I co mam napisać . Każdy chwali swoje .
Z innej beczki - Zastanawiają mnie zdziwienia co niektórych że doładowany silnik benzynowy potrzebuje 98 oktan . Nie zebym twierdził że masz bmw to musi Cie byc stac i ch*** . nie nie , ale dla laika - skoro silniki n/a z serii S - dla tych co nie wiedza - silniki eMowske jest zalecenie 98 . to dlaczego być zdziwionym , ze mając turbo - silnik lepiej pracuje na wyższej liczbie oktanowej . Ale to już pominę milczeniem .
Teraz jak w temacie .........
Nie mówię , że moj klekot jest najlepszy - nadmienie tylko , że jak bede sprzedawał tego mojego ropniaka to zmięnię to na alpinę B7 biturbo- oczywiscie w F02 . I nie dlatego że benzyna . Ze ma 500 KM . Bo jeżdziłem i taką B7 jak i 760iL . A dlatego że w kwesti wykonania silnika , skrzyni i niektórych osprzetów , bmw - alpinie nie dorasta do pięt .
Ale wracając do tematu . Gdy zaczałem szukać , rozgladać się za eFką , zastanawiać sie z jakim motorem to kupić - pojechałem do znajomego - który tu u nas na śląsku w wojkowicach ma warsztat naprawiający bmw - jest to autoryzowany zewnętrzny serwis . Więc z racji przerobu trudno mówić , ze nie zna sie chłop na rzeczy .
I zadałem mu pytanie ...... z jakim motorem to wziąść ???
i dostałem niejednoznaczna odpowiedz .
...... sprawdz sobie statystyki produkcji , pozniej posprawdzaj ile chca za konkretny silnik - i wyjdzie ci jak popyt i podaż regulują rykiem . im droższy silnik tym jest wieksze na niego zapotrzebowanie wzgledem statystyk czyli że czesciej pada jako całość i jest na niego popyt . z oczywistych wzgledów nie brałem pod uwage 760iL
wiec wyszło mi ze 730d plus 740 d kontra 750i były wyprodukowane na podobnym poziomie około 37% po kazdej ze stron . przy czym za silnik n57 ( identyczna jednostka dla 730/740 d ) chcą od 6 do 13 tyś pln i jest ich od groma , a za 4,4 na turbie chcą od 29 eBay do 48 allegro i jest tych silników kilka sztuk . wiec wniosek nasunął sie sam - bo wątpię , że dachowanie lub sprzedaż na czesci trafia sie tylko dieslom . wyboru 750d nawet nie brałem pod uwagę bo raz że najmłodsze były z 2012 i oscylowały od 68 tyś euro a dwa , że fabryka dawała na to tylko 100 tyś km bez możliwości rozszerzenia gwarancji - to tez mi dało do myslenia .
Z wnioskami pojechałem jeszcze raz do Tomsza który zadał mi tę pracę domową i potwierdził mój tok myslenia . Dadał jeszcze , że z obecnch 4,4 - czyli 750i , przynajmniej jedna na tydzień stoi u niego na silnik badz osprzet silnika , a gdy zapytałem jak z klekotami , to mi odpowiedział , że te jak już przyjeżdzają to z rozjeb***** silnikiem jak ktos zlekceważy rozrząd .
wiec zacząłem szukać tylko 740d . a że trafiła mi sie tak wyposażona jak 760 do tego w pełnym indyvidualu , w M pakiecie , za cenę jak za 740i - to tylko sie cieszyłem . Fakt że przebieg bliski 170 tyś odbił mi sie czkawką , bo zaraz rozrzad i inne pierdoły , ale to juz brałem pod uwagę - choc wolał bym osobiscie te kasę którą wydałem w serwisie wydac na mojego syna
Dodam jeszcze , ze jak narazie jezdzi - a ze tym nie jeżdzę a zadup****m , to spalanie mam cały czas od ostatniego zerowania 10 tys km temu - oscylujące na 12,5 l/ 100 i tyle faktycznie pali . przy mojej jezdzie komp wylicza mi wymianę olej co około 15 tys - mimo że zaraz po wymianie pokazuje 23 tyś - ale ja i tak wymieniam co 10 tyś .
zastanawiam sie nad wymianą przednich zacisków i tarcz z 760 bo moje nie wytrzymują mojej jazdy . tył w 740d - znaczy cała tylna oś jest identyczna jak w 760 czy alpinie B7 .
to tyle .
szanuję zdanie włąscicieli benzyniaków - ale prosze nie mówcie mi że wasze lepsze bo to czy tamto . każde jest dobre , byle sie nadmiernie nie psuło - a dla krzyczących dodam że moje 354 KM i 730 Nm na szesciu przełożeniach tez daje trochę fanu z jazdy - fakt że nie jest to 760 , ale jako dupowóz wystarczy - choć i tak ostatnio musiałem zepchąć z lewego pasa nowe M6 przy 245 km/h - bo sie cienias z BMW Gazda Gliwice bał deszczu