Zegary różnią się ze względu na wyświetlacz biegów po prawej stronie od wyświetlacza OBC. Pod spodem wygląda uniwersalnie jakby wystarczyło tylko zmienić plastikową płytkę z symbolami, ale lepiej chyba będzie wrzucić zegary z 735.
Seban a co z kodowaniem reszty sterowników po zmianie sterownika silnika/ews? Wszystko zostanie po staremu?
To że ews jest nie zakodowany to nie ma wpływu na pracę auta. Przekładasz i ma działać. Sterownik silnika nie ma możliwości kodowania, wszystko jest przypisane na stałe we flashu. Przekładając silnik to może być problem z abs bo nie zagłębiałem się jak jest rozwiązane przesyłanie danych o poślizgu i momencie obrotowym oraz z jak jest z wymianą danych z licznikiem. Trzeba by przejrzeć schematy.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
No właśnie pytam bo nie jestem pewien czy wszystkie sterowniki auta nie są kodowane pod sterownik silnika...?
Sterownik silnika nic do tego nie ma. Sterowniki koduje się pod licznik lub ews. W tych obu modułach są zapisane informacje o konfiguracji. Zmieniając ews to tak na prawdę nic się nie dzieje. Dopiero zmiana licznika niesie za sobą pewne konsekwencje. Przykładem może nie działać webasto lub może być brak komunikacji ze sterownikami których nie było w aucie dawcy a są w tym.
Wiedza o tym, gdzie znalezc informacje i jak ich uzywac to tajemnica sukcesu.
Albert Einstein
Mogę tylko podpowiedzieć że jeżeli mamy liczniki z "plecaczkiem" z tyłu to w nim jest zapisany przebieg i VIN - sprawdzone u mnie z podmianką.
Nie wiem czy to ma jakiś wpływ, ale m62 pracuje na 108 stopniach a m60 na 90.Czy układ chłodzenia pozostaje ten sam?
B-ędziesz M-ógł W-yprzedzać
temperature silnika reguluje termostat, wiec chlodnica ma do tego nie wiele, w m60 jest zwykly mechaniczny termostat, zas w m62 jest on sterowany elektronicznie.
No własnie lepiej będzie od razu przerobić go na 90st. Jest o tym na forum :)
a ja myślałem , że ten w m62 też jest mechaniczny(na 108`C) i ma tylko ma dodatkowo grzałkę ,która powoduje , że się go oszukuje o wyższej temperaturze . Grzałką steruje DME w zależności od obciążenia silnika ( małe obciążenie=małe grzanie grzałki=podwyższenie temperatury w celu podniesienia sprawności silnika aby mniej palił)