Strona 6 z 6 PierwszyPierwszy ... 456
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 60

Wątek: Pomoc w zakupie e38 ...porady

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7er E38 728
    ratovnik uwierz mi że ja też lubie zapier..alać. I cały czas myśle o 4.0 bo na trasie na pewno bym ją wykorzystał. Ale prawda jest taka że bunia swoje waży i to nie jest maszynka do ścigania się po polskich wąskich drogach. Ale odstawić pana prezesa w nowiutkiej s klasie dwa razy pod rząd z pod świateł 15-letnim bawarczykiem daje większą satysfakcje niż posiadanie takiego miecia. Im większy motor tym bardziej się mu wstawia. Ja chcę tylko przestrzec ludzi przed pochopnym kupnem dużego pieca, "bo wszyscy piszą kupuj tylko 4.4 reszta silników za mała do tej budy". A po dwóch miesiącach auto stoi bo brakuje na paliwo. I przy pierwszym kupnie gratów trzeba brać kredyt albo/ później się zrobi. Później się nie zrobi bo do hamulców dojdzie zawiecha i z tys. zrobi się 2.5 tys. a i jeszcze oleje trzeba wymienić i coś jeszcze. i znowu coś. Przed kupnem 7 trzeba trochę nazbierać kasy. Ja akurat swoją kupiłem od brata w świetnym stanie za dobre pieniądze i wydatki zaczęły sie dopiero po dwóch latach. Także starałem sie robić na bieżąco i raczej na dobryt gratach. Lemforder na przodzie juz ponad rok i jest dobrze ale mogłyby być jeszcze lepsze. A raz chciałem zaoszczedzić i łacznik stab. kupiłem za 60 % to wytrzymał 4 miechy. Ja nikomu nie chcę odradzac v8 jak kogoś stać bo fakt jest taki że jest droższa od 2.8. Ale nie można ludziom na siłę wmawiać kupuj 4.4 albo 5.4 jak to się nieraz zdarzało bo reszta to śmieć. Lepsze słabe ale cały czas jeżdżone. Niż najszybszy we wiesi raz na miesiąc i wykręca wahacze z rozbitego angola i klepie na kowadle bo nie stać nawet na najtańsze zamienniki.

Doświadczony Użytkownik
    BMW
    E38 750i 1997 rok
    Cytat Zamieszczone przez ivan728 Zobacz posta
    Ale odstawić pana prezesa w nowiutkiej s klasie dwa razy pod rząd z pod świateł 15-letnim bawarczykiem daje większą satysfakcje niż posiadanie takiego miecia.
    No z tym to akurat sie nie zgodze-e38 z obojetnie jakim silnikiem nie ma super przyspieszenia.Nowe eski nawet w dieslu lykaja 5.4 jak chca

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7er E38 728
    Pewnie miałem wielkie szczęście. Albo pan prezes dał mi dwa razy wygrać żeby mi nie było smutno. Miłego weekendu dla wszystkich.

d(-_-)b Vip Awatar ratovnik
    BMW
    E66 735Li
    Cytat Zamieszczone przez ivan728 Zobacz posta
    ...A raz chciałem zaoszczedzić i łacznik stab. kupiłem za 60 % to wytrzymał 4 miechy....
    To nie wiem jakie kupujesz te łączniki stabilizatora, ale polskie za 20 zł są idealne :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7er E38 728
    Akurat byłem w rajchu a musiałem wymienić bo mnie stukot dobijał. Zaplaciłem 13 E a febi kosztował 22 i zaoszczędziłem na maxa.
    Ostatnio edytowane przez ivan728 ; 21-07-2013 o 03:17

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7er E38 728
    Zauważyliście ze temat; "jaki silnik wybrać" często się powtarza. I kończy się kłótnią który jest lepszy. Która przyszłemu posiadaczowi w niczym nie pomaga. Nie ma lepszego silnika. Wszystkie mają wady i zalety. Przy kupnie 7er trzeba się naprawde zastanowić i wybrać silnik pod siebie , bo można żałować. Opiszmy swoje doświadczenia i zdanie na ten temat. Bez komentowania, dogryzania i narzucania innym swoich racji. Może się uda zrobić fajny pomocny poradnik. Niech każdy sam zadecyduje który jest dla niego najlepszy. I wątek może nie bedzie wracał.
    Ostatnio edytowane przez ivan728 ; 21-07-2013 o 04:51

Początkujący Użytkownik
    BMW
    7er E38 728
    Moje doświadczenia; 728 polecam serdecznie jak liczysz sie z kosztami. I w mieście i na trasie jakoś sobie radzi. Można bardzo oszczednie jeździć. 730 mocniejsze ale nie powala na kolana. A zapotrzebowanie na paliwko większe, według mnie nie adekwatne do różnicy w mocy. 735 nie jeździłem nie wypowiadam sie. 740 tu już czuć moc nawet bardzo co wynagradza koszty paliwa. W mieście nie wykorzysta sie tej mocy. Ale jak sie zrobi luz to jest pieknie. 754 marzenie, ale raczej na dłuższe trasy. Na kręcenie koło komina za duży tzn za dużo spali.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    740iA
    Miałem 740, a obecnie 728.
    To i to w automacie.
    Spalania 740 25-28 po mieście, 11-13 trasa
    728 18-20 po mieście, 9-11 trasa
    Koszta serwisu też się znacząco różnią.
    Co do osiągów to 728 wcale nie jest zawalidrogą więc jeśli liczysz się z kosztami to śmiało polecam.
    Jeśli chodzi o "fun" to jak najbardziej 4.0

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740iA VI 2001r.
    Miałem e39 520d a przesiadłem się w e38 740i. Tamto była frajda i teraz też jest. Panowie, bez przesady. Bmw jeździ do przodu i do tyłu. Portfel się liczy. Serwis też jest istotny. A najlepiej jak jest drugi wózek, bo nie ukrywajmy pośpiech przy serwisie to mankament ogromny. Leciwe te nasze bunie i wymagające.

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740iA VI 2001r.
    Dla młodego,.. pierwsze bmw... E39!. Fantastyczny kontakt z wózkiem. 7er to już KOLEBA. Na kierownicy nigdy nie poczujesz tej bezpośredniości co w e39. E38 jest po prostu dla starszych panów. Moja jest wyposażona. Dla starszych panów.