Ale opony w E60/E61 mają mniejszą średnicę niż w E38, więc taka dojazdówka będzie za mała, a założona na tył, może szybko wykończyć tylny most podczas jazdy, pomijając już problemy z DSC (które trzeba będzie na czas jazdy wyłączyć).
Wersja do druku
zapas jest potrzebny. może nie w miescie ale na trasach to obowiązkowo. ja bał bym sie jeździć bez zapasu. jak rozerwiesz oponę to zestaw naprawczy nic nie da . wtedy jedyna opcja to laweta albo koledzy :) . Są teraz takie mobilne wulkanizacje , w wiekszych miastach można je znaleźć , tylko trzeba miec do nich telefon :)
No bez przesady, wykończyć to się może szpera a nie normalny most. Przy 10% różnicy obwodu kół przy 80km/h koronki w satelicie będą obracały się może z prędkością jednego obrotu na sekundę. Od tego most nie ma prawa się rozpaść nawet po przejechaniu kilkunastu tys km. A ASC/DSC trzeba by wyłączyć, to fakt.
Hehe...a ja jeszcze podam inny przykład, który ostatnio miałem przyjemność zaobserwować...przy wymianie kół na letnie w VW passacie...:D
Tak...ale kółko w bagażniku nie daje zadnej pewności...gdyż problem może być w tym, że koła (kapcia) z auta nie da się zdjąć, bo po pierwsze jakiś inteligentny mechanik dokręcił koła pistoletem, tak że kluczem na przedłużce nie dało rady odkrecić...w następstwie czego została prawie ukręcona śruba zabezpieczająca....a inna rzecz, to felga stalowa po zimie przyrdzewiała na piaście, której młotem 5-kilowym nie szło zbić...:(
Na szczęście wszystko udało się jakoś ogarnąć, bo autko oczywiście stało pod domem...ale nie chciałbym osobiście trafić na taki przypadek w trasie mając niby "pewny" zapas w bagażniku...to tak ku przestrodze...;)!!
Panowie, wystarczy już postów o śrubach do kół w temacie o butli LPG... :faint:
No dobra, w takim razie które koło dojazdowe będzie pasować do E38?
No i może znajdzie się ktoś, kto takie koło wozi w pokrowcu i zrobi zdjęcie celem naocznego sprawdzenia sensu takiego rozwiązania?
Co do napełnienia butli to 50kg położone w bagażniku przy zderzaku obniżyło tył na seryjnych sprężynach o ok. 1cm. Więc myślę że sam temat przysiadania auta przy pełnej/pustej butli można zostawić. Przyłączam się do prośby brunoz.