Strona 4 z 20 PierwszyPierwszy ... 2345614 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 200

Wątek: Wymiana oleju w skrzyni 5hp24. I po skrzyni!

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Cytat Zamieszczone przez jędrek Zobacz posta
    koledzy nie ma się co dziwić że bmw nie zaleca wymiany w skrzyni przecierz tam olej nie zużywa sie tak szybko jak w silniku wiadomo że najbardziej przepala sie dieslu mimo to np.w mercedesie actrosie olej w silniku zmienia sie co 120-150tkm:sarcastic:
    Toszkę dziwne porównanie....

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    od siebie dodam jeszcze,ze mialem lat kilka temu, e30 320 na automacie z roku 1987 (jeszcze na waskiej lampie). kupilem to auto za czapkę drobnych, chyba ok 3 tys zl, skrzynia chodzila bardzo ladnie, ale tez naczytalem sie w necie tych bzdur o wymianie oleju i sam postanowilem wymienic. Zdjalem miske i ku mojemu zdziwieniu olej byl bardzo klarowny i mial barwe zblizona do nowego z puszki, jedynie nieco ciemniejszą. Konsystencja identyczna. Bylo to auto 20-letnie i mocno wątpie aby ktos przede mna dokonywal w nim dynamicznej wymiany oleju ktora kosztuje niemal 1/3 wartosci samochodu. Także uwierzcie mi, z tym olejem się zbyt wiele nie dzieje. Jesli ktos zdejmie u siebie miske i zobaczy w niej jakąś ciemną berbelówę zamiast oleju to wymiane moze sobie darowac bo skrzynia już dawno jest kaput i pomoze jej tylko remont. Przy sprawnej skrzyni olej ma mieć ZAWSZE barwę i gęstość zblizoną do nowego, niewazne czy ma 2 czy 10 lat.

(pre) Neo Katechu Men Vip Awatar hatecraft
    BMW
    735i - E38 FL Aut.
    Blog
    7
    Ja wymieniłem olej w 5HP24 i u mnie jeździ.

Może skrzynia zdechnie już niedługo, bo stary olej był czarny. A może nie, bo przecież nie ma reguły tylko "loteria" - jak twierdzą niektórzy.
    Od wymiany zrobiłem kilka razy trasę po 400 km z postojami po kilka minut, nie unikałem kick-downu. I nadal jeździ.
    Szok! Czarny olej był, to przecież śmierć skrzyni! Ło matko! Zgroza!

Nie jestem znawcą -- tylko praktykiem. Wiem co to konwerter z lockupem i odróżniam lockup stopniowany od niestopniowanego, wiem, że olej się rozszerza i parę innych rzeczy też wiem.
    Jak mi odbije, to moją 5HP24 rozmontuję -- nie święci garnki lepią.

Zatem, panowie, nie bądźcie radykalni, proszę.

PS: pytanie kontrolne 1: czy lockup w 5HP24 jest stopniowany czy nie?
    pytanie kontrolne 2: czy lockup w 5HP24 jest rozłączany ciśnieniem oleju, czy załączany?
    Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...

Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
    G. K. Chesterton

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    kolego Anatol wcale nie dziwne porównanie jeżeli w silniku olej wytrzymuje 150tkm to dlaczego nie w skrzyni przecież to jest hydraulika a jeśli olej zmienił kolor to znaczy że już coś sie dzieje

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    kolego Anatol wcale nie dziwne porównanie jeżeli w silniku olej wytrzymuje 150tkm to dlaczego nie w skrzyni przecież to jest hydraulika a jeśli olej zmienił kolor to znaczy że już coś sie dzieje
    Zalej tego Actrosa olejem do skrzyni zobaczymy ile km zrobi :D
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    745 e65
    heh olej do skrzyni jest do skrzyni olej do silnika to do silnika a myślisz że olej hydrauliczny jest gorszej jakosci niż silnikowy to dam taki przykład olej w hydraulice np. koparki pracuje pod ciśnieniem do 400 bar i w temp, powyżej 100C i po 20 latach będzie jak nowy

Vip Vip Awatar ELVIS
    BMW
    BRAK
    Ja moją e38 ,zrobiłęm 260 tys km , wymieniałęm olej i filtr cztery razy. Przy pierwszej wymianie spuszczałem olej czarny , ale przy trzeciej olej był dosyć czysty. Skrzynia 5hp18 :)

Przez te kilometry nie miałem nigdy najmnieszego problemu ze skrzynią i twierdze ,ze olej trzeba wymieniać ,bo się starzeje. Druga sprawa ,mało kto czyści chłodnice w e38 ,a za nia jest chłodnica oleju ze skrzyni ,więc jak mamy nigdy nie wymieniany olej w skrzyni plus to ,że jest słabo chłodzony ,to mamy wtedy awarie :)

Pozdrawiam :)

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    heh olej do skrzyni jest do skrzyni olej do silnika to do silnika a myślisz że olej hydrauliczny jest gorszej jakosci niż silnikowy to dam taki przykład olej w hydraulice np. koparki pracuje pod ciśnieniem do 400 bar i w temp, powyżej 100C i po 20 latach będzie jak nowy
    Ale co ma piernik do wiatraka- jakis actros do skrzyni, olej silnikowy full synth LL do minerala skrzyniowego??- chlopie zejdz na ziemie i koncz OT
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Zaawansowany Użytkownik
    BMW
    wiele
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    Ale co ma piernik do wiatraka- jakis actros do skrzyni, olej silnikowy full synth LL do minerala skrzyniowego??- chlopie zejdz na ziemie i koncz OT

duzo ma, bo chodzi o to że oleje z tej samej grupy są stosowane w innych, niz asb, urzadzeniach w ktorych pracuja w gorszych warunkach calymi latami bez wymiany i wszystko jest okej. ;) naprawde tak trudno wysunąć tą analogię? a tak nawiasem mowiac BOSS to juz nieraz wymadrzales sie tutaj na forum w kwestii o ktorych nie miales zielonego pojecia wiec daj sobie na luz.. i zmien tą dziecinną czcionkę ja cie proszę, bo po prostu źle sie to czyta.

Super Moderator Awatar Anatol
    BMW
    e38 735 iA
    Cytat Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    duzo ma, bo chodzi o to że oleje z tej samej grupy są stosowane w innych, niz asb, urzadzeniach w ktorych pracuja w gorszych warunkach calymi latami bez wymiany i wszystko jest okej. ;) naprawde tak trudno wysunąć tą analogię? a tak nawiasem mowiac BOSS to juz nieraz wymadrzales sie tutaj na forum w kwestii o ktorych nie miales zielonego pojecia wiec daj sobie na luz.. i zmien tą dziecinną czcionkę ja cie proszę, bo po prostu źle sie to czyta.
    Ja Cię proszę o DUŻE LITERY ,na rozpoczęcie zdania i po kopce !!

Cytat Zamieszczone przez dobrus Zobacz posta
    , bo po prostu źle sie to czyta.

....

Uprawnienia umieszczania postów