Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 37

Wątek: 4,4i vs. 3.5i

Vip Vip
    BMW
    750iL840Ci730LiK53
    3.5 były wersje i z vanosem i nie, a jeżeli chodzi o koszta serwisu 3.5 są identyczne jak 4.4. bo to jest identyczny silnik, ja mam 5.4 i od 2 lat w silniku zmieniam tylko olej i raz swiece, i nie bede przekonywał o awaryjnosci m72, napewno jest taniej, duuuuzi taniej od 4.0D,

Zaawansowany Użytkownik Awatar zdzichu290186
    BMW
    było E32 735 R6
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    nie bede przekonywał o awaryjnosci m72, napewno jest taniej, duuuuzi taniej od 4.0D,
    A jak to się ma do M62 4.4 ?? Czy różnica w kosztach jest aż tak duża, że większość unika motoru 5.4 ??

Początkujący Użytkownik
    BMW
    540iAT
    Zarówno 3.5 jak i 4.4 są bez jak i z vanosami ale jak Ciebie interesuje tylko polift to w obydwu silnikach będziesz już miał vanosy.
    Jeśli chodzi o rozrząd, vanosy, uszczelki czy inne pierdoły to w obydwu silnikach masz to samo czyli koszta są identyczne.
    Dlatego myślę, że niewielka różnica w spalaniu (na korzyść 3.5) nie rekompensuje jednak różnicy w osiągach na zdecydowaną korzyść 4.4.

Zaawansowany Użytkownik Awatar darkman
    BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez zdzichu290186 Zobacz posta
    A jak to się ma do M62 4.4 ?? Czy różnica w kosztach jest aż tak duża, że większość unika motoru 5.4 ??
    w M62TU są dwa vanosy, które lubią kaprysić a każdy kosztuje 1200-1500 pln ;p do tego wypadałoby wymienić od razu łańcuszki i takie tam... sprawdzić popychacze, więc taki porządny remont silnika to koszt około 6K - ale śpisz spokojnie przez następne x lat i wiesz że nic się nie powinno dziać

sam szukałem 5.4 V12 ale..... upolować zadbane V12 graniczy z cudem, obejrzałem ich kilkanaście i nie było NIC godnego uwagi, same padła jeżdżące nadające się tylko do remontu a ceny za nie nieadekwatne bardzo mocno do stanu technicznego, zupełnie inna para kaloszy, że w V12 na każdą głowicę masz niestety osobny osprzęt, więc wszystko x2.... jakiekolwiek poważniejsze naprawy przy silniku wiążą się z wyciąganiem go z budy bo ręki tam nie wsadzisz, garów jest jak by nie patrzeć o 4 więcej... koszty rosną niebagatelnie, spalanie też wcale nie jest niskie (zapomnij, żeby to na trasie paliło mniej niż 12-15 litrów i mniej niż 19-20 po mieście)

Wbrew pozorom... moc i osiągi nie odbiegają aż tak bardzo od siebie.

Tak czy inaczej - oba silniki są kapryśne, ale stosunek mocy i osiągów do ceny oraz kosztów utrzymania do ceny jednak wypada mocno na korzyść 4.4 (nawet jak skalkulujesz wymianę rozrządu i vanosów), V12 to silnik nie do zarżnięcia jeśli ktoś o niego dbał.... no ale zadbane V12 to koszt minimum 25-30 tys a prawdziwe perełki znajdziesz dopiero powyżej 40 dych

a peesem co do 3,5 - czułbym niedosyt mocy jednak :D

Początkujący Użytkownik
    BMW
    540iAT
    zdzichu290186 jak trafisz padakę to koszta naprawy zarówno M62 jak i M73 będą zabójcze.

BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez wojtek-e30 Zobacz posta
    zdzichu290186 jak trafisz padakę to koszta naprawy zarówno M62 jak i M73 będą zabójcze.
    amen :)

porządne zrobienie motoru - około 10 tys
    skrzyni - 4-5 tys
    zawieszenie - zależnie od komponentów 3-6

zakładając nawet plan minimum... to bez 15 tys nie podchodź do padaki :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar zdzichu290186
    BMW
    było E32 735 R6
    Cytat Zamieszczone przez wojtek-e30 Zobacz posta
    No dokładnie, ale to nie tylko musi się tyczyć tych dwóch silników, bo czy tanie będzie w naprawie r6, które też będzie jeżdżącym padłem ?? na pewno tańsze niż m62 czy m73, ale też może przysporzyć problemów :)

BMW
    E38
    Cytat Zamieszczone przez zdzichu290186 Zobacz posta
    No dokładnie, ale to nie tylko musi się tyczyć tych dwóch silników, bo czy tanie będzie w naprawie r6, które też będzie jeżdżącym padłem ?? na pewno tańsze niż m62 czy m73, ale też może przysporzyć problemów :)
    będzie o połowę tańsze w naprawie ;p *(sprawdzone, potwierdzone... zapłacone ;p) ale... nie będę jeździł kosiarką z R6 bo to pali jak smok a nie jedzie ;p jak już tak sobie pali, to niech przynajmniej zapier*ala :)

Początkujący Użytkownik
    BMW
    e38 740d 00'
    ja jezdze 740d i to co wypisujecie , to czytam i sie tylko usmiecham , jak dla mnie jest o wiele tanszy w utrzymaniu od np 740 czy a juz wogole 750. spalanie smieszne , komfort i praca silnika conajmniej na poziomie 5.4 :) osobiscie polecam

BMW
    E38
    Garden - to prawda... te turbiny w 740d to kula u nogi ;) dorwać używany sterownik sprawny graniczy z cudem, nowego osobno nie kupisz... naprawa wiadomo jak się najczęściej kończy.... no tak czy inaczej 740 ma to 286 koni... i zadbany będzie służył długo, tylko kupić w miarę zadbane auto z tym motorem to nie takie proste jak się wydaje niestety

Uprawnienia umieszczania postów