Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 34

Wątek: E39 - kilka pytan - moze nie poleci w kosmos :)

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E38 740IA M60, E39 525d
    E39 to bardzo dobre auto, tak samo dobre jak e38, tylko po prostu z innym charakterem, w e38 priorytetem jest komfort, w e39 komfort został połączony z precyzja prowadzenia, co w e38 nie jest takie dobre. Jeżdżę na co dzień e39 525d w manualu jeszcze na zawieszeniu ac schnitzer i e38 740 w automacie na 16 i jadąc w zakręcie z pewną prędkością e39 jak po sznurku w e38 już zaczynam lecieć bokiem, poza tym mam wrażenie dużego przechylania się nadwozia, chyba za sprawą braku drążka stabilizującego z tyłu.

Początkujący Użytkownik Awatar klimas70
    BMW
    E38 730d
    Według mojej wiedzy oil w automacie wymienia się po 80-100 tyś km następnie każda wymiana co około 45 tyś ponieważ nie wymienia się całości tylko 70% oleju. filtr kosztuje 200 zł więc można się pokusić co 2 wymiana (ale ja tego nie robię). ja wymieniłem olej i auto zaczęło lepiej jeździć zmienia biegi płynniej. a mam wrażenie że to była pierwsza wymiana bo na filtrze była data 99r a oil był czarny czyli 225000 km. Na wiosnę planuje kolejną wymianę aby jak najmniej zostało tego starego oil.
    klims

Zaawansowany Użytkownik Awatar royal
    BMW
    BYLO e39 540i E38 740i E46 330Ci JEST E65 745i
    Cytat Zamieszczone przez cursor Zobacz posta
    No nie bardzo.
    Chociażby licznik na początku był inny, dopiero po lifcie zmienił się na taki jak w e38 czyli ten z 2 przyciskami. Poprzedni nie miał prawego przycisku(łatwo go rozpoznać, bo ikonka autka sygnalizująca które drzwi są otwarte jest na tym starszym)
    PRZEPRASZAM BARDZO ale ja mialem e39 przed liftem i licznik dokladnie taki jak mam teraz w e38 dodam ze oba auta mialy m62b44 moze dlatego...
    ...Pełny Serwis AUTOKLIMATYZACJI....

Zaawansowany Użytkownik Awatar royal
    BMW
    BYLO e39 540i E38 740i E46 330Ci JEST E65 745i
    Cytat Zamieszczone przez 525d Zobacz posta
    E39 to bardzo dobre auto, tak samo dobre jak e38, tylko po prostu z innym charakterem, w e38 priorytetem jest komfort, w e39 komfort został połączony z precyzja prowadzenia, co w e38 nie jest takie dobre. Jeżdżę na co dzień e39 525d w manualu jeszcze na zawieszeniu ac schnitzer i e38 740 w automacie na 16 i jadąc w zakręcie z pewną prędkością e39 jak po sznurku w e38 już zaczynam lecieć bokiem, poza tym mam wrażenie dużego przechylania się nadwozia, chyba za sprawą braku drążka stabilizującego z tyłu.
    no e39 jest nowsza konstrukcja widac to na kazdym kroku e38 zalatuje mi czasami polonezem jak slysze metalowy bak to nic innego jak polonez nawet naped ten sam:P duzo elementow zawieszenia w e39 jest alu a w e38 ciezkie i stalowe
    ...Pełny Serwis AUTOKLIMATYZACJI....

Zaawansowany Użytkownik Awatar Ventola
    BMW
    e38 740iA (m62b44)
    We wszystkich modelach e39 z lat 1998-2001 nagminne były problemy ze sterownikami ABS wersja 5.7, produkcji Bosha. Bez skutku próbowano nacisk na Bosha, aby uznał tę dolegliwość za wadę fabryczną i przeprowadził akcję serwisową. Uszkodzenie polega na przerywaniu się drucików łączących płytkę elektroniki z pinami biegnącymi do gniazda obudowy, a przyczyna prozaiczna - wysoka temperatura pod maską auta. Co ciekawe w modelach poliftowych od 2001 r., zaczęto stosować inną konstrukcję sterownika i problem zniknął.
    Problem by na tyle powszechny, że powstało wiele ogłoszeń osób naprawiających sterownik (kozt nowego ok. 2.500 zł),, gdzie początkowo ceny sięgały koło 1000 zł, a teraz już za nawet 200 zł można dokonać naprawy z gwarancją. Wadliwe sterowniki miały końcówkę numeru katalogowego na 001, ale i te z 002, 004 nie były lepsze. W e38 też były sterowniki Bosch-a, ale nie znam ich wadliwości.
    Prowadzę swoje życie, a nie BMW ...

