Strona 4 z 7 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 63

Wątek: [ elektryka] pomocy - problem ze skrzynia - Getribenotprogra

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Witam Wszystkich Serdecznie -niestety z tym samym komunikatem GETRIBENOTPROGRAM , który występuje po dłuższym postoju auta ;)
    Problem / komunikat objawia się następująco (czasami nie występuje ) :
    -przekręcam kluczyk na kontrolki i wyskakuje ten błąd
    -w tym momencie powinno zamiast tego komunikatu ;zaświecic sie na kilka sekund kontrolka od trakcji (pomarańczowa na środku zegarów :P )
    -i podświetlić się mocniej literka P (tak jak po zmianie położenia dźwigni na poszczególną pozycję) niestety świecą wszystkie jednakową barwą
    -po czasie w końcu zaświeca się na moment kontrolka od trakcji i podświetla się mocniej literka P na zegarach i mogę odpalić już bez problemu-zaskakuje od razu ;)
    Czasem odpalenie przyśpiesza odpięcie i podpięcie przepływki,ale strasznie mnie irytuje ta cała procedura startowa ''rodem'' ze statku ENTERPRICE :P

Zastanawiam się czy ktoś z Was się z tą przydłością spotkał-proszę o pomoc-dodam tylko że z pewnością to nie czujnik położenia wału/ wałków i nie akumulator ;)
    Pozdrawiam serdecznie :)

Pierwsza rzecz - odczytać błędy sterownika EGS. Wtedy coś bliżej będzie wiadomo.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Cytat Zamieszczone przez sylwekk
    Pierwsza rzecz - odczytać błędy sterownika EGS. Wtedy coś bliżej będzie wiadomo.
    Dzięki -czyli na kompa o ile dobrze zrozumiałem-wybacz ale w elektryce laikiem jestem i nie czaje tych wszystkich skrótów ;)
    Poza tym jakoś nie wierze tym znawcom BMW w mojej okolicy-niby poważny zakład ,ale... ;) Poprostu nie chcę płacić za coś czego nie zrobili , słuchać ich zapewnień i wywodów filozoficznych ,oraz jacy to są najlepsi :P Prawda jest taka, że trzeba im patrzeć na ręce :>
    Mimo wszystko poczekam jeszcze -może ktoś miał już tą przypadłość ;)

Zaawansowany Użytkownik Awatar Jurij
    BMW
    Ex. e32 740iL 92, jest e32 735iL 89
    Ja miałem bardzo podobny problem. Po dłuższym postoju wyskakiwał mi błąd. Bardzo rzadko się pojawiał aż w końcu niemalże codziennie. Okazało się, że nie mam ładowania i akumulator jest do wymiany. Zrobiłem ładowanie, wymieniłem aku na nowy i błędu nie ma już od 4 miesięcy. Sprawdź z drugą osobą jaki masz spadek napięcia na akumulatorze podczas odpalania auta. Nie powinien spaść poniżej 9,5. U mnie spadał do 8 a później już nawet do 6. Taki spadek napięcia powoduje pojawienie się błędu skrzyni. Oby to było to.

Pozdrawiam.

Zaawansowany Użytkownik Awatar tgracing
    BMW
    BMW E38 750iL '00 Cosmosswarz Shadowline, F11 535d xDrive '16, Ex. Mini R53 Cooper S '02 & E34 525i
    U mnie na ten przykład GETRIBENOTPROGRAM pojawia się kiedy zmieniam sobie ręcznie, ale dopiero po kilku minutach i dopiero kiedy zrzucam bieg na 1 (Nigdy nie pojawił się na D). Gasze silnik, odpalam i komunikaty nie ma. Ktoś tak (fajnie) ma :?????? :/// :692:
    "Nada pode me separar do amor de deus" Ayrton Senna da Silva (1960-1994)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E38 740 1994r
    Cytat Zamieszczone przez Jurij
    Ja miałem bardzo podobny problem. Po dłuższym postoju wyskakiwał mi błąd. Bardzo rzadko się pojawiał aż w końcu niemalże codziennie. Okazało się, że nie mam ładowania i akumulator jest do wymiany. Zrobiłem ładowanie, wymieniłem aku na nowy i błędu nie ma już od 4 miesięcy. Sprawdź z drugą osobą jaki masz spadek napięcia na akumulatorze podczas odpalania auta. Nie powinien spaść poniżej 9,5. U mnie spadał do 8 a później już nawet do 6. Taki spadek napięcia powoduje pojawienie się błędu skrzyni. Oby to było to.

