[QUOTE=yaz;288760]W krócej niż 3h nie dostałeś pomocy i dziękujesz? To pogratulować podejścia do życia.

Nie podałeś prawie żadnych informacji, jedynie, że tempomat nie działa i że auto miało kiedyś skrzynię automatyczną. Nie napisałeś czy np. wcześniej działał tempomat czy tak masz od początku?
Sprawdziłeś podstawowe sprawy? Mam na myśli manetkę, czy nie jest uszkodzona, czy może silnik tempomatu jest ok, może się w nim coś zatarło. Sprawdziłeś linkę tempomatu, czy jest poprawnie zamontowana na przepustnicy? Sprawdziłeś czy wszystkie połączenia typu wtyczka-gniazdo są podłączone? Podłączałeś auto pod kompa?

Manual, tak jak napisał jakubmw ma czujnik na pedale sprzęgła, zamiast niego może być też zworka z czujnikiem na pedale hamulca. Bez czujnika lub zworki można używać tempomatu, będzie to skutkowało zwiększaniem obrotów podczas wciśnięcia sprzęgła, np. podczas zmiany biegów.

Bez podstawowych informacji od Ciebie to będzie wróżenie z fusów, a jeżeli liczysz, że koledzy z forum będą rozkminiać i podawać gotowe rozwiązania na bolączki twojego auta w tak krótkim czasie to wg mnie będziesz "dziekował za pomoc" za każdym razem kiedy założysz nowy temat.[/QUON Nie oto chodzi ze mam takie podejscie do zycia ale ok juz wszystko wiem i tempomat dziala juz bez zastrzezeni pomogli mi panowe z innego forum ale wam tez dziekuje za fatyge