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    001 i 002 były stosowane i w e39 i e38. Te z 004 spotkałem w e53 x5 i chyba pinologia jest inna, bo po podłączeniu do e38 i e39 wywala cały czas błędy kilku elementów(ncs'em zakodować się go nie dało)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E39 540iA
    Cytat Zamieszczone przez Ventola Zobacz posta
    We wszystkich modelach e39 z lat 1998-2001 nagminne były problemy ze sterownikami ABS wersja 5.7, produkcji Bosha..
    Jaki jest efekt tej usterki. Co się dzieje.
    Przyznam, że odebrałem auto z serwisu, silnik chodzi dużo lepiej na tych świecach, tąpnięcia jakby zanikły, ale nadal jak skrzynia wbije 5 bieg i jedzie się na niskich obrotach samochód ma jakby przyblokowywane prawe przednie koło (daje taki efekt z cichym burczeniem i wydaje mi się jakby go przyhamowywało).

Na komputerze niby nic nie wyszło, ale sprawdzę to jeszcze podczas jazdy jak zapakuję mechanika z komputerem do samochodu. To niestety zapewne już w Opolu, bo czeka mnie przejażdżka na święta w tym tygodniu.

Wyszło kilka rzeczy w zawieszeniu jeszcze (w sumie drobiazgi, także jeszcze kilka inwestycji mnie czeka w najbliższych kilku miesiącach :) Ale jazda nim to sama przyjemność. Idę na dół odblokować te testy i zrobić test 6 na wskaźnik paliwa. Dam znać jakie będą efekty.

EDIT:
    Odblokowałem sobie telewizję wedle Waszych postów archiwalnych - i to jest OK.
    2 sprawa, czyli wskazania poziomu paliwa. Odblokowałem sobie te testy. Wykonałem test 6 i pokazało mi same 0. Podejrzewam więc, że pływak utopiony. I tu pierwsze i zasadnicze pytanie, jak się do niego dostać, czy to jest duży problem przy wymianie, czy dam se radę sam w ciepłym garażu (nie mam z mechaniką nic wspólnego).
    Ostatnio edytowane przez Weeb ; 18-12-2010 o 15:35

Vip Vip
    BMW
    Nie mam
    Cytat Zamieszczone przez Weeb Zobacz posta
    Jaki jest efekt tej usterki. Co się dzieje.
    Zapalają się kontrolki DSC i ABS sygnalizując błąd jakiegoś elementu. Odczytując błędy masz zapisany błąd jakiegoś czujnika(prędkości koła, przyśpieszenia bocznego) itp., który po podmianie na sprawny(np. w przypadku czujników abs, zamiana ich miejscami) pojawia się nadal ten błąd.

Cytat Zamieszczone przez Weeb Zobacz posta
    2 sprawa, czyli wskazania poziomu paliwa. Odblokowałem sobie te testy. Wykonałem test 6 i pokazało mi same 0. Podejrzewam więc, że pływak utopiony. I tu pierwsze i zasadnicze pytanie, jak się do niego dostać, czy to jest duży problem przy wymianie, czy dam se radę sam w ciepłym garażu (nie mam z mechaniką nic wspólnego).
    Zdejmujesz siedzisko kanapy tylnej i pod wygłuszeniem(masz tam 2 nacięte fragmenty) masz pokrywy. Pod jedną jest pływak, pod drugą pompa paliwa z drugim pływakiem(ogólnie pływaki masz dwa)
    Celem wykształcenia nie jest napełnienie umysłu człowieka faktami; zadaniem jest nauczyć go, jak ma używać umysłu do.. myślenia. A często zdarza się, że człowiek lepiej umie myśleć, nie będąc krępowany wiedzą przeszłości.
    Henry Ford

Nie pomagam przez tel, chcesz coś, jest pw, mail, gg, w ostateczności sms

Początkujący Użytkownik Awatar klimas70
    BMW
    E38 730d
    Rozprawka nad wyższością świąd Wielkanocnych nad świętami Bożego Narodzenia!!!
    klims

Zaawansowany Użytkownik Awatar matraks
    BMW
    2011 BMW 328i xDrive e92, 2007 Mitsubishi Endeavor
    Cytat Zamieszczone przez royal Zobacz posta
    no e39 jest nowsza konstrukcja widac to na kazdym kroku e38 zalatuje mi czasami polonezem jak slysze metalowy bak to nic innego jak polonez nawet naped ten sam:P duzo elementow zawieszenia w e39 jest alu a w e38 ciezkie i stalowe
    ty tak na powaznie czy zarty sobie robisz? :p

Uprawnienia umieszczania postów