Pozdrawiam.
    Dzięki -może to i to-bo jak dłużej pojeżdże i akumulator się podładuje to odpalam bez problemu i bez błędu ;)
    Co prawda jakiś czas temu sprawdzałem aku ,lecz auto było po dłuższej jeździe i w tym momencie było wszystko ok :|
    Zastanawia mnie ten mechanizm który otwiera przepustnice(pomiędzy przepływką a silnikiem)ten z linką -jak tylko pociągnie linke i otworzy przepustnice -odpala bez problemu-może ktoś coś wie na ten temat i jak to wszystko ze sobą współgra-i może tu tkwi przyczyna??
    Hmm w razie gdybym rozwikłał tą zagadkę z pewnością dam znać ;)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    było czarne
    no i mnie to spotkało, komunikat getribenoprogramn pojawia sie po przekreceniu na zapłon, zaraz znika (tak ma byc czy ma ciagle sie swiecic???) auto odpala, skrzynia nie szarpie tylko jakby mułowate w trybie D jest auto, w S lata elegancko, na "recznej" zmianie równiez, nie szarpie itp
    dodam, że konczy sie podpora wału bo zwłaszcza w S czasem słychac, no i mam problem z przeplywomierzem bo na zimnym aucie obroty wariuja czasem zgasnie, po rozgrzaniu ok
    teraz co jechac na kompa czy przy podanych wyzej wadach to nie ma sensu? zaznaczam ponownie, że skrzynia nie szarpie, tylko na D troche jakies mułowate auto
    silnik m62b44 96r
    nie zjedzcie mnie od razu za usterki ale auto mam 2gi dzien i przy zakupie wiedziałem o tym

Zaawansowany Użytkownik Awatar darkman
    BMW
    E38
    jak na D masz trochę mułowate, to kolego masz walnięte na 90% sterowanie skrzynią, jeśli przy ręcznej zmianie biegów jest ok, a na D pojawiają się takie problemy, to prawdopodobnie któryś z zaworków się przycina - to na pewno nie jest kwestia podpory wału

podepnij się gdzieś pod komputer - on powie wszystko

podpowiem, że mnie wymiana sterowania, oleju, 4 tarczek - na gotowo ze wszystkim kosztowała poniżej 1 tys pln, lepiej to zrobić raz, porządnie i zapomnieć o problemie

Początkujący Użytkownik
    BMW
    było czarne
    darkman ale tylko jest to odczuwalne przy ruszaniu i to nie zawsze, zreszta powiedzcie mi bo kopletnie sie nie znam. czy moja skrzynia dostosowuje sie do mojego trybu jazdy? silnik m62b44 96r
    zaobserwowałem dziś, że owa mułowatosc na D(na S jak i na recznym trybie jest ok) wystepuje tylko gdy jade leniwie, gdy troche mocniej wciskam gaz to problemu nie ma az do czasu gdy znow pojezdze troche leniwie, sorry za chaos w zeznaniach ale pisze jak jest a nie umiem fachowo, a to moje ierwsze własne auto z automatem

Zaawansowany Użytkownik Awatar darkman
    BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez michal82 Zobacz posta
    darkman ale tylko jest to odczuwalne przy ruszaniu i to nie zawsze, zreszta powiedzcie mi bo kopletnie sie nie znam. czy moja skrzynia dostosowuje sie do mojego trybu jazdy? silnik m62b44 96r
    zaobserwowałem dziś, że owa mułowatosc na D(na S jak i na recznym trybie jest ok) wystepuje tylko gdy jade leniwie, gdy troche mocniej wciskam gaz to problemu nie ma az do czasu gdy znow pojezdze troche leniwie, sorry za chaos w zeznaniach ale pisze jak jest a nie umiem fachowo, a to moje ierwsze własne auto z automatem
    depnij mu tak porządnie po garach, tak żeby kick kliknął pod pedałem i powiedz mi przy jakich obrotach zmienia bieg na wyższy... czy ciągnie do samego końca, czy zmienia wcześniej

jeśli odcina wcześniej - sterowanie
    jeśli nie - wypadałoby sprawdzić olej w skrzyni
    jeśli jest ok - jeździć
    jeśli jest czarny - to znak, że tarczki już się lubią poślizgać (o ile same tarczki to śmieszny koszt, bo po ~30 pln sztuka, o tyle zrzucenie skrzyni i zrobienie tego, to już troszkę więcej + oczywiście olej)

Nie mniej jednak... ten komunikat nie pojawia się z chmur, tym bardziej jeśli widać różnicę w pracy skrzyni biegów.

Przyczyn Getribenotprogram może być co najmniej kilka (od przepływki, prze kłopoty z kontrolą trakcji lub przepustnicą a na trafionym ledwo trzymającym akumulatorze skończywszy), dlatego - jedź na komputer, to nie boli i nie kosztuje majątku, na pewno wywali jakieś błędy, będziesz albo zadowolony... albo przybity... albo ukrzyżowany :D Tak czy inaczej musisz to zrobić bo inaczej możemy sobie debatować do jutra i wymienić pół auta.

Uprawnienia umieszczania postów