Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 21

Wątek: BMW E66/730LD - problem z zapalaniem / spalaniem / engine failure - reduced power

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730LD
    Cytat Zamieszczone przez Riki Zobacz posta
    Kto Ci kolego sprawdza DPFa w Angli na MOT ? Zmien garage i bzdur nie sluchaj do ludzi
    Riki ----- > Wiesz tak se z glowy to nie wziołem bo to jest nowy przepis ma dopiero miesiąc :)
    https://www.gov.uk/government/news/n...iculate-filter
    I pewnie by i mój przeszedł bo test pewnie bedzie wizualny na razie ponieważ ceny MOT są zamrożone do 2015 ?? przez rząd ale później niewiadomo ale u mnie jest wstawiona rura metalowa zamiast DPF wiec nieprzejdzie raczej oile sprawdzą :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar mcdziubek
    BMW
    Ex E38 740i 4.4 - F10 528i 3.0
    Blog
    1

Mot kosztuje pocztą 110. Żadnych pytań. Znajomy jakis czas temu załatwiał przegląd komus kto używa anglika w Polsce.
    Toyota Prius 2014 1.8 CVT Hybrid.
    E38 740i V8 ma nowego Pana.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730LD
    Piersze słysze żeby takie coś przez poczte było, niewiem jakie znajomości musiał mieć albo jak koleżeńsko stali ale ja nigdy o takim czymś niesłyszałem ciekawe.

A przyokazji chyba zresetowałem bład 4A32 przez INPE bo teraz niewyświetla go ale przez to z rozrusznik padł to czekam aż nowy będzie można włożyć i podczas odpalania sprawdze błedy na ta chwile mam wszystkie
    od glow plugs 1-6 Activation Interrupted. i zadnych innych błedów ohhh zobaczy sie.

Pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez KrisBear ; 11-03-2014 o 18:22

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 3.0 D
    mcdziubek - od kiedy Polacy ukradli wzory MOT załatwianie przeglądu bez samochodu już praktycznie nie jest praktykowane . Chyba ,że u ciapka jakiegoś , ale takiemu bym 50 pensów nie dał ...

KrisBear - nikt nie bedzie praktykował tego ,że ma być Dpf , a nie powiesz mi,że zadnego znajomego nie masz w Garage zeby Ci przybił pieczątke tam gdzie trzeba....

7er Freak Awatar Greg38
    BMW
    F02 750LxD E65 745i Prins VSI E38 740i Prins VSI
    Blog
    18
    Na dzień dobry, to zrób wtryski i program w sterowniku na dpf off! Instalacja dla dpf musi być sprawna, z tego co rozumiem, wstawiono rurkę, wycięto z czujnikami? Nie kręcić też silnikiem jak nie chce palić do upadłego (to prawdopodobnie spowodowało manipulację ews w Cas), jak nie pali to nie pali i trzeba szukać przyczyny.
    Ostatnio edytowane przez Greg38 ; 13-03-2014 o 05:05
    Pozdr.

Greg38

UWAGA! Pomagam poprzez forum a nie PW lub GG! Masz pytanie - załóż temat i prześlij link a postaram się odpowiedzieć!

http://7er.pl
    http://bmw.n-sacz.pl
    http://bmw-diag.pl
    http://obd-can.pl
    http://auto-diag.de

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730LD

WItam wszystkich spowrotem i przepraszam że tak późno odpisuje.
    Szkoła to praca, to znowu zabawy z samochodem, to jeszcze szpitalu na badania wylądowałem heh, szkoda gadać.

Ale wracając do tematu, chciałem się podzielić z wami co udało mi sie ustalić a co jeszcze jest tajemnicą.

Samochód udało nam się zawlec do mechanika, niechciał odpalić, zauważyłem żę w miejscu gdzie są wtryski sporo paliwa było a jedyną metodą jaką odpalił to jak z 30min suszarką do włosów podgrzaliśmy silnik, ale się udało.
    U mechanika co zostało naprawione/rozwiązane:

Samochód już niedymi - problemem były wtryski wymienione zostały 2, i przestał kopcić na biało.
    Problem ze świecami żarowymi rozwiązany - moduł się spalił i świece. Nowy moduł + nowe świece brak błedu i problem z głowy.
    Potym jednak, nadal wyskakiwał bład Engine Failure - Reduced power, i podobno winą był jeden z wtrysków ale komputer niepokazywał jaki, więc wymieniliśmy kolejne dwa, a może trafimy. I bład wiecej sie niepokazał.

