Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 34

Wątek: Tempomat

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Manetka z przywołaniem zapamiętanej prędkości jest "wciskana", coś jak manetka z BC od kierunków
    wygląda np jak na TEJ aukcji.
    Manetka bez tej funkcji, analogicznie, nie jest wciskana i wygląda jak na TEJ aukcji.

Doświadczony Użytkownik Awatar rodzinabmw
    BMW
    było 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusiło by je sprzedać???
    Cytat Zamieszczone przez yaz Zobacz posta
    Ja dokładałem u siebie tylko czujnik sprzęgła. Czujnik stop jest w aucie, przynajmniej u mnie tak było.
    Czujnik stop w e32 V8 jest pojedynczy i siedzi pod dźwignią hamulca. Trzeba dołożyć uchwyt nad dźwignię sprzęgła. Trochę roboty z tym jest.
    Rodzinabmw, wejdź na mojego bloga, w którymś z wpisów zamieściłem opis na temat dokładki tempomatu. Uchwyt pod czujnik sprzęgłą kupowałem w aso, chyba jakieś 30PLN. Czujnik sprzęgła wpinasz w gniazdo, w które standardowo jest wpięta zworka.
    Daj adres mailowy na PW, to podeślę Ci PDF'a, wg którego dokładałem czujnik sprzęgła. Niestety instrukcja w języku zaodrzańskim.
    Bloga czytałem, email bmw730i@plusnet.pl czujnik w ASO ponad 200 pln, a Ty gdzie kupiłeś w ASO czy używany?

Vip Vip Awatar moloko5
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Blog
    7
    Cytat Zamieszczone przez rodzinabmw Zobacz posta
    Manetka z przywołaniem zapamiętanej prędkości jest "wciskana", coś jak manetka z BC od kierunków
    wygląda np jak na TEJ aukcji.
    Manetka bez tej funkcji, analogicznie, nie jest wciskana i wygląda jak na TEJ aukcji.
    Heh...a to u mnie jest zwykła, nie wciska się...dzięki...
    Czyli mam tą, która lepiej pasuje do manualnej skrzyni...
    Tylko skąd takie dziwne objawy...a może na BC coś mam ustawione...btw...BC mam wymieniony, bo stary uszkodziłem chcąc rozebrać...:p
    Choć w sumie BC działa i chyba nie ma znaczenia od jakiej wersji był...bo nawet nie wiem...

No nic na razie, to pierwsze kroki z tempomatem, więc może tylko mi się zdaje, że coś nie tak...pojeżdżę więcej, to się zobaczy...ważne, że działa...:D

Vip Vip Awatar moloko5
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Blog
    7
    Ehh.....coś mi źle zacytowało, a nie wiem jak posta skasować............

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez rodzinabmw Zobacz posta
    ...czujnik w ASO ponad 200 pln, a Ty gdzie kupiłeś w ASO czy używany?
    Z czujnikiem z aso daj sobie spokój, kup używkę, tak jak ja to zrobiłem, w aso kupiłem tylko mocowanie tego czujnika.
    Czujnik powinien mieć nr 61318360421, ale możesz kupić też czujnik o takim nr 61311378210, to jest wcześniejszy nr OE. Ja taki kupiłem i działa.
    Koszt czujnika używki, max 15PLN.

Doświadczony Użytkownik Awatar rodzinabmw
    BMW
    było 730i V8 manual SATIN CHROME co mnie pokusiło by je sprzedać???
    szukam używki, nówki nie zamierzam kupować

Vip Vip Awatar avecezarave
    BMW
    E32 740iL `93
    Blog
    27
    [IMG]http://img408.imageshack.us/img408/1048/dsc0188v.jpg[/IMG 7er

Początkujący Użytkownik Awatar venom
    BMW
    E38 728i
    Blog
    5

przepraszam za odkop ale właśnie instaluje tempomat u siebie i nie chce nowego tematu zakladać.

