sam sobie przeczysz. Im blizej piasty jest czujnik tym wiecej obrotow wykona w jednostce czasu przy tej samej predkosci, bo porusza sie po mniejszym promieniu. analogicznie jest w przypadku kola w samochodzie.
Wersja do druku
tu sobie strzeliłeś w stopę :)
Dobrus przed napisaniem kolejnego postu zrob sobie maly test w domu: wez jakies kółko, załóż sobie na niego patyczek tak jak miarę promienia następnie zakręć i policz ile razy w ciagu minuty obroci się koniec patyczka przy środku kola a ile razy obróci sie koniec patyczka na jego krawędzi. :P
Czyli tak, jezeli wloze mniejsze kola np. od 3er efekt bedzie inny niz po zmianie mostu, ponieważ skrzynia odczyta na czujniku wyższą prędkość obrotową i zmieni bieg wcześniej. W przypadku zmiany mostu będzie się wyżej kręcić ponieważ predkośc odczytywana z czujników ABSu będzie identyczna jak obecnie.
Trzeba by miec potwierdzone czy czyta prędkość z czujnika ABS i dokładnie z którego , bo wydaje mi się że z lewego przedniego koła , wtedy zmiana kółek z 3er da ten sam efekt co zmiana mostu .
Na 99% jestem pewien że przy zabawach na śniegu licznik prędkosci szaleje :)
kolego skrzynia głównie sugeruje sie obciążeniem a nie prędkością z czujników zauważ że nawet kiedy abs czy licznik nie działają to skrzynia i tak zmienia biegi
Tak więc zmiana kółek aby to sprawdzić nie wchodzi w grę :) przekonać się można jedynie po zmianie mostu i trzeba zrobić pomiary przed zmianą na tym samym odcinku drogi przy podobnej temperaturze co po zmianie i porównać wyniki.
ale wtedy na ogół świeci getreiben programm , czyli chodzi w trybie awaryjnym który jest sztywno zaprogramowany
co składa sie na pomiar obciążenia?
ręce opadają :mad: zmień wkońcu ten dyfer i zdawaj relacje z przyśpieszeń , a i pomiar wykonaj gpsem a ja CI mówie że przyśpieszenie się nie poprawi
Z tego co pamiętam jak w poprzedniej e38 przestał mi działać licznik to sprawdzali prawy tylny czujnik ABS, ale najlepiej aby jakiś mechanik się wypowiedział