Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 40

Wątek: Kontrolka czerwonej konewki w e65, co oznacza ?

Początkujący Użytkownik
    BMW
    M6 e63
    Cytat Zamieszczone przez paulo79 Zobacz posta
    Dziwne byloby gdyby taki silnik nie mial kompresji, moje a8 mialo nabiegane 340 tkm
    Paulo, to nie ma nic wspólnego z kompresją, zapalenie się owej konewki (olejarki mówiąc dokładniej :) )
    Myślałem że jasno już było napisane.
    To jest sprawa wyłącznie samego oleju, który jest pompowany przez pompe oleju, która wytwarza ciśnienie w układzie, ale pomimo tego że jest pompowany nie zapewnia minimalnego ciśnienia potrzebnego do smarowania części silnika. W takim przypadku czujnik ciśnienia, jak wykryje za niskie ciśnieniw układzie olejowym, zapala kontrolkę ciśnienia oleju.
    Na torach to wygląda właśnie podobnie - zimny olej, wszytsko ok. Auto zrobi pare kółek, olej sie zagrzeje konkretnie, silnik jest mocno obciążony, i wtedy się zaczyna - silnik zaczyna klepać, zawory klikają, olej jest jak woda. Jak auto by jechało dalej, to spada ciśnienie oleju poniżej minimum, zapala sie lampa konewki, zrywa sie film olejowy i srruuu po silniku.
    Mam nadzieje ze teraz all clear :)

Cytat Zamieszczone przez Arman Zobacz posta
    : Jaki olej polecacie (nie zalecane z jakimś tam stronek) do BMW E65 2002r 745i przebieg 175tyś. ?
    Osobiście polecam do V8, na bazie wielu lat doświadczeń, minimum 5W40. Lepiej 5W50.
    5W30 nie polecam, on po prostu przecieka przez ten silnik, robi sie duża konsumpcja oleju....

Co do firm, nie polecam McDonaldów olejowych, czyli Castrola itp.
    Jest wiele doskonałych olejów mniej znanych - polecam zerknąć na wspomnianą wyżej normę BMW LongLife 01 albo 04, odnośnie aprobowanych olejów. Agip, Valvoline, Texaco, Liqui Molly, Gulf, Millers, Motul i inne.....
    Znaleźć full syntetyk 5W40 i jeździć.
    5W50 ma tylko Mobil 1.
    Ostatnio edytowane przez boogie ; 10-08-2011 o 00:20
    Siódema to najlepsza Beema !

Doświadczony Użytkownik Awatar technics
    BMW
    octavia 1.9tdi ex e65 745 2002 rok ex e38 735
    Boogie to co piszesz to sie strasznie z prawda mija. Ja mam silnik v8 i ciagle leje 5w30 i wiez mi nic mi nie przecieka . Pozatym zawsze leje castrola i moj motor ma sie dobrze . Co do konsumpcji od wymiany do wymiany nie dolewam ani ml .

Zaawansowany Użytkownik Awatar Arman
    BMW
    740d F01
    I panowie o tym właśnie mówię, jedni jedno, drudzy drugie... ile ludzi tyle opinii. Jeszcze nie długo ktoś napisze że najlepiej lać Castrol Edge Sport Turbo Diesel do N62 :)

Zaawansowany Użytkownik Awatar mała233
    BMW
    E65 745i
    Cytat Zamieszczone przez Arman Zobacz posta
    I panowie o tym właśnie mówię, jedni jedno, drudzy drugie... ile ludzi tyle opinii. Jeszcze nie długo ktoś napisze że najlepiej lać Castrol Edge Sport Turbo Diesel do N62 :)
    :D:D:D

to co Arman lejemy do naszych teraz?
    to kto robi specyfikacje i po co one są?

CZARNA FURIA..........CZARNA...FURIA..................... .....

Początkujący Użytkownik
    BMW
    M6 e63
    :) no ja Wam tu przecież zadnej krucjaty prowadził nie bede...

Jeśli silnik m62 ma temperature pracy ponad 100 stopni, otwarcie termostatu przy 105 zdaje sie, to normalne jest, że olej pracuje w ciezszych warunkach. I chyba tym samym lepiej miec olej, ktory lepiej wlasciwosci zachowuje przy wlasnie wyzszych temperaturach - czli ...W40 ...W50 albo i 60 nawet jak ktoś czesto na maxa ciśnie na autostradach i ostro gania.

Co do marek olejów, zapytajcie sami siebie co wiecie o olejach ?
    Albo dla uproszczenia, wyobraźcie sobie Waszego znajomego który jeździ Skodą od zawsze, co by Wam powiedział jakbyście sie go zapytali o porównanie e38 i W220 np. :)
    Castrol sam nie produkuje olejów, to jest wyłącznie marka marketingowa

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez boogie Zobacz posta
    Jeśli silnik m62 ma temperature pracy ponad 100 stopni, otwarcie termostatu przy 105 zdaje sie, to normalne jest, że olej pracuje w ciezszych warunkach. I chyba tym samym lepiej miec olej, ktory lepiej wlasciwosci zachowuje przy wlasnie wyzszych temperaturach - czli ...W40 ...W50 albo i 60 nawet jak ktoś czesto na maxa ciśnie na autostradach i ostro gania.
    Boogie oznaczenie W30 W40 W50 nie ma nic do temperatury pracy silnika i wcale nie oznacza ze olej 5W30 w 105^C zrobi sie jak woda a 5W50 moze nie ;) , wiec mowiac delikatnie nie pomagasz tym co piszesz zalzycielowi tematu.

Polecam Ci dokladnie przeczytac temat o olejach na naszym forum: http://7er.pl/showthread.php/9260-me...nikowy./page10
    Ostatnio edytowane przez BOSS ; 10-08-2011 o 18:09
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    M6 e63
    Cytat Zamieszczone przez BOSS Zobacz posta
    ie oznacza ze olej 5W30 w 105^C zrobi sie jak woda a 5W50 moze nie
    Wiesz co Boss, nie chce mi sie takich dysput prowadzic, bo troche z olejami sie bawiłem, a auto którym jeżdże jest kapliczkę do czczenia dobrych oleji, a Ty zwyczajnie nie jestes dokształcony w temacie.

http://p12.neostrada.pl/oleje.pdf

strona 3 do 5, poczytaj

Banned
    BMW
    e65
    nie kloccie sie koledzy bo to bez sensu, dochodze do wniosku ze chyba olejarka zapalila sie wtedy gdy bylo zbyt malo oleju a silnik dostal zbyt duze obroty bo po dolaniu jezdze juz kilka dni i zrobilem ze 300 km i nic sie juz nie pojawia,. Wczoraj koles skanowal mi auto testerem, skasowal mi zolty silniczek ktory sugerowal na katalizator i blad P2189 odpowiadajacy zbyt ubogiej mieszance. Dzis ten silniczek znow sie zapalil.
    Odkad kupilem auto wydaje mi sie ze ma zbyt male obroty bo ponizej 500, skrzynia na D i noga na hamulcu, zaczyna mnie to denerwowac juz bo tak byc nie powinno.
    Cos sie nasuwa komus na mysl? Co z ta mieszanka bo wydaje mi sie ze ta kontrolka zapala sie przez to.

Moderator Mod Awatar BOSS
    BMW
    740i
    Cytat Zamieszczone przez boogie Zobacz posta
    Wiesz co Boss, nie chce mi sie takich dysput prowadzic, bo troche z olejami sie bawiłem, a auto którym jeżdże jest kapliczkę do czczenia dobrych oleji, a Ty zwyczajnie nie jestes dokształcony w temacie.

http://p12.neostrada.pl/oleje.pdf

strona 3 do 5, poczytaj
    No wlasnie przeczytalem i potwierdzilo to moje zdanie -> zerknij na
    Punkt 1.3 Lepkosc
    Akapit drugi
    "Druga liczba np. 40 oznacza lepkosc kinetyczna przy dokladnie 100 stopniach. Wartosc ta dla zastosowan praktycznych ma niewielka sile wymowy..." w dalszej czesci mowa o parametrze "HTHS" ktory wlasnie jest wykladnia tego o czym wczesniej pisales.
    Każdy człowiek jest jak książka, ma dobre strony, wystarczy tylko przekartkować te złe !!!

Początkujący Użytkownik
    BMW
    M6 e63
    no to teraz doczytaj dalej, jak HTHS ma sie do stanu oleju w wyzszych temperaturach niz 100 hehehe
    1.3.1 pierwszy i czwarty akapit.
    NIe rob juz dziecinady, myslisz ze do wysilonych silnikow lejemy 10W60 bo tak mowili w TVNie ? :D

Paulo, nie kombinuj, poczytaj moze instrukcje do samochodu.
    Olejarka zapala sie z powodu niedostatecznego ciśnienia oleju.

Uprawnienia umieszczania postów