciwmgielnej. Również ślizg zderzaka jest z tej samej strony uszkodzony i nie chcą mi tego uznać.

Z TUW dostałem odpowiedź dlaczego wycena nie jest na oryginalnych częściach:
    Aler ze sprawy OC nie musisz pokazywać rachunków.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 M60B40
    Ja Ci tylko mówię co mi oni napisali, ale dzięki za info :)

Dostałem wycenę z ASO na prawie 11k. Czekam jeszcze na drugą wycenę z niezależnego serwisu (bo ASO nie chciało mi na początku wysłać). Jutro wszystko będę miał i wysyłam do nich. Przy okazji chyba trzeba napisać, że jeśli nadal się z tym nie zgadzają, to sprawa idzie do sądu.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    E38 M60B40
    TUW nie przyjął propozycji 8000zl. ASO i niezależny serwis zrobili wycenę na prawie 11k. Wysłałem je do ubezpieczalni i dostałem informację "Mając na uwadze fakt, iż Poszkodowany sam wycofał upoważnienie do rozliczenia fakturowego przez serwis brak jest podstaw do zatwierdzenia tylko teoretycznych/hipotetycznych kosztów naprawy serwisowej". Dodam, że jest to wycena z ASO w którym oględziny były robione z rzeczoznawcą TUW.

Wysłałem jeszcze zapytanie, czy poprzedni kosztorys był ostateczny, czy w takim razie pozostaje mi jedynie założyć sprawę w sądzie. Dostałem odpowiedź, że czekają na oględziny pojazdu sprawcy i po tych czynnościach będą weryfikować kosztorys. To normalna procedura, że sprawdzają auto sprawcy które i tak już jest w większości naprawione?
    Ostatnio edytowane przez bellator ; 26-02-2019 o 17:42

BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez bellator Zobacz posta
    TUW nie przyjął propozycji 8000zl. ASO i niezależny serwis zrobili wycenę na prawie 11k. Wysłałem je do ubezpieczalni i dostałem informację "Mając na uwadze fakt, iż Poszkodowany sam wycofał upoważnienie do rozliczenia fakturowego przez serwis brak jest podstaw do zatwierdzenia tylko teoretycznych/hipotetycznych kosztów naprawy serwisowej". Dodam, że jest to wycena z ASO w którym oględziny były robione z rzeczoznawcą TUW.

Wysłałem jeszcze zapytanie, czy poprzedni kosztorys był ostateczny, czy w takim razie pozostaje mi jedynie założyć sprawę w sądzie. Dostałem odpowiedź, że czekają na oględziny pojazdu sprawcy i po tych czynnościach będą weryfikować kosztorys. To normalna procedura, że sprawdzają auto sprawcy które i tak już jest w większości naprawione?
    Takie akcje robią jak im coś nie pasuje i mają podejrzenie, że ktoś chce wyłudzić odszkodowanie .

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    740iA e-32
    Blog
    1
    Prawda jest taka że nie ma im się co dziwić szczujesz ich ASO a potem kupisz używane fanty i oddasz do najtańszego lakiernika a kasy chcesz na zarobek. A potem OC z dupy wszyscy mamy...

BMW
    740xd f01
    Cytat Zamieszczone przez Zdzira 850I Zobacz posta
    Prawda jest taka że nie ma im się co dziwić szczujesz ich ASO a potem kupisz używane fanty i oddasz do najtańszego lakiernika a kasy chcesz na zarobek. A potem OC z dupy wszyscy mamy...
    Nalezy mu sie, chociażby ze względu na utrate wartości i marudzenie potencjalnych kupujących - wierzysz, że OC byloby niższe jakby nie większe wypłaty które i tak są rzadkością ?! Po za tym Jemu żałujesz że mu zostanie pare groszy ale jak ludzie robią bezgotówkowo w ASO to juz jest ok ? Jak ASO zarobi to już uczciwie ? Ono tylko zuskuje a własciciel auta traci w każdej opcji.