Pokaż wyniki od 1 do 10 z 28

Wątek: NIE PIJ TYLE!!! KONIOKRADY, czyli NASZE AUTKA NA ODWYKU...

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995
    Cytat Zamieszczone przez Dzuda Zobacz posta
    Ciekaw jestem ile osób przeczytało ten temat...
    Ja również to przeczytałem w całości, większość z tego roumiem, bardzo fajnie sie to czyta także jest dobrze. Nie zgodzę się tylko co do luzowania skrzyni nie wolno tego robić i nawet nie mam tego zamiaru sprawdzać doświadczalnie ale znam przypadki uszkodzeń skrzyń przez zawodowych kierowców którzy dawali na N czasie jazdy....

Początkujący Użytkownik Awatar AMC
    BMW
    E23 elektr.,E32 M70B50 1989
    Cytat Zamieszczone przez darekbb Zobacz posta
    Ja również to przeczytałem w całości, większość z tego roumiem, bardzo fajnie sie to czyta także jest dobrze. Nie zgodzę się tylko co do luzowania skrzyni nie wolno tego robić i nawet nie mam tego zamiaru sprawdzać doświadczalnie ale znam przypadki uszkodzeń skrzyń przez zawodowych kierowców którzy dawali na N czasie jazdy....
    Nie sposób z tym się nie zgodzić, darekbb (tzn. z drugim zdaniem). "...Max. prędkość holowania - 50(60) km/h, max. dystans - 50 km...". Przy nie pracującym silniku. Nie spotkałem się dotąd z wiarygodną relacją o awarii skrzyni rozłączanej przy rozsądnej prędkości (przy nierozsądnej - tak: jacyś przygłupi małolaci przywlekli skądś
    nieszczęsne V12 i katowali bezlitośnie, co i ile się dało: z N na D z butem do oporu, na R tak samo, wcześniej rozłączenia przy 200 albo wyżej; na
    początku rozszczelnienie, potem program awaryjny i tylko pierwszy bieg zdaje się; rozszczelnienie - wg. relacji, nie wiadomo, czy ścisłej - pojawiło
    się właśnie po pierwszej części tych wygłupów), ale to nie znaczy przecież, że spotkałem już wszystko. Dlatego jeżeli wiesz coś bliżej o takich przypadkach,
    to przybliż szczegóły. Wszyscy cały czas się uczymy.
    Ostatnio edytowane przez AMC ; 24-10-2015 o 00:03
    Pozdrawiam - Andrzej

Człowiek nie tylko WIE, ale także WIE, ŻE WIE. Inne gatunki tego nie wiedzą.

Być, Mieć, Wiedzieć.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    740i
    Przy niepracującym silniku nie pracuje pompa, czyli w skrzyni nie ma smarowania. Czy to jest zgubne? Nie wiem, wydaje mi się, że cała jest łożyskowana, a nie na panewkach, więc pewnie nie. Limity prędkości dotyczą tego, że jednak rozbryzgiem nie dotrzemy wszędzie z oliw0, więc temperatura zaczyna rosnąć, więc mamy też limit dystansu. Przerzucanie na N w czasie jazdy z pracującym silnikiem IMO tym bardziej nie powinno być zgubne, choć mogę się mylić. Żadnego automatu jeszcze nie studiowałem, choć zamierzam to zrobić.
    Ale teraz nieco z innej beczki. AMC> nie napisałeś konkretnie do czego zmierzasz, a ja aż taki bystry nie jestem. Ale tym wrzucaniem na N, chcesz pewnie zmierzyć inercję poruszającego się pojazdu, co? Trochę niesprawiedliwe moim zdaniem nie liczenie się z bezwładnością wałka atakującego przy takich pomiarach.... :D Na hamowni inercyjnej, nie wrzuca się N-na!
    Pozdro!

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Co to za herezje... ;)
    Przy chodzacym silniku zawsze mozna wrzucic N w KAZDYM automacie BMW i NIC sie z nim nie stanie

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Doświadczony Użytkownik Awatar bombel89
    BMW
    E32 735iA 92' E39 528iAT 97'
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Co to za herezje... ;)
    Przy chodzacym silniku zawsze mozna wrzucic N w KAZDYM automacie BMW i NIC sie z nim nie stanie

Możesz to uarumentować? Poprzeć jakąś literaturą techniczną, instrukcją obsługi?

Doświadczony Użytkownik Awatar darekbb
    BMW
    E38 730iA 1995

Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Co to za herezje... ;)

Problemem jest słabe smarowanie przy wrzuceniu N w czasie jazdy spada ciśnienie oleju , Dlatego nie powinno się tak jeździć. Oczywiście Ty możesz ale nie namawiaj do tego innych, tym bardziej ze nie ma to sensu, N używa się tylko w czasie zmiany biegu alby wyrównać ciśnienie oleju oraz przy holowaniu/przetoczeniu samochodu i to na niewielkie ogległości
    Ostatnio edytowane przez darekbb ; 24-10-2015 o 18:52

Vip Vip Awatar ttrol
    BMW
    e32 750 II 88/W124 250D V 93

Problemem jest słabe smarowanie przy wrzuceniu N w czasie jazdy spada ciśnienie oleju , Dlatego nie powinno się tak jeździć. Oczywiście Ty możesz ale nie namawiaj do tego innych, tym bardziej ze nie ma to sensu, N używa się tylko w czasie zmiany biegu alby wyrównać ciśnienie oleju oraz przy holowaniu/przetoczeniu samochodu i to na niewielkie ogległości
    Ach ten internet. Pompa w skrzyni dostaje stały napęd ze sprzęgła hydrokinetycznego, a to czy wrzucisz N, czy D, zmienia tylko zasprzęganie z pomocą ciśnienia, które też pochodzi z pompy głównej. Gdyby przy N miało spadać ciśnienie to co by dopiero było na D.

BOSS ma rację, ale w skrzyniach z dużym nalotem często na hamowni wychodza kwiatki, bo wystarczy, że przy dużym obciążeniu wysprzęganie potrwa za długo i już nie ma sprzęgieł. A hydraulika często za czysta nie jest. W czasie normalnej jazdy można sobie wrzucać N ile razy się chce, zresztą robię tak często, a jeżdżę automatami od lat 90 tych.
    pozdrawiam Bartek