Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Wątek: E38 Co do swapu - M62B35 na B44.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar winmediacenter
    BMW
    E38 740i
    Nie wprowadzaj kolegi w błąd bo średnica rury ma duże znaczenie w odczycie dawki powietrza. Od strony rury jest wstawka gumowa ale od strony filtra obudowa ma większy otwór. Przepływka jest do wymiany również a dokładniej jej obudowa bo wstawkę można sobie przełożyć.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez winmediacenter Zobacz posta
    Nie wprowadzaj kolegi w błąd bo średnica rury ma duże znaczenie w odczycie dawki powietrza. Od strony rury jest wstawka gumowa ale od strony filtra obudowa ma większy otwór. Przepływka jest do wymiany również a dokładniej jej obudowa bo wstawkę można sobie przełożyć.
    Czytaj ze zrozumieniem- przeplywke ma kupic od 4,4 pisalem o tym juz wczesniej, a rury nie musi zmieniac bo po prostu sciaga ta gume/nakladke i pasuje. Przelozenie wkladu przeplywki z 3,5 do wiekszej obudowy nic nie da - beda bledne odczyty.
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik Awatar winmediacenter
    BMW
    E38 740i
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Czytaj ze zrozumieniem- przeplywke ma kupic od 4,4 pisalem o tym juz wczesniej, a rury nie musi zmieniac bo po prostu sciaga ta gume/nakladke i pasuje. Przelozenie wkladu przeplywki z 3,5 do wiekszej obudowy nic nie da - beda bledne odczyty.

Kto tu nie czyta ze zrozumieniem. Czy ja cokolwiek pisałem o rurze od przepływomierza do kolektora dolotowego? Z tego co wiem wkłady są identyczne gdyż to samo robiłem u siebie - a uwierz mi, akurat na tym się znam bo niecały rok temu wymieniałem motor u siebie łącznie z przeprogramowaniem ECU itp. - wszystko od A do Z robione moimi rękoma więc wiem o czym piszę a należę do osób które mało się udzielają ale piszą "sprawdzone informacje" zazwyczaj z własnego doświadczenia. Odczyty będą błędne tylko wtedy gdy ECU zostanie na sofcie od B35 (wtedy zagra z przepływką od B35 ale nie wkręci się na wyższe obroty ponieważ przepływomierz wyjdzie poza zakres pomiaru)

Wymień:

Obudowę przepływomierza od 4.4 (wkład od 3,5 będzie OK)
    Obudowę filtra powietrza - z racji mniejszego otworu od strony przepływki którego nie "rozwiercisz" no chyba że chcesz rzeźbić ;P
    Koniecznie program w ECU albo samo ECU - jak zostawisz cały osprzęt od 3.5 wszystko zagra ale nie wkręci się na obroty tak jak pisałem wyżej

Zmiana SOFTU oraz numeru VIN (co nie będzie konieczne jak zostawisz swój) w ECU programem WINKFP jest to prosta procedura wymaga znajomości numeru ECU który de facto jest też numerem programu dla danego sterownika a konkretnie jego 7 ostatnich cyfr. (Np dla numeru części ECU na REALOEM 12141438208 program ma numer 41438208)

Pozdrawiam

BTW strasznie "mierzi" mnie rozpowszechnianie bzdetów a bądźmy szczerzy tutaj ich nie brakuje , trzeba dobrze filtrować pseudo wiedzę powtarzaną z ust do ust
    Ostatnio edytowane przez winmediacenter ; 03-01-2018 o 12:00