Mam wklejkę o Webasto, jednak nie mogłem znaleźć w ustawieniach menu ( może nie umie się) więc zastanawiałem sie czy je mam :/
Załącznik 5133
Wersja do druku
Mam wklejkę o Webasto, jednak nie mogłem znaleźć w ustawieniach menu ( może nie umie się) więc zastanawiałem sie czy je mam :/
Załącznik 5133
...mam zamiar "oskarżyć" to Webasto o podsyłanie smrodku do wewnątrz kabiny :)
PS
Aktualnie? tzn??? Czyli w ustawieniach menu nie mam co szukać :)???
ja mam taka sama naklejke w e38. mozna te webasto przeprogramowac zeby bylo grzanie kabiny?? jak? gdzie i za ile??
NCSExpert i tam programujesz
a co wtedy z pilotem itp ? Rowniez mam webasto, ale jest to podobno tylko do grzania silnika , zeby sie szybciej nagrzal. Mozna je jakos przerobic ?
można zaprogramować by ogrzewać wnętrze, co do pilota jak nie było go seryjnie to ciężka sprawa z dorobieniem, a raczej droga, bo jakiś czujnik trzeba i w ogóle.
Ustawiamy wtedy na dana godzine tak ?
Niektóre nie nie miały pompki wody i elektrozaworu. Służyły one jako dogrzewacze silników na ropę. Te które mają pompkę wody przy agregacie można uruchomić jako ogrzewanie postojowe uruchamiane z menu lub pilota. Da się uaktywnić funkcję w menu za pomocą ncsexpert. Funkcja jest dostępna tylko na pierwszej pozycji kluczyka. Na zapłonie jej nie będzie i na wyjętym kluczu również.
Oczywiście jest opcja ustawienia czasu.
Jak bede mial kiedy to sprawdze jaka mam wersje tego webasto :) przydalo by sie cieplo w samochodzie przed wyjazdem do pracy ;) wielkie dzieki :smile:
z tego ci mi sie wydaje to każda siódemka w dieslu miała webasto do dogrzewania silnika. U mnie w benzynie jest po prostu opcja w menu, którą ustawiam na daną godzinę.
A ja mam taki "problem" nie wiem jak załączył webasto. Robię zgodnie z instrukcją ustawiam godzinę załącza się normalnie ale dmucha zimnym powietrzem? Może ja mam tylko wentylowanie wnętrza a ogrzewania nie mam? Nie mam w kompie Aux heating tylko independ ..... czy jakoś tak. Jak to sprawdzić czy powinno grzać normalnie?
ps. ten mały czerwony wiatraczek mruga jak dmuchawa działa. Może najnormalniej w świecie nie mam webasto tylko mam naklejki i pilot?
taki mam pilot jak na zdjęciu http://e-fotek.pl/images/49468679964376114015.jpg
Pilota masz, a nie działa to ciekawe wygląda na to że nie masz webasta postojowego w kodowanego. Sprawdź czy w ogóle webasto chodzi po zgaszeniu samochodu, ale musi być na zewnątrz po niżej 5 stopni.
Chodzi bo wieje normalnie z nawiewów. Chyba że gdzieś ustawia się temperaturę? Webasto włączałem z monitora może muszę z pilota? Kliknę na mode i się załącza? A jak włączyć dogrzewanie silnika?
Dogrzewanie włączy Ci się automatycznie po włączeniu silnika, jeśli temp. zewnętrzna będzie poniżej chyba 5ciu stopni.
Ty nie włączasz webasta tylko same nawiewy. Najlepiej rano odpal silnik przejedź się kawałek , wtedy zgaś i słuchaj czy słychać jak chodzi webasto z przodu auta od kierowcy powinno być takie cykanie i szum. A z pilota naduś mode i jak się zapali zielona kontrolka to kliknij na ON. Tak załączasz ogrzewanie postojowe z pilota.
Na wklejce pod maską są oznaczenia thermo top c to samo dogrzewanie silnika, natomiast z-c to masz i kabinę .
Ma tez takiego samego pilota dziś sprawdziłem przy +6 odpaliło ale z tego co mi się zdaje to moje działa jako ogrzewanie postojowe. Bo chyba po uruchomieniu auta samo nie odpala się ale muszę się kiedyś zatrzymać kawałek po starcie i posłucham czy ono chodzi jak zgaszę samochód.
Swoja droga bardzo szybko zaczęło grzać w kabinie po odpaleniu go :) podoba mi się ten bajer
tedi lub któryś z kolegów możecie napisać mi całą procedurę załączania ogrzewania postojowego w sensie programowanie godziny itp? Bo nie wiem czy to dobrze robię wchodzę w climate -----> stationary -----> set time 1 -----> wyskakują 2 opcje ustawienia godziny. Pierwsza to włączenia, a druga wyłączenia? -----> ustawiam godzinę -----> klikam switch time 1 i na zaprogramowaną godzinę włacza się ale tylko nadmuch i ale nie ciepłego powietrza. Nie wyłącza też nadmuchu o podanej godzinie chyba że to nie byłą godzina wyłączenia? Co robię źle? Sorki że pytam o takie coś ale nie mogę sobie z tym poradzić :-) ( Nigdy nie miałem webasto)
jak nie masz instrukcji w języku polskim to ściągnij. Tam wszystko jest elegancko opisane.
Mam instrukcję ale u mnie nie ma takiej opcji w kompie co jest napisane w instrukcji czyli " aux heating" Czyli to oznacza że nie mam ogrzewania postojowego kabiny?
Edit. Sprawdziłem na naklejce mam Thermo Top C czyli tylko dogrzewanie silnika. Ona się załacza automatycznie czy muszę je uruchomić jakoś? W takim razie po co mi pilot?
Chyba w takim razie mam tylko wentylację postojową :-(
Wiesz co tu akurat nie bardzo jestem w stanie ci pomóc bo ja moje odpaliłem dopiero raz i tylko z pilota tak dla celów sprawdzenia po założonym temacie tutaj.
A co do szerszych ustawień jego to też teraz dopiero się przyjrzę a jeśli coś się dowiem konkretnego to wówczas postaram się to opisać chyba że mnie ktoś uprzedzi.