Sebek czy do czytnika NAV02 da rade wgrac soft NAV03?
Wersja do druku
jakby ktoś chciał wymienić monitor na poliftowy , cena bardzo okazyjna ------>>>> http://allegro.pl/bmw-e65-e66-e-65-m...507401698.html
Panowie kupujcie, zmieniajce zmieniarke i cieszcie się mp3 :) lepiej i taniej od tych wynalazków z allegro po 1500zł.
piękne dzięki bo myślałem że zakupię i odłożę na półkę a jak zacznę już zmiany to będzie jak znalazł. pozdrawiam
dziękuję za pomoc, już do niego napisałem wiadomość
poszukałem na forum i nie znalazłem odpowiedzi na pytanie czy nowy monitor poliftowy to należy zakodować NCS czy INPĄ?
proszę o pomoc, bo chciałbym sobie zmienić monitor, pytanie czy ten polift monitor bedzie działał z przedliftową zmieniarką?
z góry dzięki za pomoc.
Monitor bedzie dzialal od razu bez kodowania.
Wszystko zalezy pozniej od tego do jakiego wyposazenia byl kodowany i ewentualnie trzeba go bedzie do twojego dopasowac (NCSem).
dziękuje, to będę musiał zamówić ten monitor i w wolnej chwili zamienię.
a powiedzcie mi czy po wymieniania monitora na po lift będę mógł odtwarzacz muzykę nagrana w formacie mp3, dodam ze mam zmieniarkę na cd.
Mam problem z opcjami które znikły w iDrive >> OB Data
Na samym dole wcześniej były dostępne dwie dodatkowe ikonki dzięki który można było sprawdzić czasy serwisowe i aktualny stan auta.
Nie wiem kiedy to się stało ale zauważyłem, że zniknęły te dwie funkcję. Czy jest w stanie ktoś podpowiedzieć jak aktywować to na nowo?
Zapewne szukać tego w modułach MMI lub KOMBI ... ale przesiedziałem dzisiaj chyba z pół dnia, żeby to aktywować ale nic z tego, wszystko inne udało mi się wyłączyć i ponownie włączyć ale nie te dwie opcje. Używałem NCS Dummy ale nie znalazłem niczego podobnego i także nie przypominam sobie, żeby coś wyłączał. Proszę o poradę co może być odpowiedzialne za obecny stan?
Załącznik 6294
Dostałem dzisiaj wyświetlacz poliftowy i mam zamiar go dzisiaj zamontować. Mam nadzieje że obędzie się bez niemiłych przygód. Czy mógł bym liczyć na zdalne kodowanie przez neta gdybym sobie sam z tym nie poradził?
Edit:
Monitor założony i działa ale niestety ręce mi już opadają bo nie wiem jak NCS`em zmienić jego VIN bo jak chce kodować MMIGT żeby zmienić jego opcje to niestety sypie błędami. Cały net już przeszukałem i nigdzie nie ma info jak to zrobić :(
Ogarnięte wszystko jak potrzeba
u mnie pojawiał się taki błąd jak u dealer25
http://i43.tinypic.com/21mb7k7.jpg
Trzeba zmienić datę auta w FA bo nowszy moduł MMI wariuje jeśli jest starsza od daty produkcji modułu
A tu instrukcja z której korzystałem znaleziona na jakimś innym forum
1. Open NCS Expert, Choose File then Load Profile then select the Fister Profile (Ja użyłem profilu Revtor) then Click OK
2. Click F1 (VIN/ZCS/FA) to read vehicle data
3. Click F3 (ZCS/FA f. ECU) to read FA from ECU
4. Choose chassis model from list (E65) then click OK
5. Choose the ECU to read VO from (CAS) then click OK
6. The Model, VIN, and VO should then be displayed at the top. Click F2 (Enter FA) to modify VO
7. Choose chassis model from list (E65) then click OK
8. Verify that the VIN is correct (Note: the last digit is the checksum). Click OK
9. Highlight production date in FA list (#0503) then click Delete button on the keyboard (#0503 is my production year, so yours will most likely be different)
10. Enter new production date (#0904) in Attribute box then click Add then OK. (#0904 worked for me, but I started at #1204 and worked down until I no longer got a faulty VIN error)
11. After the VO has been changed successfully you will be able to select the F6 (Back) button. (Make sure the new production date is shown in the VO at the top)
12. Select F4 (Process ECU)
13. Select MMIGT from the Choose ECU list then click OK, and click OK again after Enter SGET Data pop-up window appears.
14. Click F4 (Read ECU). If everything goes as it should you won't get the dreaded Error by setting a ECU COAPI-1000: error and the NETTODAT.TRC pop-up window will appear. Click OK to close the pop-up window.
