Strona 5 z 20 PierwszyPierwszy ... 3456715 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 200

Wątek: Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary

wstrząśnięty nie zmieszany Awatar WojtekD
    BMW
    e38 728 iA
    Blog
    11
    Cytat Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    jak masz problemy z odczytywaniem malych liter to polecam okulary
    Bardzo proszę o powstrzymanie się od zaczepek i OT. dobrus - wyluzuj i nie kop się z koniem - proszę.
    Gra muzyka

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    Właśnie kolego dobrus o to mi chodziło

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Cytat Zamieszczone przez jędrek Zobacz posta
    Właśnie kolego dobrus o to mi chodziło
    Znaczy konkretnie ???

Zaawansowany Użytkownik Awatar szajboos
    BMW
    e38 730d i Peugeot 806 2.0 HDi
    Cytat Zamieszczone przez jędrek Zobacz posta
    dam taki przykład olej w hydraulice np. koparki pracuje pod ciśnieniem do 400 bar i w temp, powyżej 100C i po 20 latach będzie jak nowy
    Tyle że w układzie hydr. koparki nie dochodzi zbyt wiele zanieczyszczeń. A w ASB zużywające się tarczki dają tego sporo. I pogarszają mocno jego właściwości

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    tyle że kolego szajboos trzpienie siłowników pracują na zewnątrz i uszczelniacz nie jest w stanie zgarnąć wszystkich zanieczyszceń ,tyle że hydraulika koparki ma ogromną ilość pracujących i zużywających sie elementów,tyle że prawie w każdej tego typu maszynie pompa zasysa nie filtrowany olej , kolego jeśli olej w asb jest zanieczyszczony zużytymi tarczkami to oznaka że już coś sie dzieje albo asb była katowana, przecież podobne skrzynie ma każda ładowarka lub spycharka i po latach olej ma być czyściutki

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    duzo ma, bo chodzi o to że oleje z tej samej grupy są stosowane w innych, niz asb, urzadzeniach w ktorych pracuja w gorszych warunkach calymi latami bez wymiany i wszystko jest okej. ;)
    Jesli interwal ustalony przez producenta Actrosa jest okreslony na 150tkm to napewno zostal zastosowany odpowiednio wytrzymaly olej jak i odpowiednio przygotowane elementy mechaniczne silnika owego actrosa.
    Analogicznie producent omawianej skrzyni czyli firma ZF zaleca wymiane oleju co 60tkm- stad odpowiednio inny olej jak i reszta mechaniki wewnatrz skrzyni.

Piszesz o innych urzadzeniach hydraulicznych i "gorszych warunkach pracy" - zatem gdzie w hydraulice silowej sa tarczki i sprzegla hydrokinetyczne?

naprawde tak trudno wysunąć tą analogię?
    Wcale nie trudno - mozna wysunac z 15 podobnych analogii tez nie majacych wiele wspolnego z tematem i skutecznie go zamecic- ale tego tu nie chcemy
    a tak nawiasem mowiac BOSS to juz nieraz wymadrzales sie tutaj na forum w kwestii o ktorych nie miales zielonego pojecia wiec daj sobie na luz..
    Czekam na KONKRETNE przyklady!
    Czlowiek sie uczy cale zycie i skoro popelnilem jakies bledy ktore wychwyciles chetnie wyslucham argumetow jak poprawic swoje "wymadrzenia".

i zmien tą dziecinną czcionkę ja cie proszę, bo po prostu źle sie to czyta.
    Taka czcionka napisane jest na forum 99% wszystkich postow - m.in sam DOKLADNIE taka "dziecinna" czcionka piszesz swoje posty

Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    kolego BOSS jednak coś mi się wydaje że firma bmw nie zaleca wymiany oleju w skrzyniach zf przynajmniej tak jest w e65

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    BOSS, strasznie ciężko Ci idzie myslenie, naprawde. Z czcionką chodzilo mi o kolor. Jesli chodzi o actrossa, ktorego sie tak uczepiles to w silniku nie ma tam zadnych cudow, jest to zwykly silnik taki jak w kazdym innym aucie (chodzi mi o elementarne zasady budowy i zastosowane stopy materialow). A jak nie wiesz gdzie jeszcze poza samochodami stosuje sie sprzegla hydrokinetyczne... to sie jeszcze bardziej pogrążasz. Powiem Ci,ze ze wzgledu na swoje wlasciwosci mają one zastosowanie w bardzo wielu dziedzinach przemyslu. Poczytaj sobie google. Albo lepiej - ksiazke do Maszynoznawstwa np J.Kijewskiego dla studentow 1 roku politechniki;) Przyklady swoich bledow znajdziesz w wyszukiwarce,choćby to,ze napisales ze 3.0 i 4.0 maja calkowicie rozne sterowanie :) a ja jezdzilem moim 4.0 na kompie od 3.0 i bylo tak samo... to chyba cos nie halo prawda? tym samym kończę dyskusje na temat wymiany oleju w skrzyni - w mojej ma on zapewne juz prawie 18lat, skrzynia pracuje swietnie. wymieniac nie zamierzam, jak mi padnie z tegoż powodu zwrócę honor ;) EOT

Zaawansowany Użytkownik Awatar Przemo e32
    BMW
    E38 728i '98 Orientblau
    Blog
    7
    Wklejam i mam nadzieję, że przynajmniej na tym forum ostatecznie zamknie się temat czy należy wymieniać olej w skrzyni czy nie - http://www.bimmerboard.com/forums/posts/527361
    Gdyby jednak ktoś miał wątpliwości to wyjaśniam - tak, należy wymieniać jak ktoś już wcześniej napisał co 60.000 kilometrów (wraz z filtrem i magnesami) i tako rzecze producent tychże skrzyń czyli ZF. BMW może pisać co chce, ja wolę sugerować się tym co mówi firma która to wyprodukowała.

EDIT: Sprostowanie - nie producent, a pracownicy ZF w zakładzie z Dortmundu, który na co dzień naprawiają te skrzynie.
    Jak ktoś to ładnie określił "longlife oil is bullshit".
    Ostatnio edytowane przez Przemo e32 ; 19-12-2011 o 11:05

Uprawnienia umieszczania postów