Dostaliśmy samochód z powrotem ale jednak troche jeszcze jak by wolno odpalał. Nie było raz, dwa. Tylko odpalał na zasadzie pomału obroty rosły krecił i wtedy odpalił.
    Wyglądało że problem rozwiazany aż tydzien później, znowu Engine Failure - Reduced power. Tym razem był to bład DPF'a a iż samochód niema DPF'a to zagadka.
    Po kupnie DPF'a, bład zniknął, wygląda żę ktoś wycioł DPF'a ale nie usunął komputerowo, ale Engine Failure - Reduced power znowu sie pokazał podczas wysokich obrotów, tym razem były to błędy 4560 i 4570.
    Idąć tropem, następne co mogło być do wymiany to pompa paliwa w zbiorniku.
    Patrząc na ten watęk i identyczne błedy to mogło być przyczyną - http://7er.pl/showthread.php/29525-c...highlight=4560

Wczoraj pompa paliwowa została wymieniona na originalną używke nieumiałem znaleźc nówki do kupienia w internecie do Diesla O_O , i podczas wysokich obrotów i szybkiej jeździe błędy przestały wyskakiwać teraz jeszcze gorzej odpala. Kiedy silnik zimny strasznie długo znowu kręci i jak by miał ciężko załapać i obroty falują. Jak Silnik ciepły to odpala szybko tylko nadal obroty faluja aż przestaną po jakimś czasie.

Tak więc pytam sie do znawców co teraz może być, co następne zwrócic uwage. Naprawde pomału już tracimy siły z tym samochodem.
    Podłączyłem INPE, żaden błąd sie nie pokazał jedyny jaki jest to od wiatraka z przodu 41f2 czy coś takiego. Przyokazji błąd rozkodowania EWS się zrobił dzisiaj i INPA niechciała go zsynchronizować dopiero po odłączeniu akumulatora udało sie go odpalić.
    Naprawdę pomału trace nadzieje i chęci.

Przepraszam że długi post ale może ktoś kiedyś skorzysta i chciałem opisać wszystko najlepiej jak się dało.

Dziekuje wszystkim za pomoc i pozdrawiam.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730LD
    Mała aktualizacja:

Wygląda iż teraz samochód, odpala lepiej niz przedtem - dlaczego niewiem.
    Nadal troche długo według mnie porównując do samochodu mamy Audi A6 2.0 TDI, ale nie kręci kilka sekund 7s np tylko odpala w przeciągu 3s mniej więcej.
    Poprostu odpalanie jest stopniowe, nie rozruch - działa. Tylko pomału się zbiera i wtedy odpala. Na ciepłym wygląda że szybciej odpala. Może już jestem przewrażliwiony też heh, niewiem już.

Przyokazji take błedy 4560 i 4570 znikneły po wymianie pompy, ale wczoraj nowy bląd się pokazał nie jadąc aż tak szybko z 120km/h.
    Błąd 4600 i standardowo, Engine Failure - Reduced power.
    Jak kolega w pierwszym poście napisał albo wtrysk albo czujnik ciśnienia.
    Tak zapytam, czy zły wtrysk może powodowac delikatnie wolnejsze odpalenie i drganie samochodu i skakanie obrotów?

Pozdrawiam i dziękuję wszysktich za pomoc.

Zaawansowany Użytkownik Awatar KleMarine03
    BMW
    E65 730 D
    Drogi kolego błąd Engine Failure - Reduced power może wyskakiwać głownie z takich powodów:
    filtr paliwa, zatkany filtr paliwa, sterownik swiec zarowych, przeplywomierz, zaciete klapki pod kolektorem ssacym, podobno filtr cząstek stalych (wyczyszczenie), musisz szukać

Początkujący Użytkownik
    BMW
    730LD
    Witam dzękuje za odpowiedź.
    A więc tak z tego co podałeś.

- filtr paliwa nowy
    - nowy sterownik świec żarowych + nowe świece żarowe
    - nowy przepływomierz powietrza
    - nowy filtr cząsteczek stałych
    - niewidziałem żadnych zaciętych klapek pod kolektorem ssącym
    - nowa pompa paliwa - używana
    - 4 nowe wtryski

Ale Błąd 4600 i engine faillure - reduced power nadal wyskakuje.

Po wakacjach jak samochód wróci to będziemy w takim razie obstawiać wtryski bo nic innego już na nieprzychodzi do głowy.

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    E65 3.0 D
    Cytat Zamieszczone przez KrisBear Zobacz posta
    Witam dzękuje za odpowiedź.
    A więc tak z tego co podałeś.

- filtr paliwa nowy
    - nowy sterownik świec żarowych + nowe świece żarowe
    - nowy przepływomierz powietrza
    - nowy filtr cząsteczek stałych
    - niewidziałem żadnych zaciętych klapek pod kolektorem ssącym
    - nowa pompa paliwa - używana
    - 4 nowe wtryski

Ale Błąd 4600 i engine faillure - reduced power nadal wyskakuje.

Po wakacjach jak samochód wróci to będziemy w takim razie obstawiać wtryski bo nic innego już na nieprzychodzi do głowy.
    wymien akumulator na inny i sprawdz czy problem dalej bedzie wystepowal. U mnie po wymianie sterownika świec problem znikł