Pokaż wyniki od 1 do 10 z 177

Wątek: Spalanie

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar chytrusek
    BMW
    e38 740 M62B44
    Ciekawi mnie tylko, skoro wszystkim nam jeżdżenie BMW wychodzi taniej, niż wozidełkami z silnikami od kosiarek, skąd wziął się mit o paliwożerności naszych aut ?
    Domyślam się, że te mity, jak i te o awaryjności (Będziesz Miał Wydatki) rozpowszechniają ludzie, którzy nigdy tymi autami nie jeździli..

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740 1997
    Cytat Zamieszczone przez chytrusek Zobacz posta
    Ciekawi mnie tylko, skoro wszystkim nam jeżdżenie BMW wychodzi taniej, niż wozidełkami z silnikami od kosiarek, skąd wziął się mit o paliwożerności naszych aut ?
    Domyślam się, że te mity, jak i te o awaryjności (Będziesz Miał Wydatki) rozpowszechniają ludzie, którzy nigdy tymi autami nie jeździli..

Dokładnie tak. W swojej motoryzacyjnej historii mam małego vw lupo o pojemności 1,0 (50 KM), który potrafił spalić w mieście około 10-11l. 7er ma u mnie na kompie taką średnią. Ludzie z forum lupo nadal twierdzą,że vw jest najlepszy i tani w eksploatacji.

Taekwon-do na Pomorzu! by Tapatalk
    "chłopaki znad morza to jest gruba loża"
    Taekwon-do tradycyjne na Pomorzu!

Zaawansowany Użytkownik Awatar vori
    BMW
    ex E32 730i 1993

Domyślam się, że te mity, [...] rozpowszechniają ludzie, którzy nigdy tymi autami nie jeździli..
    Albo ci, którzy jeżdżą często po mieście. Wiadomo - na długiej trasie, pokonywanej do tego szybko, porównanie wypada w miarę korzystnie dla aut z dużymi silnikami. Nie popadajmy jednak w skrajność - wystarczy że większość przebiegu będzie robiona w mieście i nikt mi nie wmówi, że taka 750 nie jest paliwożerna.

Cytat Zamieszczone przez warzo Zobacz posta
    Dokładnie tak. W swojej motoryzacyjnej historii mam małego vw lupo o pojemności 1,0 (50 KM), który potrafił spalić w mieście około 10-11l.
    Może coś nie tak było z silnikiem, albo cisnąłeś go na każdym biegu do odcinki.
    Ostatnio edytowane przez vori ; 21-04-2014 o 14:36

Zaawansowany Użytkownik Awatar chytrusek
    BMW
    e38 740 M62B44
    Jeździłem i po Krakowie i po Warszawie. Trudno te jazdy porównywać ;-) W Wa-wie, jak nie depniesz, to nie dojedziesz do świateł.
    Jeśli chodzi o porównywanie małych i dużych silników, to mnie będzie trudno przekonać do tych pierwszych.
    W mojej E32 z 3,5 litrowym silnikiem producent podawał max. zużycie na poziomie 17,4 l/100 i tyle mi pokazywała przy maksymalnej prędkości. Ciekaw jestem ile trzeba wtłoczyć paliwa do silnika Twingo, żeby osiągnęło tą samą prędkość :-)

Zaawansowany Użytkownik Awatar vori
    BMW
    ex E32 730i 1993

Jeździłem i po Krakowie i po Warszawie. Trudno te jazdy porównywać ;-) W Wa-wie, jak nie depniesz, to nie dojedziesz do świateł.
    Nie wiem, nie jeździłem. Z czego to wynika?

Jeśli chodzi o porównywanie małych i dużych silników, to mnie będzie trudno przekonać do tych pierwszych.
    Przekonywać nie mam zamiaru :) Zwłaszcza że sam je lubię. Chodzi mi po prostu o to, że duży silnik w mieście swoje spalić musi i nie ma na to rady. Jey na samej górze poprzedniej strony wspomina o blisko 20 litrach / 100 km. Nie sądzę, aby przeciętne samochody na miejskich ulicach choćby zbliżały się do tej granicy.

A M30B35 to jednak trochę niższa półka niż V12 :P

Uprawnienia umieszczania postów