był już kiedyś parę lat temu, bliźniaczy temat i też dotyczył diesla v8 i ciśnienia oleju, powodem okazał się filtr oleju który nie przepuszczał oleju, po wymianie filtra problem ustąpił
był już kiedyś parę lat temu, bliźniaczy temat i też dotyczył diesla v8 i ciśnienia oleju, powodem okazał się filtr oleju który nie przepuszczał oleju, po wymianie filtra problem ustąpił
1,5 bara na wolych obrotach ...??? Pierwsze słysze zeby musilaobyc az takie cisnienie na wolnych,, dodam ze jeżdżę tak juz jakis czas i gdyby faktycznie cisnienie bylo az o 1bar mniejsze juz byłoby po panewkach i silniku.. Ten zawór zwrotny gdzie sie znajduje ? Dojdę do niego sam po wyjęciu filtra ? Pompa oleju byla wymieniana 10tys km temu wraz z rozrządem , przed montażem byla dokładnie sprawdzona i jest w stanie idealnym.
Nie podałem dolnej granicy, tylko napisałem ile powinno być na zdrowym silniku. Nie wiem jaka jest dla BMW, ale w mercu na przykład dolna granica to jest 0.3 bara.
Zawór przelewowy może być na pompie oleju jak w podstawie filtra. Nie wiem dokładnie jak jest w tym silniku.
pozdrawiam Bartek
kurcze i sam nie wiem co robić .. nie ma co myśleć zaczynamy od zmiany oleju ,, jade właśnie zmienić olej wraz z filtrem.. ile dokładnie wchodzi oleju do mojego motorku ? bo równo 8 litrów i jest w sam raz na bagnecie ..
Podasz namiary gdzie to wyczytales ? jakis link ?
A orientuje sie ktos moze o co chodzi w tych parametrach na czujniku oleju ,, oryginalny bmw podaje 02,05bara czyli od 02 do 05 co to oznacza ze gdy bedzie mniej jak 05 to sie zapali kontrolna oleju ?? i co oznacza te 02 ?
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-08-2014 o 14:47
Tego w internecie nie znajdziesz-z doświadczenia, robię remonty silników!
A książki to np. spis danych dla mechaników AUTO DATA są tam wszystkie auta i wiele parametrów!
A jeśli tego będzie mało to idż do biblioteki i pożycz sobie stare książki o tematyce napraw silników i w dziale ciśnienie oleju w silniku będziesz miał wszystko;
-przyczyny
-objawy
-usterki
polecam, ja ich "kilka" przeczytałem w swoim czasie
Ostatnio edytowane przez BOSS ; 23-08-2014 o 14:48