Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Poka¿ wyniki od 1 do 10 z 25

W±tek: [E32] Nie dzia³a centralny zamek, brak mo¿liwo¶ci otwarcia auta, akumulator sprawny

Pocz±tkuj±cy U¿ytkownik Awatar Huberek
    Do³±czy³
    Feb 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    Kraków

Unhappy [E32] Nie dzia³a centralny zamek, brak mo¿liwo¶ci otwarcia auta, akumulator sprawny

Cze¶æ,

zdarzy³a mi siê dziwna przypad³o¶æ - nie jestem w stanie otworzyæ mojej E32. Pewnie wiêkszo¶æ z Was ju¿ przypomina sobie typowe lekarstwa tego problemu... ale nic bardziej mylnego.

Po ca³odziennym postoju pod dachem i chêci otworzenia drzwi, okaza³o siê ¿e centralny ani drgnie. Pierwsza metoda z awaryjnym otwieraniem drzwi pasa¿era - zawiod³a, u mnie nie dzia³a, przekrêcenie kluczyka w ¿adnej z kombinacji z klamk± nie przynosi rezultatu. Od pocz±tku odrzuca³em akumulator, bo ten jest w bardzo dobrym stanie, co wiêcej po poci±gniêciu klamki lampki wewn±trz ¶wiec± pe³n± moc±. W baga¿niku, który natomiast otwiera siê bez problemu, równie¿ lampki roz¿arzone. No dobra, wiêc szukamy innej metody - akumulatora do lampki w baga¿niku podpinaæ nie chcia³em, wiêc za pomoc± odpowiednio wygiêtego, metalowego wieszaka na ubrania uda³o mi siê otworzyæ maskê gdzie wpi±³em siê kablami z innego auta. Kilkana¶cie minut pod³adowywania - zamki ani drgn±.

No i tu pojawia siê problem, bo co w takim razie zrobiæ, by dostaæ siê do ¶rodka? Dodam, ¿e wybijanie szyby raczej odpada bo wszystkie mam z tego samego rocznika, z tym samym kodem - i chcia³bym by w stanie fabrycznym siê uchowa³y. Oczywi¶cie mogê wezwaæ magika, co mi siê w³amie nieinwazyjnie, tylko najprawdopodobniej aktywne jest podwójne ryglowanie - wiêc od ¶rodka te¿ siê nie otworzy drzwi.

Podejrzewam, ¿e zawali³ modu³/sterownik centralnego pod kanap±, ale ¿eby to sprawdziæ muszê jako¶ tam wej¶æ... Na forum bimmersów kto¶ maj±c problem z niedzia³aj±cym centralnym odpina³ akumulator by w jaki¶ sposób zresetowaæ ten sterownik... no ale jak wy¿ej xD

Skoñczy³y mi siê pomys³y, bezpieczniki pod mask± s± OK... Pryskanie jakim¶ WD40 w zamek pasa¿era mo¿e go spenetrowaæ i umo¿liwiæ g³êbsze przekrêcenie kluczyka i tym samym odblokowanie awaryjne drzwi pasa¿era? Czy jak nie dzia³a to nie dzia³a i nie ma co dr±¿yæ?

Pomó¿cie...

Vip Vip Awatar moloko5
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Sk±d
    Nowy S±cz
    Blog
    7
    Heh...pewnie czyta³e¶ ju¿ ten w±tek...

http://7er.pl/showthread.php/44307-N...%9Bcia-do-auta

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    My¶lê, ¿e jednak nie czyta³ ;)

Musisz znale¼æ jak±¶ szczup³± i sprytn± osobê, która wejdzie przez otwór na skisack w tylnej grodzi (o ile go masz) i poradzi sobie albo z awaryjnym otworzeniem szyberdachu (o ile go masz) albo podmian± modu³u. Ewentualnie pozostaje rozbicie której¶ bocznej szyby ¿eby¶ w¶lizgn±³ siê sam.

Do³±czy³
    Feb 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    Kraków
    szlag, nie widzialem Twojego w±tku....

no ale i tak, skisacka nie posiadam, szyberdachu tez nie. Tak mi szkoda tych szyb, a dodatkowo auto stoi na parkingu t³ocznego centrum handlowego, wiec trochê lipa.

