Witam.
Mam problem ze swoj± skrzynia 5HP24 (1423302) w BMW E38 4.4 99`.
Przejdê do sedna sprawy. Kiedy auto jest zimne wszystko jest cacy, biegi zmieniaj± siê nawet nie wiem kiedy, skrzynia nie przeci±ga, nie szarpie etc.
Problem pojawia siê natomiast gdy zrobie jakie¶ +- 60 km non stop bez gaszenia bez postojów no chyba, ¿e korek. Skrzynia zaczyna przerzucaæ biegi na bardzo wysokich obrotach i to maks do czwórki, pi±tki nie wrzuca wcale nawet na manualnym trybie. Raz sta³o mi siê tak na autostradzie wiêc zrobi³em test i na czwórce w trybie manualnym jak i automatycznym jecha³em ponad 200km/h i niestety ca³y czas na 4biegu. Doje¿d¿aj±c do skrzy¿owañ bardzo odczuwalna jest redukcja z 2 na 1 bardzo potrafi wtedy szarpn±æ ca³ym autem.
By³em z tym ju¿ u jednego machera, który specjalizuje siê jedynie w skrzyniach automatycznych, który podpina³ j± pod komputer i nie pokazywa³o mu ¿adnych b³êdów. Sprawdzi³ poziom oleju ponoæ dola³ nieca³y litr i dalej to samo... Go¶æ nie wie co mo¿e byæ przyczyn±, mówi³, ¿e mo¿e skrzynie rozebraæ na czynniki pierwsze wszystko wysprawdziæ, na nowo uszczelniæ, zalaæ olejem, ale nie gwarantuje, ¿e to pomo¿e i mo¿e okazaæ siê, ¿e kupno u¿ywanej skrzyni wraz z za³o¿eniem wyjdzie taniej... Wiêc pytanie do Was, czy spotka³ siê kto¶ ju¿ z czym¶ takim?
Troche siê rozpisa³em, ale chcia³em wszystko w miare dok³adnie opisaæ. Pozdr![]()

Odpowiedz z cytatem