od siebie dodam jeszcze,ze mialem lat kilka temu, e30 320 na automacie z roku 1987 (jeszcze na waskiej lampie). kupilem to auto za czapkę drobnych, chyba ok 3 tys zl, skrzynia chodzila bardzo ladnie, ale tez naczytalem sie w necie tych bzdur o wymianie oleju i sam postanowilem wymienic. Zdjalem miske i ku mojemu zdziwieniu olej byl bardzo klarowny i mial barwe zblizona do nowego z puszki, jedynie nieco ciemniejszą. Konsystencja identyczna. Bylo to auto 20-letnie i mocno wątpie aby ktos przede mna dokonywal w nim dynamicznej wymiany oleju ktora kosztuje niemal 1/3 wartosci samochodu. Także uwierzcie mi, z tym olejem się zbyt wiele nie dzieje. Jesli ktos zdejmie u siebie miske i zobaczy w niej jakąś ciemną berbelówę zamiast oleju to wymiane moze sobie darowac bo skrzynia już dawno jest kaput i pomoze jej tylko remont. Przy sprawnej skrzyni olej ma mieć ZAWSZE barwę i gęstość zblizoną do nowego, niewazne czy ma 2 czy 10 lat.
Ja wymieniłem olej w 5HP24 i u mnie jeździ.
Może skrzynia zdechnie już niedługo, bo stary olej był czarny. A może nie, bo przecież nie ma reguły tylko "loteria" - jak twierdzą niektórzy.
Od wymiany zrobiłem kilka razy trasę po 400 km z postojami po kilka minut, nie unikałem kick-downu. I nadal jeździ.
Szok! Czarny olej był, to przecież śmierć skrzyni! Ło matko! Zgroza!
Nie jestem znawcą -- tylko praktykiem. Wiem co to konwerter z lockupem i odróżniam lockup stopniowany od niestopniowanego, wiem, że olej się rozszerza i parę innych rzeczy też wiem.
Jak mi odbije, to moją 5HP24 rozmontuję -- nie święci garnki lepią.
Zatem, panowie, nie bądźcie radykalni, proszę.
PS: pytanie kontrolne 1: czy lockup w 5HP24 jest stopniowany czy nie?
pytanie kontrolne 2: czy lockup w 5HP24 jest rozłączany ciśnieniem oleju, czy załączany?
Skrzynie automatyczne się zużywają! Przy przebiegu 200 kkm nie oczekujcie bezawaryjnej pracy...
Kiedy ludzie przestają wierzyć w Boga, to nie jest tak, że w nic nie wierzą, ale wierzą w cokolwiek.
G. K. Chesterton
kolego Anatol wcale nie dziwne porównanie jeżeli w silniku olej wytrzymuje 150tkm to dlaczego nie w skrzyni przecież to jest hydraulika a jeśli olej zmienił kolor to znaczy że już coś sie dzieje
heh olej do skrzyni jest do skrzyni olej do silnika to do silnika a myślisz że olej hydrauliczny jest gorszej jakosci niż silnikowy to dam taki przykład olej w hydraulice np. koparki pracuje pod ciśnieniem do 400 bar i w temp, powyżej 100C i po 20 latach będzie jak nowy
Ja moją e38 ,zrobiłęm 260 tys km , wymieniałęm olej i filtr cztery razy. Przy pierwszej wymianie spuszczałem olej czarny , ale przy trzeciej olej był dosyć czysty. Skrzynia 5hp18 :)
Przez te kilometry nie miałem nigdy najmnieszego problemu ze skrzynią i twierdze ,ze olej trzeba wymieniać ,bo się starzeje. Druga sprawa ,mało kto czyści chłodnice w e38 ,a za nia jest chłodnica oleju ze skrzyni ,więc jak mamy nigdy nie wymieniany olej w skrzyni plus to ,że jest słabo chłodzony ,to mamy wtedy awarie :)
Pozdrawiam :)
duzo ma, bo chodzi o to że oleje z tej samej grupy są stosowane w innych, niz asb, urzadzeniach w ktorych pracuja w gorszych warunkach calymi latami bez wymiany i wszystko jest okej. ;) naprawde tak trudno wysunąć tą analogię? a tak nawiasem mowiac BOSS to juz nieraz wymadrzales sie tutaj na forum w kwestii o ktorych nie miales zielonego pojecia wiec daj sobie na luz.. i zmien tą dziecinną czcionkę ja cie proszę, bo po prostu źle sie to czyta.