Panowie ja w swojej buni mam wstawione HID-y ponieważ ori przetwornice szlak trafił. Świecą bardzo dobrze i niema żadnych komunikatów o spalonej żarówce. A co do Halogenów zapalanych wraz z Drogowymi to myślę że da sie to ogarnąć gdyż mam tak zrobione u siebie w Tirze. Z tego co pamietam to elektryk wstawił jakiś przekażnik oczywiscie poprowadził jakieś jeszcze przewody oprócz ori do szperaczy na dachu i teraz zapalają sie wraz z długimi można też osobno.
Nie Moc silnika lecz technika robi z ciebie zawodnika:P
Panowie na szybkiego coś takiego w necie znalazłem moze komuś sie coś przyda.
http://forum.samnaprawiam.com/elektr...lnych-vt72.htm
Nie Moc silnika lecz technika robi z ciebie zawodnika:P
jechałem wczoraj w nocy podczas mgły z włączonymi HIDami w halogenach i powiem wam że jest bajka. Ogromna poprawa w stosunku do normalnych żarówek
e38 m62TUb44 740i
Tak czytam to co piszecie tutaj i sobie myślę... ale z was egoiści, nie pomyśleliście że kogoś to może oślepiać? Nie chce nikogo tutaj obrażać itd. Ale wkurza mnie jak ktoś wsadza te chińskie ksenony do dosłownie wszystkiego co się da. Powiedzcie, po jaką cholerę wam ksenon w długich? czy halogenach? Chodzi o barwę? Czy o co? Nie lepiej kupić jakieś mocniejsze philipsy do długich? Czy chodzi o kasę? Bo takie żarówki potrafią kosztować w okolicy 100zł, a zestaw hid made in china można kupić za tyle samo, a żarówki tego typu chodzą po kilkanaście zł i świecą gorzej niż standardowe. Szczerze? To każdemu bym zabierał dowód rejestracyjny za tego typu przeróbki i jeszcze prawko zawiesił na około miesiąc czasu. Sami pomyślcie... iluś tam inżynierów sobie wymyśliło xenon, ale wpadli też na to że musi być odpowiednia soczewka, spryski i samopoziomowanie a po co? żeby nie oślepiać innych kierowców. A wy wpieprzacie to we wszystko co się da. Może też jestem jakoś przewrażliwiony na ten temat, bo jak dziś pamiętam jak w nocy pewien jegomość w jakieś starej tuning hondzie oślepił mnie xenonami w nocy na tyle że musiałem zjechać na pobocze bo po prostu kompletnie nic nie widziałem przez jakieś 30 sek. Gość normalnie walił xenonami po dosłownie wszystkim, tylko nie na drogę. Może walnijcie sobie takim światłem prosto w gały to po części zrozumiecie o czym mówię. A teraz czekam na ból dupy... 3... 2... 1... star!
Bardzo ładny obrazek z kwejka... rozumiem że to wszystko co miałeś do powiedzenia na ten temat i całe twoje uzasadnienie co do sensu wstawiania hid'ów do długich, halogenów itd. (swoją drogą, bardzo na poziomie). Po prostu chce wiedzieć, może mnie olśni w jakiś sposób. W sumie to tego nie wiem bo być może jesteś czy jesteście grupą jakiś inżynierów która uważa że wsadzanie hidów do wszystkiego ma jakieś uzasadnienie, ale skoro ma, to podzielcie się nim ze wszystkimi. Widzisz, ja nie mam w ogóle ksenonów w swojej e38, mam zwykłe soczewki pod h1 i jakbym miał wsadzać ksenony to na pewno zrobiłbym to tak jak fabryka przewidziała, a nie specjaliści z allegro czy wiejskiego tuningu ;-). Aktualnie zainwestowałem w dobre żarówki i na światło nie narzekam.
Ale idąc waszym tokiem rozumowania, to chodzi o waszą lepszą widoczność, czyli chodzi za pewne o bezpieczeństwo. Więc czy nie lepiej dla większego bezpieczeństwa nie wsadzić jeszcze hid'ów do stopu? Nie lepiej będzie jak ktoś kto jedzie za wami już z baaardzo daleka "zauważył" że hamujecie? HID'y też można w sumie wsadzić zamiast postojowych z przodu jak i z tyłu, no i co z przeciwmgielnymi? z przodu są HID'y to z tyłu ma nie być? Jeszcze na wsi obgadają że bidog :P W sumie to jakby pokombinować to można wsadzić jeszcze w drzwi, podświetlanie kabiny, tablicy rejestracyjnej. Tylko będzie trzeba się uzbroić o jakieś dodatkowe akumulatory. Tylko nasuwa się jedno pytanie... Po co?
Ostatnio edytowane przez grim ; 12-10-2013 o 22:48
no tez nie lubię jak wsadzaja ta chinszczyzne do lamp bez soczewek - oslepia, powinno to być dokładniej kontrolowane
panowie, alternatywą jest też regeneracja odblysnikow i wymiana żarówek na nowe - wbrew pozorom obie rzeczy sie zużywają dając nawet 2-3 razy mniej światła
Już nie mówiąc o tym że z tego co mi wiadomo to żarówka ksenonowa nagrzewa się dużo mocniej, tak więc rozpieprza w drobny mak odbłyśniki.
Regeneracja to najlepszy sposób jaki może być, ale kto będzie się tym trudził przecież. Demontaż, wysyłka, płacić za regenerację, kupować dobre markowe żarówki?
Eeee tam, przecież to bez sensu. Ksenon to je to! hohohoho
A Ty dalej swoje, hidy w długich świecą lepiej od żarówki, jadąc widzisz lepiej, jak ktoś jedzie z naprzeciwka, zmieniasz na krótkie i go nie oślepiasz, to k..a w czym problem? Prujesz się dla zasady,że jesteś najmądrzejszy? A i nie mam hidów w długich dla ścisłości, chociaż jechałem samochodem z zainstalowanymi tam hidami i fajnie się jechało. A jak się powołujesz na inżynierów z BMW, to ledowe tylne lampy do e38 nie zostały chyba przez nich wynalezione,i nie wiem czy maja homologacje... także punkt widzenia zależy od punktu siedzenia, Z mojej strony koniec offtopu.
Ostatnio edytowane przez maras82 ; 13-10-2013 o 12:40