jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
Właśnie kolego dobrus o to mi chodziło
tyle że kolego szajboos trzpienie siłowników pracują na zewnątrz i uszczelniacz nie jest w stanie zgarnąć wszystkich zanieczyszceń ,tyle że hydraulika koparki ma ogromną ilość pracujących i zużywających sie elementów,tyle że prawie w każdej tego typu maszynie pompa zasysa nie filtrowany olej , kolego jeśli olej w asb jest zanieczyszczony zużytymi tarczkami to oznaka że już coś sie dzieje albo asb była katowana, przecież podobne skrzynie ma każda ładowarka lub spycharka i po latach olej ma być czyściutki
Jesli interwal ustalony przez producenta Actrosa jest okreslony na 150tkm to napewno zostal zastosowany odpowiednio wytrzymaly olej jak i odpowiednio przygotowane elementy mechaniczne silnika owego actrosa.
Analogicznie producent omawianej skrzyni czyli firma ZF zaleca wymiane oleju co 60tkm- stad odpowiednio inny olej jak i reszta mechaniki wewnatrz skrzyni.
Piszesz o innych urzadzeniach hydraulicznych i "gorszych warunkach pracy" - zatem gdzie w hydraulice silowej sa tarczki i sprzegla hydrokinetyczne?
Wcale nie trudno - mozna wysunac z 15 podobnych analogii tez nie majacych wiele wspolnego z tematem i skutecznie go zamecic- ale tego tu nie chcemy
Czekam na KONKRETNE przyklady!
Czlowiek sie uczy cale zycie i skoro popelnilem jakies bledy ktore wychwyciles chetnie wyslucham argumetow jak poprawic swoje "wymadrzenia".
Taka czcionka napisane jest na forum 99% wszystkich postow - m.in sam DOKLADNIE taka "dziecinna" czcionka piszesz swoje posty
Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!
kolego BOSS jednak coś mi się wydaje że firma bmw nie zaleca wymiany oleju w skrzyniach zf przynajmniej tak jest w e65
BOSS, strasznie ciężko Ci idzie myslenie, naprawde. Z czcionką chodzilo mi o kolor. Jesli chodzi o actrossa, ktorego sie tak uczepiles to w silniku nie ma tam zadnych cudow, jest to zwykly silnik taki jak w kazdym innym aucie (chodzi mi o elementarne zasady budowy i zastosowane stopy materialow). A jak nie wiesz gdzie jeszcze poza samochodami stosuje sie sprzegla hydrokinetyczne... to sie jeszcze bardziej pogrążasz. Powiem Ci,ze ze wzgledu na swoje wlasciwosci mają one zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach przemyslu. Poczytaj sobie google. Albo lepiej - ksiazke do Maszynoznawstwa np J.Kijewskiego dla studentow 1 roku politechniki;) Przyklady swoich bledow znajdziesz w wyszukiwarce,choćby to,ze napisales ze 3.0 i 4.0 maja calkowicie rozne sterowanie :) a ja jezdzilem moim 4.0 na kompie od 3.0 i bylo tak samo... to chyba cos nie halo prawda? tym samym kończę dyskusje na temat wymiany oleju w skrzyni - w mojej ma on zapewne juz prawie 18lat, skrzynia pracuje swietnie. wymieniac nie zamierzam, jak mi padnie z tegoż powodu zwrócę honor ;) EOT
Wklejam i mam nadzieję, że przynajmniej na tym forum ostatecznie zamknie się temat czy należy wymieniać olej w skrzyni czy nie - http://www.bimmerboard.com/forums/posts/527361
Gdyby jednak ktoś miał wątpliwości to wyjaśniam - tak, należy wymieniać jak ktoś już wcześniej napisał co 60.000 kilometrów (wraz z filtrem i magnesami) i tako rzecze producent tychże skrzyń czyli ZF. BMW może pisać co chce, ja wolę sugerować się tym co mówi firma która to wyprodukowała.
EDIT: Sprostowanie - nie producent, a pracownicy ZF w zakładzie z Dortmundu, który na co dzień naprawiają te skrzynie.
Jak ktoś to ładnie określił "longlife oil is bullshit".
Ostatnio edytowane przez Przemo e32 ; 19-12-2011 o 11:05