Strona 25 z 29 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 285

Wątek: Drgania kierownicy!!miedzy 80km/h-110km/h juz nie ma co wymienic wszystko nowe!!

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    e38 2001r M62TUB44 + LPG
    Cytat Zamieszczone przez kruger32 Zobacz posta
    bumerangi lemfordera oferowane na np. allegro które ja zakupiłem miały wprasowane najtańsze tuleje rozleciały się po 1000km biło kierownicą całą budą syf kłopot z reklamacją bo trzeba odesłać je w całości i czekać 2 tygodnie a auto na kobyłkach ma stać machnąłem ręką i zakupiłem ori oem i wprasowałem do praktycznie nowych wachaczy
    No właśnie ostatnio też kupiłembumerangi na allegro, tuleje jak mówisz (wyglądały jak te za 25 zł z allegro) i wytrzymały krótko bardzo, a potem jak kupiłem tuleje lemforder ze sklepu to były zupełnie inne (producent contico, zupełnie inny wygląd). Bardzo podejrzane to...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 745i
    Nie chcę zapeszać bo to dopiero pierwszy dzień testów, ale jak na razie nie ma drgań przy jeździe na wprost od 90 km/h i więcej.

Auto było z uniesionymi w powietrzu przednimi kołami. Przy energicznym ruszaniu kierownicą (lewo/prawo) słychać było dobiegające stuki z przekładni (do tego był luz na kierownicy)

Mechanik skręcił minimalnie śrubę kasującą luz na przekładni i przestało stukać. Układ zrobił się precyzyjniejszy, jak na razie nic nie drży, nie stuka nawet po wolnym przejeździe po bruku

I tu pytanie do Was... Szukać już nowej przekładni ? czy olać i cieszyć się z efektu ?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    735iL
    To pomaga tylko na chwile, zgadza sie? ;)

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK

Olej i ciesz sie jazdą. Luz skasowany bo po to ta sruba tam jest. Jak juz nic sie nie bedzie dało zrobić a będzie uporczywie stukać to oddasz do regeneracji i po sprawie.
    Używkę nigdy nie wiesz jaką kupisz,a samo wyciąganie i zakładanie jest wkurzające .
    P.S. jaki jest sens i logika dzwignięcia auta i opuszczenia? W jaki sposób by to miało niby pomóc ??????

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 745i
    U mnie ciąg dalszy zmagań z tzw efektem shimmy :) Zauważyłem chyba (tak mi się wydaje) dość istotna ciekawostkę dotyczącą drgań (przy jeździe na wprost oraz hamowaniu).

W momencie kiedy następują drgania karoserii ruszam sam kierownicą na prawo i lewo i drgania przestają się przenosić na pojazd i jest to nie wyczuwalne. Nie chcę wróżyć z fusów, ale czy to aby nie problem z przekładnią ?

Dodam co zostało już zrobione do tej pory :

Wszystkie tarcze i klocki (TRW), tuleje górnych przednich wahaczy (Lemforder), tzw tuleja ramienia wąs (ASO), Kompletna zbieżność z geometrią. Przerzuciłem kilka kompletów felg (wszystkie proste) 16" 18" 19", różne opony (letnie, zimowe) o różnych rozmiarach nowe jak i używane, krzyżak kolumny (bez luzu), skasowany luz na przekładni

Na następny odstrzał będą szły wahacze przednie.

Pomożecie ewentualnie wykluczyć problem z przekładnią na podstawie powyższego opisu ?
    Ostatnio edytowane przez hubabuba ; 20-01-2016 o 13:51

Doświadczony Użytkownik Awatar miro
    BMW
    BRAK
    Drązek środkowy ???? Drążki kierownicze ?

Zaawansowany Użytkownik Awatar bakstg
    BMW
    e38 740i
    Mialem tak samo.. wymiana kompletnego drazka kier. wraz z końcówkami i po problemie

Wysłane z mojego G620S-L01 przy użyciu Tapatalka

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 745i
    Robię już ostatnie podejście do tego auta, bo jestem wykończony efetem "shimmy"

Wymieniłem drążek środkowy TRW i końcówki Lemforder. Znowu zostawiłem 1200 zł z robocizną i nic to nie dało. Drgania jak były tak są dalej. Jak wspomniałem ostatnie już podejście i do żyda...

Czy zużyte amortyzatory przednie mogą mieć na to wpływ ? zaczęło coś stukać z przodu z lewej strony i ewidentnie słychać to przy nagniataniu auta.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    BMW
    E32 740iA
    Blog
    1
    Cytat Zamieszczone przez hubabuba Zobacz posta
    Robię już ostatnie podejście do tego auta, bo jestem wykończony efetem "shimmy"

Wymieniłem drążek środkowy TRW i końcówki Lemforder. Znowu zostawiłem 1200 zł z robocizną i nic to nie dało. Drgania jak były tak są dalej. Jak wspomniałem ostatnie już podejście i do żyda...

Czy zużyte amortyzatory przednie mogą mieć na to wpływ ? zaczęło coś stukać z przodu z lewej strony i ewidentnie słychać to przy nagniataniu auta.
    Oczywiście, że mogą. Nawet ktoś gdzieś ostatnio o tym wspominał na forum.

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Skoro skasowałeś luz na przekładni i problem ustąpił a potem ponownie powrócił to w niej bym szukał problemu. Chociaż oczywiście jak masz coś z amorami to od tego zacznij - bo tak czy siak musisz to zrobić.

Uprawnienia umieszczania postów