Pokaż wyniki od 1 do 10 z 34

Wątek: E39 - kilka pytan - moze nie poleci w kosmos :)

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Zaawansowany Użytkownik Awatar Ventola
    BMW
    e38 740iA (m62b44)
    We wszystkich modelach e39 z lat 1998-2001 nagminne były problemy ze sterownikami ABS wersja 5.7, produkcji Bosha. Bez skutku próbowano nacisk na Bosha, aby uznał tę dolegliwość za wadę fabryczną i przeprowadził akcję serwisową. Uszkodzenie polega na przerywaniu się drucików łączących płytkę elektroniki z pinami biegnącymi do gniazda obudowy, a przyczyna prozaiczna - wysoka temperatura pod maską auta. Co ciekawe w modelach poliftowych od 2001 r., zaczęto stosować inną konstrukcję sterownika i problem zniknął.
    Problem by na tyle powszechny, że powstało wiele ogłoszeń osób naprawiających sterownik (kozt nowego ok. 2.500 zł),, gdzie początkowo ceny sięgały koło 1000 zł, a teraz już za nawet 200 zł można dokonać naprawy z gwarancją. Wadliwe sterowniki miały końcówkę numeru katalogowego na 001, ale i te z 002, 004 nie były lepsze. W e38 też były sterowniki Bosch-a, ale nie znam ich wadliwości.
    Prowadzę swoje życie, a nie BMW ...

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    BMW E39 540iA
    Cytat Zamieszczone przez Ventola Zobacz posta
    We wszystkich modelach e39 z lat 1998-2001 nagminne były problemy ze sterownikami ABS wersja 5.7, produkcji Bosha..
    Jaki jest efekt tej usterki. Co się dzieje.
    Przyznam, że odebrałem auto z serwisu, silnik chodzi dużo lepiej na tych świecach, tąpnięcia jakby zanikły, ale nadal jak skrzynia wbije 5 bieg i jedzie się na niskich obrotach samochód ma jakby przyblokowywane prawe przednie koło (daje taki efekt z cichym burczeniem i wydaje mi się jakby go przyhamowywało).

Na komputerze niby nic nie wyszło, ale sprawdzę to jeszcze podczas jazdy jak zapakuję mechanika z komputerem do samochodu. To niestety zapewne już w Opolu, bo czeka mnie przejażdżka na święta w tym tygodniu.

Wyszło kilka rzeczy w zawieszeniu jeszcze (w sumie drobiazgi, także jeszcze kilka inwestycji mnie czeka w najbliższych kilku miesiącach :) Ale jazda nim to sama przyjemność. Idę na dół odblokować te testy i zrobić test 6 na wskaźnik paliwa. Dam znać jakie będą efekty.

EDIT:
    Odblokowałem sobie telewizję wedle Waszych postów archiwalnych - i to jest OK.
    2 sprawa, czyli wskazania poziomu paliwa. Odblokowałem sobie te testy. Wykonałem test 6 i pokazało mi same 0. Podejrzewam więc, że pływak utopiony. I tu pierwsze i zasadnicze pytanie, jak się do niego dostać, czy to jest duży problem przy wymianie, czy dam se radę sam w ciepłym garażu (nie mam z mechaniką nic wspólnego).
    Ostatnio edytowane przez Weeb ; 18-12-2010 o 15:35

Uprawnienia umieszczania postów