Patrzac po filmikach na yt 735 do 160 jest calkiem ok, ale potem w porownaniu do 740 niezle zamula
Patrzac po filmikach na yt 735 do 160 jest calkiem ok, ale potem w porownaniu do 740 niezle zamula
wiadomo kazdy chwali swoje . Moj brat ma 740 z silnikiem m60 z checia zamienil by sie na 735 m62 . Kolega ma 740 w ropie i tez jak by mogl zamienil by sie na 735 . Ja nie mowie ze to sa najlepsze bmw ja tylko mowie ze to jest najlepszy bilans miedzy kosztami a osiagami . Tym bardziej ze filmij na yt jaki slaw pokazal najprawdopodobniej jest m62 4.4 a nie m60 4.0 . Roznica miedzy tymi silnikami jest taka ze 4.4 na vanosie przewaznie maja ponad 286 koni a 4.0 m60 maja zawsze mniej tak mowia dane z hamowni z jakimi sie spotkalem .
p.s temat jest o swapie a nie o osiagach przepraszam za OT
Co jest lepsze w 735? Cieknace głowice, padające uszczelki, slizgi pod łańcuchami rozrzadu zamiast zebatek czy może to ze stosowano w nim planowane zużycie. Różnica między 3,5 a 4,0 jest kolosalną nie tyle na papierze co podczas jazdy ;) przecież to m62 nie ma vanosow więc gdzie ta przepaść technologiczna? (ladnie pytam :) ) to już lepiej byłoby kupić 3.0 ale jak kolega pisze |e ma wszystko niemal za free to ja go rozumiem. A to 4.0 i tak ktoś weźmie bo to chodliwe sprzęty :)
Ew. U nas w Lublinie kolega ma 4.0 na swapa więc moglbys spróbować się jakoś dogadać zamaist tego 3,5 bo to na prawdę jest masa roboty i wiele może się nie udać, poza tym dużo ciężej potem takie auto sprzedać bo każdy szuka 740.
A sorry dopiero przeczytałem |e kolega z Berlina więc trochę za daleko :)
Michal750 ty chlopaku wiesz tyle co zjesz . To juz nie jest pierwszy temat w jakim sie udzielasz a poziom twojego doinformowania jest mizerny . Wogole mod powinien skasowac te wszystkie wypociny ktore nie dotycza swapa ...
P.s Moj rodzony brat ma 740 i on tak samo mowil jak ty ... do czasu kiedy nie stanelismy z pod swiatel . Roznica wcale nie byla wielka , a mowil ze mnie zje . Problemy sie zaczynaja kiedy mowimy o tym ze w moim silniku od wymiany do wymiany nie dolewam kapki oleju a on dolewa najmarniej 2 litry no i jak porownamy jego spalanie z moim ktore jest wyzsze o 4-5 litrow . Nigdy nie mowilem ze 735 jest szybsze ale kto dzis szybko jezdzi i gdzie ?
Trochę się dowiedziałem o tych silnikach, miałem taki. I mam prawo do opinii na ten temat - frajda z jazdy 4l jest o wiele większa bo nie raz się przesiadałem do takiej, a po drugie zależy wszystko od egzemplarza ;) Wiele m60 ma już bardzo duże przebiegi. Każdy powie że 4.0 jest trwalsze od m62.
Gdzie w tym co napisałem jest przekłamanie? Jaka przepaść dzieli te silniki? Może mnie ktoś oświeci :D
I tak uważam że lepszą opcją byłoby poszukać zdrowego 4.0 na tego swapa a ta 735 sprzedać na części niż zmieniać aż tyle elementów w aucie. Może się okazać że wcale nie wyjdzie tak dużo taniej a przy sprzedaży może być problem.
3,5 w benzynie da się zejść na 7,8 w długiej trasie w nocy ale to jest jazda ekstremalna :D 9l tak na spokojnie.
Realnie średnie spalanie miasto/trasa jest takie jak podaje BMW czyli 12,1l/100 a da się zrobić 10,5 jeśli to głownie trasa, oczywiście Pb. sprawdzone.
Fakt wiele zależy od stanu bo teraz ta sama beem nie schodzi średnio poniżej 17l LPG... a paliła średnio 14.
Ostatnio edytowane przez Michal750 ; 25-01-2012 o 19:16
Panowie.... prosze bez OT, temat dotyczy klopotow jakie moge napotkac przy swapie z m60 na m62! Jesli chcecie omawiac tamat, jaki silnik jest lepszy-nie ma sprawy, zaloze wam nowy temat :D Badz co badz. Kazdy silnik ma inne parametry zalezne od jego przeszlosci wiec silnik silnikowi nie rowny. ja mam m62b35 ze znana mi historia i stanem , odrobine wiedzy ,wystarczajace umiejetnosci i duzo checi , tak wiec tylko probuje ew. uniknac znanych komus kto juz robil taki swap, klopotow ,ale widze ze raczej nie ma ich zbyt wiele:) nie bede zamieniac dobrego m62b35 na kota w worku,m60, zwalszcza dlatego ze jak napisalem... AUTO ROBIONE NA SPRZEDARZ! najtanszym kosztem, aczkolwiek bez fuszerki ;-) jakby buda byla zdrowiutka i prosta to wyremontowalbym m60b40 bo juz nawet mialem zrobiony kosztorys czesci, ale niestety nie jest to moj docelowy egzemplarz e38 jak widac . pozdrawiam.
Po pierwsze jest inny ews co za tym idzie inna wiązka i kości. Jest to łatwo poskładać do kupy. Potrzebna jest antenka z dawcy, EWS, kluczyk i sterownik silnika. Nic więcej nie jest potrzebne no poza kilkoma kabelkami.
Można samemu podłączyć kilka kabelków i będzie latać. Tam dosłownie jest plus po kluczyku, masa, kbus, sygnał rozruchu, antenka x2, dwa do rozrusznika, sygnał do kompa. W m60 ews jest za schowkiem z żółtą kością. W m62 z pierwszych wypustów też. Od około 97 roku już jest pod kierownicą biała puszka. Coś ktoś pisał o różnicach w licznikach od steptronica i zwykłej skrzyni. M62 ma trochę więcej ekologi co za tym idzie więcej elementów. Podaj dokładnie rocznik i miesiąc dawcy albo zobacz pod kierownicę co tam siedzi.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein