Chciałbym zmienić panel ogrzewania na po lift bo jest dużo ładniejszy, czy wystarczy kupić i wymienić bez zmiany wtyczek i kodowania, czy trzeba go zakodować?
Wersja do druku
Chciałbym zmienić panel ogrzewania na po lift bo jest dużo ładniejszy, czy wystarczy kupić i wymienić bez zmiany wtyczek i kodowania, czy trzeba go zakodować?
Kolego, nie trzeba kodować, ale zwróć uwagę na dwie rzeczy:
1. jeśli masz na wyposażeniu roletę tylnej szyby, to musisz kupić taki panel klimy, który ją obsługuje (najlepiej sprawdź po numerze),
2. sprawdź, jak u Ciebie sterowany jest czujnik AUC (jedne są sterowane z panela klimy, inne z CAS)
Musisz wymienić nie tylko panel, ale i panel przycisku START/STOP i panel zmieniarki, bo przedliftowe do poliftowych nie pasują do siebie na łączeniach.
Pzdr
Nie bardzo rozumiem co ma wspólnego tylna roleta z panelem klimatyzacji. Widzę będzie ciężki temat dostać sam panel cd po lifcie bo na allegro nie ma.
Pzdr[/QUOTE]
ciężki temat moim zdaniem co do wymiany
A no ma. Zerknij do WDS i zobaczysz, że panel klimy jest połączony z tylną roletą. Sam to przerabiałem. Najpierw kupiłem jeden panel. Kiedy przestała działać roleta, to nie skojarzyłem z wymianą panelu klimy i ktoś mi podpowiedział, żeby sprawdzić, czy panel obsługuje roletę. Wtedy zerknąłem do WDS'a i zobaczyłem, że faktycznie. Kupiłem kolejny panel, tym razem właściwy i ... bingo !
Nie bardzo ciężki, jak się w to wgryziesz, to zobaczysz, że pewne rozwiązania w naszych autach mają sens.
Ja już wiele tematów ogarnąłem w swojej BMW i większość wydaje się tylko skomplikowana.
Masz rację z tą roletą poszukałem i znalazłem że są faktycznie dwa panele w którym jedna obsługuje roletę. Listwy zamówione i będę próbował wymienić:)
Ja dzisiaj widziałem piękne E65 polift SL z tyłu w Krakowie , a z przody był przedlift..... śmiesznie to wygladało na maxa
Mam taką u siebie na mieście... Niby już się zalicza na wersję poliftową ;)
Sam środek to też szału nie zrobi...
ja przerobiłem swoja Bunie całkowicie na poliftową i wcale nie są to duże pieniązki jak kiedyś! Najwięcej np tyłów kompletnych jest do czarnych aut ( cosmoschwarz ). Za 2tysie mozna wyrwać z lampami itd.
Środek to kwestia 1000zł ( idrive + listwy + przełączniki + zmieniarka + radio - ja osobiscie nie zmieniałem tego ostatniego ). Przód to już niestety wiekszy wydatek:
-Belka przednia + spryskiwacze - 300PLN
-Zderzak kompletny + halogeny - 600PLN
-Błotniki - 1500PLN / 2szt
-Lampy - 2000PLN/ 2szt
-Maska - 2000PLN
Wiem, że może dla was nie warto ale Panowie efekt końcowy jest rewelacyjny. Poza tym stare części sprzedałem i wcale już nie wyszło tak dużo. Pomyślcie!
Dużo trochę moim zdaniem przepłaciłeś i ja wychodzę założenia że najlepsze BMW to w 100% oryginalne ;)
Ciekawe ilu kupujących Twoje auto Łysy uwierzy Ci potem że zrobiłeś to z czystej miłości i pasji do auta :laugh:
Jak bym miał przerabiać to tylko po dzwonie gdy i tak trzeba by było to zrobić a tak to jak dla mnie szkoda kasy na takie zabawy
Łoj tam - moja była przerabiana zewnątrz właśnie po dzwonie. Powiedział mi o tym sprzedający. Potem ja poprawiłem (tzn. gość mi się wkleił w przód) i jakoś nie przeżywam. Wiele aut na rynku wtórnym jest po jakichś przejściach, ale najważniejsze, że auto dobrze jest zrobione. W każdym razie, mnie przy kupnie uszkodzenia nie są straszne. Grunt, że naprawione zgodnie ze sztuką :-)
Dobze prawisz. Np. moje poprzednie E38 też sprzedawałem jako przerobioną na polifta i poszła za bardzo duże pieniądze.
Nie ma co grymasić jak ktoś przerobił na polifta. Albo kupujesz, albo szukasz innego.
Jeśli chodzi o E65 jestem za odświeżeniem wyglądu. O wiele lepiej to wygląda.
... jak miał bym dołożyć 10 tys za coś co nie poprawia wyglądu w takim dużym stopniu na już dobrze wyglądające auto to dla mnie nie ma sensu...
Mnie przedlift podoba się tak samo jak polift. Co innego środek, wolałbym zmienić "mysi kolorek" zmienić na cały czarny...ale to chyba większy wydatek niż polift:/
Zresztą dociera do mnie iż po co taka zmiana skoro mam drugie auto a siedem to najczęściej na robocze wyjazdy :)
Adasio czy ty kiedykolwiek sprzedawales auto bo nie wydaje mi sie. Dokumentacje podczas demontazu starych i montazu nowych czesci mam cala wiec nie widze problemu zwlaszcza ze pakiet przerobki na polift e65 dostepny jest w serwisie Bmw. Nie chcesz to nie rob ja sprzedalem i zrobilem takich aut juz wiele.
Kolego, pamiętaj ze taki lifcik to koszt około 10 tys lekką ręką...Wątpię abyś dostał te 10 tys wiecej tylko dlatego że jest przerobione na polifta a rocznik wciąż 2002.... Myślę że w tej różnicy można doprowadzić przedlifta do malyny ;) i wtedy z fakturkami (na mechanikę) opylisz na 100 % szybciej niż z fakturkami na przeróbke poliftową ;)
Oj panowie panowie :bounce:
Ja jakoś nawet jak by mi ktoś tysiąc zdjęć pokazał to wybaczcie ale takie przeróbki mam w nosie
A dlaczego?
Ano dlatego że jak kogoś stać kupuje ori polifta a nie kombinuje z przeróbkami jak WY, dla mnie to druciarstwo po prostu mówiąc najszczerzej jak się da, takie robienie ///M z trójki
Tak jak Jakub pisze - i tak wam tych pieniędzy nikt nie da bo auto z roku przedliftowego wiec o czym tu gadać?
Dla mnie to jest ingerencja w auto i to poważna i nie ważne czy masz na to zdjęcia czy nie ale nie jest to ori i tyle i jak bym takiego auta nie kupił
pomijam aspekt wizualny i estetyczny bo mnie się przedlift dużo bardziej podoba - ale to mój gust i każdy ma inny
Ale kazdy ma inne podejście i tyle
Zgadzam się każdy ma swoje zdanie i gust. Nazywając przeróbkę mojego auta druciarstwem nie szanujesz mnie ani pracy którą sam włożyłem w ten projekt.
Masz się za fana marki a nie pozwalasz prawdziwym fanom realizować swoich pasji.
Nie stac mnie było na polifta bo róznica była duża w cenie. Zbierałem części aż wkońcu przyszedł czas na realizację projektu.
Nie porównuj tego do robienia M-ki z 3-er 1,6 16V bo to świadczy o twoim braku wiedzy ile to kosztowało mnie pracy.
Ja nie patrzyłem na pieniądze tylko na fakt, że auto sam rozebrałem, sam pomalowałem i sam złożyłem.
Pomagali mi również znajomi ale też z pomocą przyszli koledzy z tego forum.
Zresztą nie będę Cię przekonywał bo przecież masz prawo mieć swoje zdanie.
Ja tego tez za druciarstwo nie uważam bo dla upartego taka przeróbka to żadne wyzwanie, chciał/ma. Dla mnie np. nie ma to pokrycia w tych pieniądzach i tyle ;).
Dlaczego już niektóre elementy przedliftowe są droższe niż te poliftowe???:)
Bo zaczynają przerabiać polifty na przedlifty ;)
Ależ ja Ci na wszystko pozwalam - jak o mnie idzie możesz przerobić swoje auto i na statek kosmiczny - Twoja wola
Ale moje zdanie jest jakie jest i nie zmienię go, bo dla mnie to nieporozumienie,
bez powodu przerabiać dobre auto na niby nowsze i władować w to kupę czasu kasy i zdrowia co zresztą sam potwierdziłeś powyżej
Ale oczywiście jeśli masz chęć i zdrowie i środki to śmiało rób i ciesz się tym
mam nadzieje że to że mamy inne zdania w tej kwestii nie spowoduje między nami żadnych innych zatargów :)
i przy jakiejś okazji napijemy się zimnego :tea: złocistego płynu i poopowiadamy sobie o tych poliftach i przedliftach bez ciśnień :)
Lysy bardzo fajnie że przerobiłeś swój samochód na taki jaki Ci się podoba (zresztą dla mnie polift jest 1000 razy ładniejszy niż przedlift). Ktoś kto mówi o druciarstwie w twoim przypadku chyba nie wie do końca co gada. Ale zawsze się znajdzie ktoś kto musi krytykować. Ciesz się samochodem.
Jestem zdecydowanie za przerabianiem na polifta. Auto całkiem inaczej wygląda. Do tego taka przeróbka to sama radość dla fana marki jeśli robi ją samodzielnie.
ADASIO mieszasz się w zeznaniach z tym podejściem do wszelkich zmian jako druciarstwo.
Pamiętaj, że chcesz w swoim E65 wiercić dziury pod chińską kamerę cofania... :)
Nawet gdy polift kosztuje te 10 tysi to warto sobie wizualnie odświeżyć samochód niż szukać wizualnego polifta na tak ciężkim rynku.
Jeśli komuś się faktycznie "AŻ" tak bardzo podoba to dlaczego miałby sobie tego nie zrobić. Mnie, jeśli już to bardziej podoba się tył i jeśli kiedyś za 2 tyś dostanę igłę w kolorze i cały komplet to też sobie przerobię i nikomu nic do tego :) Znając siebie raczej to nie nastąpi...szybciej zmienię auto.
PS
Jeśli kamerę to z przodu lub przód i tył.
No i lifcik zrobiony udało mi się dostać wszystko w tym samym kolorze bez malowania:)
Gratulacje.
Mozna zapytac o zdjecia i dodatkowe informacje?