15. Navigate to your NCS Expert work folder (C:\NCSEXPER\WORK) and open your FSW_PSW.TRC file with notepad and make your changes and then save the file as FSW_PSW.MAN
16. Select F2 (Change Job) then choose SG_CODIEREN then click OK
17. Verify that the Jobname is SG_CODIEREN and the ECU is MMIGT
18. Select F3 (Execute Job)
19. If the job runs successfully Job Ended will show under the Get Coded section and your MMI will reboot. If you want to make additional changes you can make them in the FSW_PSW_MAN and then just click F3 (Execute Job) again. This applies only if you keep NCS Expert open and keep the laptop connected.
20. Check VO to make sure it has changed back to your real production date. If it hasn't then change it back.
po tym zabiegu śmiało możemy kodować MMI i ustawiać go wg własnego wyposażenia auta acha i jeszcze jedno, za każdym razem jak zamkniemy NCS`a to data produkcji auta wróci do pierwotnych ustawień więc ponowne wejście na moduł MMI jest możliwy tylko wg tej instrukcji
Kodowałem może z 3 raz w życiu i sobie poradziłem więc myślę że każdy kto raczkuje w tym temacie powinien sobie poradzić. Korzystać it`s free :p
No własnie tego mi brakowało! Dzięki chłopaki za pomoc!
No i klops. Najpózniejszą datą jaka mi weszła do NCS-a to #0305 a miałem oryginalnie #0303. Niestety błąd jak wyżej pokazuje się dalej! Co może być dalej nie tak???
A jaki profil kolega wybral do kodowania w Ncsexpert. Ja wczoraj zauwazylem ze przez profil expert tez mialem ten problem po dluzszym czasie ale przez profil Revtor's wszystko smiga
Witam koledzy. Odkopuję stary temat ale mam pytanie. Wymieniłem w swojej buni sam ekran na polifta.. wszystko działa z wyjątkiem telefonu no i sterowanie nawiewem jest odwrotnie bo to monitor z anglika. W opcjach mam bluetooth, aux itd i tu moje pytanie...co mam dokupić żeby ten blutacz działał ? jaki moduł i czy da się to w ogóle uruchomić? Kolejna sprawa to poziom oleju. Wyświetla się komunikat ,,NO measurement currently possible".. pytam bo miło by było to ogarnąć. No i ten aux..musze kupić radio liftowe? Próbowałem wpiąć się sposobem z You tuba https://www.youtube.com/watch?v=s4imynuJ2Oc ale nie działa. :(
Jak dobrze pamiętam, wymieniałem jeszcze chyba tuner w tylnym lewym słupku i bez problemu wszystko działało. Poszukaj gdzieś na forum chyba umieszczałem info na ten temat. Przeczytaj wątek od początku. Trzeba dokodować wyposażenie.
Pzdr
Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka
Wymień jeszcze ASK(odwarzacz CD) i moduł telefonu w bagażniku na TCUM.
Następnie należy wszystko właściwie zakodować do samochodu
Moduł TCUM trzeba programować, żeby wpisać nr VIN samochodu i dopiero wtedy możliwe będzie kodowania, w innym przypadku nie ma gwarancji, że przepuści kodowanie
Przeczytałem cały wątek 3 x ale nie znalazłem info na ten temat ;(
Rozumiem. Czy taki moduł będzie odpowiedni?? http://allegro.pl/modul-telefonu-bmw...315710683.html czy podejdąteż te tańsze z lat wcześniejszych?
Musi to być moduł TCU-MOST 1.5. Nie może być EVERESTCytat:
Rozumiem. Czy taki moduł będzie odpowiedni?? http://allegro.pl/modul-telefonu-bmw...315710683.html czy podejdąteż te tańsze z lat wcześniejszych?
E60 i E65 używają innego softu w tym module i taki z E60 i innych(E61, E63 itp) może nie dać się dokodować
Zamówiłem taki moduł o którym pisałeś. Dziś spodziewam się kuriera. pytanie.. gdzie mam go wpiąć i czy w ogóle znajdę odpowiednią wtyczkę? :/. Jeszcze jedno. Czy ktoś z Was sam dokładał sobie AUXa? Rozumiem, że wpina siędo radia 3 pinowy kabelek ale czy w przed liftowym radiu to zadziała? Auxa w monitorze mam odblokowanego tzn jest taka opcja już po kodowaniu.
loszka to kupiłeś taki sam wyświetlacz jak ja z anglika też mi działały pokrętła regulacji nawiewu na odwrót ale to nie problem wszystko przekodujesz NCS w module MMIGT a jak chcesz mieć bluetooth w aucie to musisz wymienić moduł tak jak pisał cursor i przekodować kilka opcji bardzo dobry opis masz tutaj https://www.bmw-klub.pl/forum/viewto...?f=76&t=259685 wszystko opisane krok po kroku