WDG mnie każdy ale jeden więcej drugi mniej i to zależy od wielu czynników
Wogóle LOL
poniżej 0,5L / 1000 km
poniżej 1L / 1000 km
powyżej 1L / 1000 km
Moja prawie po każdej wymianie, po przejechaniu 4,5 - 5kkm prosi o jakieś 300ml oleju.
Leję - Valvoline maxlife 5w40
Trasa - codzienna eksploatacja na stosunkowo krótkich odcinkach plus wakacyjne wypady 500-1000km.
Fajny temat :D
Ja nie zaznaczam na razie nic bo dopiero niedawno uszczelniłem silnik tak, że nic na razie nie kapie (a lało konkretnie), uszczelniacze zaworowe wymienione i już nie kopci przy zimnym rozruchu :P Napiszę za pól roku bo tak zamierzam zmienić olej.
Troll ma rację.. To stare, potężne silniki zrobione metodą "Lepiej tonę za dużo niż gram za mało". Spalą wszystko co się im wleje i nie ma co roztrząsać i kruszyć kopii w tym temacie. Tak jest i koniec. Jeśli kogoś nie stać na olej, paliwo to po co kupuje takie silniki?
KaczyDJ - czy to nieudany silnik? Zależy dla kogo.. Dla Ciebie widać nie, bo jak napisałeś "gówno dla mnie, fabryka się nie przyłożyła tworząc ten silnik a potem napisali że tak ma być i podają żeby sprawdzać poziom oleju przy tankowaniu... ...dlatego 750 są tak mało używane i tylko w niedziele bo to pali za dużo oleju do normalnej jazdy...."
Ja wciąż uważam, że m70 to doskonała myśl techniczna jak na lata 80-te. Samo założenie funkcjonowania V12 jest fizycznie idealne jeśli wiesz w ogóle co mam na myśli.. Pomyłką wtedy był V16 GoldFish.. Ale to szybko naprawili i nie wypuścili na świat.
Co jesteś w stanie powiedzieć o silnikach m54 i ich spalaniu? Producent podaje zużycie +/- 1l na 10kkm, gdzie ja zrobiłem to w jeden dzień na zlocie (lotnisko) :) Auto to 02' E46 330CI z przebiegiem 110tys mil (w jednych rekach od nowości). Dodam, że auto w dobrym stanie - nie katowane :D
Sokuł gratuluje Twoje M70 jest kochane.
Kafarku życzę Ci aby i twoje M70 odwdzięczyło ci się nie paleniem oleju lub nieznacznym spalaniem.
A Dla kolegów posiadających M70 którym przeszkadza ubywanie oleju polecam rozważenie zakupu "Zbiorniczka Odmy" można znaleźć na allegro
Moje M70 nie jest w stanie bdb i oleju idzie okolo 1l/1000km. Czeka mnie zmiana motoru itp ale mimo, ze balem sie M70 to teraz nie zmienie tego silnika na inny
...And on the 7th day God created the... 7er...
Jednak wole zostac w klimacie M70 i czesciej oleju dolac :-) poza tym mam dawce z dobrym motorem wiec nie dosc, ze sam przeloze motor to i mniejsze naklady beda by ogarnac silnik od podstaw
Trochę czasu minęło i można powiedzieć, że mamy 9. sztuk jeżdżących M70 na forum. Może wszyscy nie zajrzeli, ale to i tak niedużo. Jednym słowem silniki wymierają...
pozdrawiam Bartek
Tym bardziej motywuje to by dbac o M70 i nie dac umrzec tej V12