Smerf Czepialski Awatar tuczi77
    Do³±czy³
    Oct 2008
    BMW
    E32 740iA
    Sk±d
    ONA --> DW
    Blog
    1
    Popróbuj jeszcze tego awaryjnego otwierania po stronie pasa¿era. Ja by³em przekonany, ¿e u mnie jest to popsute, a dopiero jakie¶ 2 miesi±ce temu odkry³em, ¿e kiedy ju¿ ci siê wydaje ¿e to koniec i czuæ opór, grzybek lekko siê podnosi i zaraz opada to po prostu trzeba kluczykiem na si³ê przekrêciæ jeszcze mocniej. Tak jak na poni¿szym rysunku.

Vip Vip Awatar moloko5
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Sk±d
    Nowy S±cz
    Blog
    7
    Btw....u mnie awaryjne otwieranie z podnoszeniem klamki dzia³a, ale tylko od strony kierowcy...a ja s±dzi³em, ¿e to ma byæ zawsze strona pasa¿era...
    I przypomnê to co napisa³em w tamtym w±tku...
    Po aktywacji alarmu i podwójnego ryglowania oraz od³±czenia aku w celach testu...auta otworzyæ siê nie da awaryjnym sposobem z podnoszeniem klamki, ani kluczykiem serwisowym, czy te¿ ci±gn±c za rygle b±d¼ klamki wewnêtrzne.
    Owszem kolega ma pr±d w aucie, ale Irek chyba mia³e¶ podobnie sprawny aku, a auta otworzyæ siê nie da³o...czy¿ nie...?

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Cytat Zamieszczone przez Huberek Zobacz posta
    ...skisacka nie posiadam, szyberdachu tez nie...
    To mo¿e dobra okazja na upgrade w skisack ;)
    Wybicie kawa³ka blachy, który za¶lepia otwór na worek na narty to 5min roboty.
    Pó¼niej musisz znale¼æ kogo¶ kto zmie¶ci siê przez ten otwór.
    W najgorszym razie ¶ci±gnij moloko5, no chyba, ¿e mu siê poprawi³o od czasu testów z podlinkowanego temtu ;P

Vip Vip Awatar moloko5
    Do³±czy³
    Feb 2012
    BMW
    E32 730i R6 ' 87
    Sk±d
    Nowy S±cz
    Blog
    7
    Hehe...yaz masz racjê pod warunkiem, ¿e kolega nie ma za kanap± walcowej butli na gaz...choæ to te¿ mo¿na zdemontowaæ...
    Ps. Co do mojej figury, to nic siê nie zmieni³o, dalej mogê siê w¶lizn±æ do wnêtrza E32 przez otwór na narty...

Do³±czy³
    Feb 2016
    BMW
    E32 735i
    Sk±d
    Kraków
    O, nawet my¶la³em czy by nie wywaliæ dziury w kanapie, ale my¶la³em ze tam lita blacha jest i trza boszk± ci±æ. @yaz powiedz co¶ wiêcej o tym.

Butlê mam, ale toroidaln±.

@tuczi77, próbowa³em na milion kombinacji (po obu stronach), mocniej juz nie chce bo czujê ¿e z³amiê kluczyk - a co najmniej jego obudowê. ale popróbujê ;)

yazg.o.t. Vip Awatar yaz
    Do³±czy³
    Jan 2011
    BMW
    e243164gt
    Sk±d
    in±d
    Blog
    14
    Blacha pod worek na narty jest perforowana. Trzyma siê w kilku miejscach.
    Tak¿e po ¶ci±gniêciu obicia tylnej ¶ciany grodziowej bêdziesz mia³ wszystko jak na d³oni.
    Mo¿esz wcze¶niej siê zapoznaæ z retrofitem, posi³kuj±c siê np. TAK¡ instrukcj±.
    Worek na narty jest opisany na 207 stronie.
    Kwestia pó¼niej przedostania siê przez ten otwór i wymiany GM.
    Musi byæ kto¶ kto bêdzie mia³ parê wyszarpaæ siedzisko kanapy i deko bêdzie siê zna³ na podzespo³ach elektrycznych.

Podobne w±tki

1. Odpowiedzi: 28
    Ostatni post / autor: 30-09-2015, 20:18
  2. [elektryka] Totalnie wy³adowany aku i brak mo¿liwo¶ci otwarcia samochodu
    Przez DanielNoV w dziale Seria e38
    Odpowiedzi: 20
    Ostatni post / autor: 31-07-2011, 08:34
  3. Odpowiedzi: 5
    Ostatni post / autor: 22-11-2010, 07:57
  4. [ elektronika] Zamek centralny nie dzia³a
    Przez orson w dziale Seria e32
    Odpowiedzi: 7