Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy ... 23456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 51

Wątek: E65 - Bagaznik dachowy / BOX

Doświadczony Użytkownik Awatar HTN
    BMW
    ex-730Ld e66 / obecnie S350CDI L
    okolice Frankfurtu / Wrocław / Kotlina Kłodzka
    No to padło i na mnie. Po półrocznym poszukiwaniu upolowałem w końcu oryginalne belki do Longa, a następnie trafił mi się używany Thule Dynamic 800. Auto prezentuje się następująco:

Ogólnie spostrzeżenia:
    - jazda z samymi belkami bez boksa to przebięcie pały. lukassolski wspominał, że jest głośno, ale to przerosło moje wyobrażenie. 120km/h to huk nie do zniesienia pochodzący od przedniej belki
    - belki pasują tylko i wyłącznie w jeden konfiguracji, bo przednia jest dłuższa, tylna krótsza
    - usunąłem te dolne małe plastiki z przedniej belki - poprawy brak (również z boksem)
    - z samym boksem hałas przepływającego powietrza między boxem i dachem jest słyszalny od ok. 80km/h
    - od 120km/h z boxem hałas jest dosyć dokuczliwy
    - 200km/h + spory wiatr --> pusty boks nie odleciał od dachu, auto prowadziło się bez zmian
    - w przedziale 120-200km/h z boskem hałas niemal jest taki sam
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 31-05-2017 o 20:28

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Ja jeżdżę z rowerami jednym słowem masakra taki gwizd od 100km/h jest nie do wytrzymania na dłuższa metę. Troche żałuje ze nie założyłem haka i do niego zamontować rowery.

BMW
    Aż mnie dziwi, że tak spierniczyli sprawę z tymi belkami. Kolega ma F11 i Thule Wingbar i hałas jest niemal zerowy. Inny kolega ma najnowszego S-Max i taki sam boks - boxu niemal nie słychać przy prędkościach 150km/h.

Szukałem trochę jak uciszyć belki, ale nic nie znalazłem. Natknąłem się za to na opinie, że w sedanach najbardziej huczą. W kombi mniej, w SUV i vanach najmniej. Pewnie chodzi o geometrię dachu. W BMW ewidentnie słychać, że kontur dachu i belka powodują dosyć spore turbulencje i przez to mocno hałasują. Boks ma wcięcie na belkę i lekki spoiler od spodu, ale niewiele to daje.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 745 e65

[QUOTE=lukassolski;551207]Ja jeżdżę z rowerami jednym słowem masakra taki gwizd od 100km/h jest nie do wytrzymania na dłuższa metę. Troche żałuje ze nie założyłem haka i do niego zamontować rowery.[/QUO
    dla rowerów lepszy hak

dla boxa relingi zdają egzamin

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 745 e65
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    No to padło i na mnie. Po półrocznym poszukiwaniu upolowałem w końcu oryginalne belki do Longa, a następnie trafił mi się używany Thule Dynamic 800. Auto prezentuje się następująco:

Ogólnie spostrzeżenia:
    - jazda z samymi belkami bez boksa to przebięcie pały. lukassolski wspominał, że jest głośno, ale to przerosło moje wyobrażenie. 120km/h to huk nie do zniesienia pochodzący od przedniej belki
    - belki pasują tylko i wyłącznie w jeden konfiguracji, bo przednia jest dłuższa, tylna krótsza
    - usunąłem te dolne małe plastiki z przedniej belki - poprawy brak (również z boksem)
    - z samym boksem hałas przepływającego powietrza między boxem i dachem jest słyszalny od ok. 80km/h
    - od 120km/h z boxem hałas jest dosyć dokuczliwy
    - 200km/h + spory wiatr --> pusty boks nie odleciał od dachu, auto prowadziło się bez zmian
    - w przedziale 120-200km/h z boskem hałas niemal jest taki sam
    a co do longa są inne ???

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Ale trafiłem relingi za dobra cenę a hak to spory wydatek. Na szczęście na wycieki rowerowe nie wybieramy sie daleko wiec unikam dróg szybkiego rychu i tak do tych 90km/h można swobodnie rozmawiać w aucie.

BMW
    Cytat Zamieszczone przez Strema81 Zobacz posta
    a co do longa są inne ???
    Tak, Long i wersja krótka ma inne belki; nawet ich numer OEM się różni - wcześniej o tym pisaliśmy. Kąt dachu jest nieco inny. lukassolski pisał wcześniej, że w krótkim ma belki od Long - leżą trochę niedokładnie. Moje leżą idealnie.

Bałem się, że zaczepy poniszczą dach, ale są pokryte jakąś farbą gumową i po demontażu nie ma znaku.
    Ostatnio edytowane przez HTN ; 31-05-2017 o 20:50

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    bmw 745 e65
    Cytat Zamieszczone przez HTN Zobacz posta
    Tak, Long i wersja krótka ma inne belki; nawet ich numer OEM się różni - wcześniej o tym pisaliśmy. Kąt dachu jest nieco inny. lukassolski pisał wcześniej, że w krótkim ma belki od Long - leżą trochę niedokładnie. Moje leżą idealnie.

Bałem się, że zaczepy poniszczą dach, ale są pokryte jakąś farbą gumową i po demontażu nie ma znaku.
    ja mam oryginały i tam są takie grube gumy kilka milimetrów

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    e65 730d
    Jest ktoś moze z Anglii co poszukuje relingow do longa? Chce sprzedać swoje bo kupiłem je głównie do rowerów ale jak dla mnie za głośno i rowerów w dalsza podróż nie zabiorę. Zdecydowałem sie na założenie haka moze będzie lepiej. Ogólnie relingi w dobrym stanie tylko kurier upuścił i w jednym ta guma ochronna jest zdarta w narożniku( nie ma znaczenia jeżeli chodzi o zabezpieczenie kilka razy montowałem i nie ma żadnych śladów). Posiadam cały zestaw łącznie z dwoma kluczykami i specjalnym imbusem dynamometrycznym.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e65
    Panowie potrzebuje kupic bagaznik a dokladnie same poprzeczki bazowe. Moze ktos ma uzywane za jakies rozsadne pieniadze. BMW E65 2004r.