Pokaż wyniki od 1 do 10 z 133

Wątek: [mechanika] M62 4.4 pytanie o olej silnikowy.

Mieszany widok

Poprzedni post Poprzedni post   Następny post Następny post
    Początkujący Użytkownik Awatar BenyMW
    BMW
    E38 740iA M62TU
    Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    niema czegos takiego jak gestosc oleju a lepkosc
    Ależ jest i są to bardzo często mylone i mieszane pojęcia:
    Gęstość np. wg ASTM D4052 podaje się ją w g/ml (gęstość silnikowego podaje się przy 15,6stC)
    Lepkość kinematyczna ASTM D445 podawana w cSt (centistokes = 1mm2/s)
    Lepkość dynamiczna ASTM D4683 podawana w cP (centipuaz = 1 milipaskalosekunda)
    Występują oczywiście ścisłe korelacje między gęstością i lepkością, ale to zupełnie co innego!

Cytat Zamieszczone przez krzywy191 Zobacz posta
    ha praktycznie w kazdym oleju wysoka liczba w normie SAE z literą W oznacza mineralny olej
    Banialuki prawisz kolego, ale nie będę Ci tego tłumaczył - poczytaj sam trochę literatury fachowej.

Tu masz przykład fenomenalnego oleju firmy Penrite, nie tylko SAE 15W-yy, ale nawet 20W-yy i to nie Full Synthetic, ale wręcz tzw Premium Full Synthetic!
    http://www.penriteoil.com.au/product..._engine_oil_20
    Robiłem dla tej firmy badania prototypu bardzo specjalistycznego oleju silnikowego o SAE 30W oraz 40W-yy Premium Full Synthetic.
    Nie wiem czy oleje Penrite są już dostępne w Polsce, bo słyszałem od ich przedstawicieli, że mają w tym roku już być, ale nie spotkałem na swojej drodze naukowej lepszych olejów.

Nie obraź się, ale nie chce mi się już dłużej tego ciągnąć - wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie, a zrozumiałego dla wszystkich mogących z tej wiedzy skorzystać już napisałem.
    Narodziny | Okres nieistotny | Cenzura | Detox | E21 | E30 | E28 | E23 | E30x | E24 | E32 | E46x | E38 ...

Początkujący Użytkownik Awatar Classic740
    BMW
    E32 740i
    Cytat Zamieszczone przez BenyMW Zobacz posta
    Ależ jest i są to bardzo często mylone i mieszane pojęcia:
    Gęstość np. wg ASTM D4052 podaje się ją w g/ml (gęstość silnikowego podaje się przy 15,6stC)
    Lepkość kinematyczna ASTM D445 podawana w cSt (centistokes = 1mm2/s)
    Lepkość dynamiczna ASTM D4683 podawana w cP (centipuaz = 1 milipaskalosekunda)
    Występują oczywiście ścisłe korelacje między gęstością i lepkością, ale to zupełnie co innego!

Banialuki prawisz kolego, ale nie będę Ci tego tłumaczył - poczytaj sam trochę literatury fachowej.

Tu masz przykład fenomenalnego oleju firmy Penrite, nie tylko SAE 15W-yy, ale nawet 20W-yy i to nie Full Synthetic, ale wręcz tzw Premium Full Synthetic!
    http://www.penriteoil.com.au/product..._engine_oil_20
    Robiłem dla tej firmy badania prototypu bardzo specjalistycznego oleju silnikowego o SAE 30W oraz 40W-yy Premium Full Synthetic.
    Nie wiem czy oleje Penrite są już dostępne w Polsce, bo słyszałem od ich przedstawicieli, że mają w tym roku już być, ale nie spotkałem na swojej drodze naukowej lepszych olejów.

Nie obraź się, ale nie chce mi się już dłużej tego ciągnąć - wszystko co miałem do powiedzenia w tym temacie, a zrozumiałego dla wszystkich mogących z tej wiedzy skorzystać już napisałem.
    Panowie jeśli ktoś śledzi temat, oleje PENRITE są już dostępne w Polsce. Jeśli ktoś będzie zainteresowany ofertą serdecznie zapraszam a dla klubowiczów 7er zrobimy jakiś fajny rabacik.
    Ostatnio edytowane przez Classic740 ; 22-01-2014 o 11:30
    Dystrybutor produktów Penrite
    Classic Car Creations
    http://www.classiccarcreations.pl/strony/penrite.html

Zaawansowany Użytkownik Awatar chytrusek
    BMW
    e38 740 M62B44
    Cytat Zamieszczone przez Classic740 Zobacz posta
    Panowie jeśli ktoś śledzi temat, oleje PENRITE są już dostępne w Polsce. Jeśli ktoś będzie zainteresowany ofertą serdecznie zapraszam a dla klubowiczów 7er zrobimy jakiś fajny rabacik.
    A możesz podać więcej info o tym oleju wraz z ceną ? Widziałem gdzieś porównanie olejów, gdzie Penrite wypadł rewelacyjnie.

Uprawnienia umieszczania postów