Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: TV cyfrowa w E38 ponownie

Zaawansowany Użytkownik Awatar Inur
    BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Napisałem do Kolegi z BMW Sport do którego tematu jest link w drugim poście, oto co odpisał:
    A więc w czasie jazdy jest słabo, obawiam się, że nawet na dedykowanych tunerach będzie podobnie. Póki telewizja cyfrowa nie ruszy już komercyjnie to będą wahania sygnału. Generalnie w Warszawie jest problem tego typu, że sygnał jest nadawany z dwóch źródeł i efekt Dopplera jest bardzo odczuwany. Ogólnie jestem zadowolony, nic nie zmienię póki co. Co do oglądania filmów z pendrive'a to problemów nie ma żadnych.
    Czyli wychodzi na to, że trzeba kupić zestaw dedykowany do montażu w aucie, zaktualizować od razu firmware i sprawdzić czy anteny działają jak należy, ew. wymienić.

Obecnie jedyny tuner samochodowy z wyjściem component/composite odtwarzający też pliki wideo z zewnętrznego nośnika jaki udało mi się znaleźć to ten:
    http://sklep.delta.poznan.pl/tuner-c...502_p4663.html

Jutro będę się dowiadywał dokładnie co i jak. Może w weekend udałoby się temat ogarnąć.
    Ostatnio edytowane przez Inur ; 16-10-2012 o 21:14

BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Zabrałem się za montaż urządzenia w linku powyżej, czy ktoś ogarnięty jest mi w stanie wytłumaczyć dlaczego po zastosowaniu się do instrukcji w obydwu poradnikach sygnał z tunera mam na kanale AV? Wnioskuję z filmów że powinien być zamiast tunera analogowego. Takie wyjście mi specjalnie nie przeszkadza ale chciałbym wiedzieć co poszło nie tak. Dodam że nie mam modułu nawigacji.

Jeszcze jedna sprawa, anteny muszą być zasilane napięciem 12V z dodatkowego źródła, czy można przyjąć że skoro są do zastosowania samochodowego, zniosą zasilanie bezpośrednio z systemu samochodu gdzie napięcie się waha?
    Ostatnio edytowane przez Inur ; 18-10-2012 o 17:17

Zaawansowany Użytkownik Awatar kubosh
    BMW
    E46 330xd E53 4.4i E65 730d lift
    Blog
    9
    W Tunerze masz wyjścia tylko AV ,HDMI, S-AV ... więc tylko tak możesz to podłączyć . Tak wiec trochę inaczej to Radio odbiera - nie jako sygnał wejścia z anteny tylko właśnie jako AV-IN

BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Ok, czyli normalne że przełączamy zawsze na AV. Szkoda tylko że ciągle mi się wyświetla AV i godzina, nie da się tego pozbyć? Już ogarnąłem anteny, odbiór na postoju jest, wszystko działa, jestem bardzo zadowolony. Na razie wszystko jest poukładane do testów, jak znajdę optymalne ustawienie anten do odbioru podczas jazdy to zdam relację.

Doświadczony Użytkownik Awatar brunoz
    BMW
    E38 740iA
    Blog
    11
    Godzinę wyduś na przycisku z zegarkiem :-)
    Natomiast zielonego napisu AV nie udało mi się jeszcze wygasić. Chyba trzeba by wyłączyć generator czcionki (o ile takie coś jest), albo zrobić jakiś timer, który wyłącza napis/układ scalony po kilku sekundach od... no właśnie, czego? Pokręcenia pokrętłem?
    Nein! Mein Schnitzel!

BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    Cytat Zamieszczone przez brunoz Zobacz posta
    Godzinę wyduś na przycisku z zegarkiem :-)
    Natomiast zielonego napisu AV nie udało mi się jeszcze wygasić.
    Zrobione, znika i godzina i AV :D

Tak to u siebie zrobiłem:

Anteny:

I zasilanie dla anten i tunera:

Niestety odbiór mam tragiczny, czy ktoś wie może gdzie się powinno te anteny ulokować? I czy można ewentualnie zamontować 4 zamiast dwóch?

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    ....
    a gdybyś ulokował je na tylnej półce? ew podwiesił pod tylną szybą, widziałem anteny montowane nad tylną szybą do podsufitki (prawie niewidoczne) ale to były anteny jakieś teleskopowe, tzn jeden drut jedna antena.

Zaawansowany Użytkownik Awatar tomgtdek69
    BMW
    E39 540iA
    Sprawdzał ktoś może wewnętrzne anteny? Niektóre są w dość ładnych obudowach które można by wkomponować jakoś za zagłówkami...
    V8 Garage

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    i taki do rozbudowy sieci cyfrowej będziesz miał podobnie jak z z zasięgiem telefoni gsm jak była w tzw pieluchach ja mam zamontowane dwie anteny z wzmacniaczami +40 db i jak tylko wjadę w teren zabudowany kończy się w miarę przyzwoity odbiór

BMW
    740iM (M60), M3 GT2
    No z tymi antenami co są w zestawie pojęcie telewizji praktycznie nie istnieje. Odbiera mi dobrze obok domu jak dobrze stanę i nigdzie indziej. W Poznaniu kompletne zero, ani przez moment nie pojawił się obraz. Łapie tylko sygnał z multipleksu Polsatu który jest kodowany.

Anteny przyklejane w różnych miejscach na tylnej szybie. Tak jak TV analogowa mi działa praktycznie wszędzie z drobnymi wyjątkami, tak cyfrowa nigdzie.

kruger32 Mógłbyś coś więcej napisać o swoich antenach?