Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 24

Wątek: Trzesie przy predk. 90km/h - 120km/h

Doświadczony Użytkownik Awatar charzun
    BMW
    E38
    Blog
    1
    Problem rozwiazany.. okazalo sie ze kola zostaly zle wywarzone.. W tym samym zakladzie wywazyli mi drugi raz za darmo i wciaz trzęsło.. Pojechalem na inna wulkanizacje zapytac to koles powiedzial ze mi tak duzych kol nie wywazy bo maszyna jest za malo dokladna.. i faktycznie po wywazeniu do "zera" po zdjeciu kola z maszyny i wlozeniu z powrotem maszyna pokazala ze kolo jest nie wywazone, a przed chwila na tej samej maszynie bylo wywazone do zera..
    Wiec na przyszlosc kto ma duze kola to trzeba jechac wywarzyc tam gdzie maja porządny sprzęt :)

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Cytat Zamieszczone przez charzun Zobacz posta
    Problem rozwiazany.. okazalo sie ze kola zostaly zle wywarzone.. W tym samym zakladzie wywazyli mi drugi raz za darmo i wciaz trzęsło.. Pojechalem na inna wulkanizacje zapytac to koles powiedzial ze mi tak duzych kol nie wywazy bo maszyna jest za malo dokladna.. i faktycznie po wywazeniu do "zera" po zdjeciu kola z maszyny i wlozeniu z powrotem maszyna pokazala ze kolo jest nie wywazone, a przed chwila na tej samej maszynie bylo wywazone do zera..
    Wiec na przyszlosc kto ma duze kola to trzeba jechac wywarzyc tam gdzie maja porządny sprzęt :)
    to zjawisko występuje na każdej maszynie wyważysz z ciągniesz i wystarczy że włożysz w innej pozycji i pokaże bicie w 5/10gr a jak przestawisz o 90 stopni nawet 15/20 i możesz tak do bulu wyważać 20 wyważa mi fachowiec na flanszy imitujące rozstaw śrub na aucie 5*120 i od czasu zmiany zakładu wulkanizacyjnego z jadącego na ilość na stawiającego na jakość tak niby prostej operacji mam spokój

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 750i
    Wtrące swoje trzy grosze ( pracowałem kiedyś w zakładzie wulkanizacyjnym i mogę coś podpowiedziec ). Jeżeli sytuacja ze złym wyważeniem się powtarza to warto podpowiedzieć żeby "przekręcili" oponę o jakieś 180 stopni, ten prosty zabieg często rozwiązywał problemy z "biciem" ponieważ opona nie zawsze jest idealna, a i czasem sporo mniej ciężarków trzeba przykleić.

Vip Vip Awatar kruger32
    BMW
    BMW e38 750 il audi a8 d3 4.2tdi exlusive
    Cytat Zamieszczone przez leondejeagger Zobacz posta
    Wtrące swoje trzy grosze ( pracowałem kiedyś w zakładzie wulkanizacyjnym i mogę coś podpowiedziec ). Jeżeli sytuacja ze złym wyważeniem się powtarza to warto podpowiedzieć żeby "przekręcili" oponę o jakieś 180 stopni, ten prosty zabieg często rozwiązywał problemy z "biciem" ponieważ opona nie zawsze jest idealna, a i czasem sporo mniej ciężarków trzeba przykleić.
    To że zabieg jest skuteczny to potwierdzę a to że wulkanizator przy tekście proszę jeszcze raz z ciągnąć i obrócić to cie z warsztatu wyrzuci bo nie ma czasy na pierdoły o ilości odważników na feldze

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 750i
    Czasami i tak bywa

Vip Vip
    BMW
    brak
    Czasami bywa i tak, że w maszynach zużywają się łożyska i stąd właśnie problemy z niewyważeniem przy powtórnym pomiarze! Co to za wyważanie, skoro przy kolejnym pomiarze maszyna znów każe wyważać i tak w kółko? Koło wyważane na sprawnej maszynie powinno przy każdym kolejnym pomiarze również takie pozostać. W innym wypadku maszyna niesprawna. Gadałem o tym w weekend z diagnostą, który długo pracował w wulkanizacji. Nowe maszyny (chińskie) mają łożyska, które 2 lat nie wytrzymują, a to mało kto wymienia (koszty). Grunt to kupić maszynę i trzepać kasę, po co serwis ;) A wyważanie to wbrew pozorom wcale nie taka prosta sprawa, zwłaszcza na zużytym sprzęcie! W okolicy mam z 5 warsztatów, z których może 2 znają się na rzeczy.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    brak

Napisze o swoim przypadku...
    Delikatne drgania w zakresie 80-110km/h. Pojechalem na wulkanizacje, wywazyli wszystkie kola, proba i zadnej poprawy, wyprostowali dwie felgi, proba i zadnej poprawy. Wymienilem tarcze i klocki przod na nowe, proba i zadnej poprawy. Wymienilem przednie piasty na nowe FAG, proba i delikatna poprawa, ale drgania dalej minimalnie wyczuwalne. Pojechalem w wawie do serwisgumu na okaryny 15. 4 kola wywazona plus optymalizacja dwoch kol. Proba i problem zniknal calkowicie...uzywaja maszyny z testem drogowym, jej koszt to 70tys pln. Co pol roku ja serwisuja...wlasciciel to bardzo fajny czlowiek, pogadalem z nim troche i duzo i powiedzial o wywazaniu kol. Pelna profeska.
    Jak widac jakosc sprzetu na ktorym pracuja wulkanizacje ma ogromne znaczenie
    Pzdr

Doświadczony Użytkownik Awatar Aldik
    BMW
    740xd f01
    Jak trzęsie przy wybranych prędkościach to jak dla mnie to wina wyważenia - spróbuj na aucie - u mnie pięknie pomogło. Jak ręką odjał. A też juz kombinowałem z zawieszeniem, podporą itd itp

Vip Vip Awatar PrzemoS
    BMW
    e91 2005 m47 2.0 d
    Wiecie może gdzie na śląsku można dobrze wyważyć koła ?
    Pozdrawiam, Przemos

Doświadczony Użytkownik Awatar Martynka
    BMW
    735 iL
    ja robię zawsze w Zabrzu w sieciówce premio. Mają podejście, nie robią na odwal tylko tak jak powinni.

ostatnio przy 19 najpierw założyli samą felgę i oczyścili ze starego kleju od środka, potem poszła opona, próba na wyważarce, przy laćku 265 stwierdzili, że może być lepiej i parę razy przesuwali oponę względem felgi aż znaleźli najlepszą opcję i dopiero potem wyważanie do zera. niby normalna praktyka ale jednak nie stosowana bo albo się innym nie chce, albo nie mają czasu.
    Życie jest zbyt krótkie, żeby jeździć dieslem...