Wiec tak:

manetkę już podłączyłem
    miejsce na kompa mam jak to w m60 za głośnikiem w nogach kierowcy

Tutaj pojawia się problem nr1 tzn dostałem moduł sterujący montowany w miejsce przy komputerze pod maską i komp tutaj nie pasuje (wtyczka mimo ze niebieska jest inna - zamykana białą dźwignią)
    Pytanie jakie oznaczenie ma komp prawidłowy (nr części) i czy podejdzie komp od e38 (bo na aukcji wygląda podobnie)

Problem nr2 auto jest w manualu i oczywiście brakuje czujnika na pedał sprzęgła - dokupiłem go ale nie mam tej blachy mocującej (z forum już wyczytałem że warto zamówić w aso - czy ktoś ma numer tej części? Aha czy tylko ten czujnik wystarczy? Z hamulcem nic nie trzeba robić? Gdzie podłączyć czujnik na sprzęgło? jest jakaś kostka czy cuś?

Problem nr3 czy urządzenie obsługujące przepustnice (ten bajer z linką) jest takie samo w m30 i w m60? bo z tego co widzę ja mam do m30 (przynajmniej tak to jest opisywane na allegro ale wiadomo piszą z czego wyjęli)
    Ostatnio edytowane przez venom ; 27-02-2014 o 06:31
    było:
    E30 320i
    Z3
    E30 335i
    E32 730i
    E34 525i

jest:
    E38 728i

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    BMW
    e243164gt
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez venom Zobacz posta
    ...
    Tutaj pojawia się problem nr1 tzn dostałem moduł sterujący montowany w miejsce przy komputerze pod maską i komp tutaj nie pasuje (wtyczka mimo ze niebieska jest inna - zamykana białą dźwignią)
    Pytanie jakie oznaczenie ma komp prawidłowy (nr części) i czy podejdzie komp od e38 (bo na aukcji wygląda podobnie)
    Czy sterownik pochodzi z m30 czy m60 czy m70, nie ma to większego znaczenia. Powinno pasować. Ja u siebie mam sterownik z m30 i pasował bez przeszkód. Podaj numer sterownika jaki masz, będzie łatwiej pomóc. Z e38 nie podejdzie. TUTAJ masz listę aut, z których będzie pasował sterownik o numerze 65711387625.
    ...Problem nr2 auto jest w manualu i oczywiście brakuje czujnika na pedał sprzęgła - dokupiłem go ale nie mam tej blachy mocującej (z forum już wyczytałem że warto zamówić w aso - czy ktoś ma numer tej części? Aha czy tylko ten czujnik wystarczy? Z hamulcem nic nie trzeba robić? Gdzie podłączyć czujnik na sprzęgło? jest jakaś kostka czy cuś?
    Ze strony, którą wkleił Czarek możesz pobrać instrukcję dokładania tempomatu. TUTAJ masz bezpośredni link do tego PDFa. Pokazuje on co prawda instalację w m30, ale idea montażu czujnika sprzęgła jest ta sama.
    Nr mocowania czujnika sprzęgła - 35111159682. W aucie masz wtyczkę do tego czujnika. Trzeba poszukać przy przewodach czujnika stopu. Będzie tam wtyczka z wpiętą zworką. Z hamulcem nic nie musisz robić.
    Największym wyzwaniem, przynajmniej dla mnie, było wyjęcie, a później wpasowanie ośki pedałów sprzęgła i hamulca. Mało miejsca i pozycja do wykonania pracy karkołomna.
    ...Problem nr3 czy urządzenie obsługujące przepustnice (ten bajer z linką) jest takie samo w m30 i w m60? bo z tego co widzę ja mam do m30 (przynajmniej tak to jest opisywane na allegro ale wiadomo piszą z czego wyjęli)
    Urządzenie - silniczek/siłownik jest taki sam. Różnica polega na lince. W m60 jest dłuższa i ma inny kształt. TUTAJ masz mojego bloga z dokładaniem tempomatu. Zobaczysz różnicę między dwoma linkami. Ja dokupiłem linkę do m60 w aso (nr części 65718356479) i zamontowałem ją w silniku tempomatu wg. TEJ strony.
    Będziesz potrzebował jeszcze płytkę/podstawkę pod silnik tempomatu, bo w m60 jest inna, ale to też do kupienia w aso, nr części 65718350969.
    Ostatnio edytowane przez yaz ; 27-02-2014 o 07:42

Początkujący Użytkownik Awatar venom
    BMW
    E38 728i
    Blog
    5
    Dzięki wielkie za informacje - przydadzą się na pewno.
    nr sterownika to VDO 1 384 734 czyli to coś innego mi dali w impexie.
    było:
    E30 320i
    Z3
    E30 335i
    E32 730i
    E34 525i

jest:
    E38 728i

Uprawnienia umieszczania postów