Kolego Szalony będę wdzięczny jeśli coś dorzucisz od Siebie w kwestii Ori xenonu tak żeby powstało w tym wątku kompendium wiedzy na jego temat.
Kolego Szalony będę wdzięczny jeśli coś dorzucisz od Siebie w kwestii Ori xenonu tak żeby powstało w tym wątku kompendium wiedzy na jego temat.
7er
Jakoś nie mogę spobie odpowiedziec na pytanie co się dzieje przy hamowaniu z 200 do zera i przyspieszaniu z kickdownem od zera do 250. Co wtedy reguluje zasięg świateł??
Oczywiście wyobrażam sobie e34 m5 albo 750 bo zaraz ktoś napisze że 730 tka sie nie unosi i opada jak tapczan... LOL
Wiem, że głupi nie jesteś, ale nie rozumiem dlaczego próbujesz takiego udawać... Nie da się jeździć z hamulcem albo gazem w podłodze wciśniętymi "na wciąż". Reszta jak wyżej... ;)
To i ja o coś zapytam w pewnej 735 87r miałem coś w stylu hydraulicznego poziomowania lamp do czegoś ws tylu silniczka przy lampach był podprowadzony wężyk w prawym przednim nadkolu znajdował się czujnik z cięgłem połączonym z stabilizatorem podobnie na tylnej osi. Nie było tam nivo ani też ori xenonu czy to taki sam system samopoziomowania lamp o którym wspominacie??
Ok dzięki :-)
Jarku pierwsze słyszę o takim systemie poziomowania lamp. Albo był to jakiś pierwszy system albo sam już nie wiem co mam o tym myśleć :-)
7er
system automatycznej regulacji sterowanej płynem tez byl ale chyba nie z ksenonami, cos takiego jak w e30 z tym ze doczepione ciegno do wahacza.
jesli chodzi o ksenon i nivo to na poczatku nie bylo takiej technologii i potrzeb w samochodach ktora mialaby regulowac swiatla automatycznie.
nivo sie sprawdza ale sa pewne nie dogodnosci:
1 przy hamowaniu swiatla opadaja
2. przy mocnym przyszpieszaniu podnosza sie i oslepiaja
z tym ze nivo zastepuje reczną regulacje swiateł, chodzi o obciazenie tylu, zeby np.ktos kto nie mysli np. zatankuje caly zbiornik, zapakuje bagaznik i wsadzi worek ludzi do srodka nie zapomnial obnizyc swiatla
dlatego tez kontruktorzy opracowali elektryczna regulacje ktora szybko zmienia ustawienie swiateł z poprzez czujniki z przodu i z tylu.
ogolnie obecne przepisy mowia o 3-ech glownych warunkach posiadania ksenonow:
1 spryskiwaczach
2. samopoziomowanie
3. homologacja lampy skrot dc dla ksenonu lub dc/r dla bixenonu (lub bez znaczka hc dc dc/r, problem jest poniewaz prawo polskie jest nie precyzyjne i nie obejmuje naszych e32 bez symboli hc dc , jest na szczescie drugi przepis ktory mowi tylko o wymogu samopoziomowania ze przed ktoryms rokiem samopoziomowanie przy ksenonach nie bylo wymagane tak samo jak spryskiwacze)
ogolnie jak policjant jest w miare kumaty to bedzie znal firme hella czy bosch i jak nie znajdzie homologacji hc to powiniem sobie dac spokoj i odpuscic.
jak mi zabiora dowod to zrobie sobie papiery u rzeczoznawcy ze moge miec, mam spryski mam lampy ory, i mam nivo z tym ze mam silnik m30(jezdze 7 lat i nikt sie nie doczepil, w starej nawet nie mialem nivo i spryskow.)
ciekawostka:e39 w sedanie przed liftem
doposazenie w ory ksenony w serwisie bmw
instrukcje bmw:
zamowic dwie lampy
zamowic zestaw spryskiwaczy
zamowic zestaw samopoziomowania(a tu ciekawostka, czyjnik tylko do tylnego zawieszenia)
ktos kto by to zalozyl mialby problem z przegladem wg.polskiego prawa. a w szwabi mozna.
Ostatnio edytowane przez luki730i ; 17-10-2012 o 07:09
jarek88 w mojej pierwszej e32 z 86r też to było:) sorki za ot