Pytanie: czy istnieje możliwość, jeśli tak to w jaki sposób można wpisać w tzw. książkę telefoniczną listę swoich telefonów???
Wersja do druku
Pytanie: czy istnieje możliwość, jeśli tak to w jaki sposób można wpisać w tzw. książkę telefoniczną listę swoich telefonów???
kiedyś to robiłem, jeżeli dobrze pamiętam to można wpisać zarówno przez telefon lub
board-komputer na konsoli. musiałbym poszperać w instrukcj zeby sobie dokładnie przypomniec
Jak coś macie w tym temacie to dajcie znać - bliższe info bo próbuję i nic n ie wychodzi (nie chce zapisywać w pamięci).
Ja korzystam z karty tandem,tzn dwie karty o tym samym numerze,a kontakty przekopiowałem w komórce na kartę sim,pózniej przełozyłem ją do telefonu w aucie i mam wszystkie numery.Tak jest zdecydowanie najprościej.telefon samochodowy takze umozliwia zapisywanie kontaktów,ale to zakrecona procedura,no ale w końcu te telefony maja juz swój czas.Pozdrawiam
a w jakiej sieci masz ten tandem?
W Erze jest na pewno ta oferta, duplikat karty kosztuje 60 PLN brutto afair.
Chyba też sobie zamówię, żeby móc zadzwonić czasem z "cegiełki" :)
a jestes pewien ze taki duplikat za 60zł bedzie chodzil jednoczesnie z oryginalem? bo mi sie cos wydaje ze duplikat jest jak zgubisz swoja karte, a jak chcesz zeby dwie naraz dzialaly (tzn. zeby laczyli na oba telefony na raz) to musisz wiecej zaplacic... tak kiedys slyszalem, chociaz osobiscie nigdy tego nie probowalem potwierdzic u operatora, bo nie mialem takiej potrzeby...
danisan: wlasnie.. a jaki to w praktyce wyglada taki tadem?:) to cos na zasadzie ze jak w aucie telefon jest wlaczony to wtedy komorka nie dziala? czy jak dzowni to na dwa telefony od razu?;)
@Qbek - to o czym mówisz dotyczy utraty karty SIM, blokują Ci wtedy tą starą i wydają nową z tym samym numerem. Jednak mi chodzi o dwie karty działające jednocześnie - nazywa się to EraTandem, a znalazłem to tutaj:
http://www.era.pl/repositories/era_p...a_era_moja.pdf
@maniakowy - na logikę wydaje się, że dwie komórki dzwonią jednocześnie. Potwierdzę jak wreszcie to zamówię. Albo jak jesteś niecierpliwy:
http://www.era.pl/pl/kontakt :)
Czyli jednak za te 6 dyszek mozesz miec laczenie na 2 telefony jednoczesnie... to super sprawa bo pieniadze smieszne, a bardzo uzyteczne w aucie.
Tak Era Tandem to proste rozwiązanie,ja ustawiłem to tak,ze z karty w telefonie samochodowym zdjałem zabezpieczenie pin(oczywiscie korzystając z komórki) i w taki sposób ,gdy odpalam auto pomimo właczonej komórki loguje sie do sieci telefon w aucie i tym samym można z niego dzwonic,po opuszczeniu auta można korzystac z komórki po wbiciu kodu logującego(niestety nie pamiętam go teraz 6600?,dowiem sie to napiszę ) lub wyłączając tel w aucie.Proste i wygodne.
Dodam jeszcze odpowiadając na pytanie,działa tylko telefon zalogowany jako ostatni,tzn.mamy wyłaczona komórke i odpalimy auto(tym samym tel. jak w moim przypadku bo nie mam pinu,może to działac normalnie tzn telefon zarzada pinu i po jego wbiciu zadziała,mnie jednak to męczyło dlatego go zdjąłem) wtedy działa telefon w aucie,jesli jednak opuscimy auto i właczymy swoja komórkę to tym samym wylogowany zostaje tel z auta i działa komórka.Ponadto zauwazyłem,że nawet gdy dwa telefony są włączone i np telefon w aucie był zalogowany do pracy a chciałem skorzysta to po pierwszym wybraniu numeru na komórce tel nie wybiera go ale juz powtórne wybranie będzie normalne,to dlatego,że piuerwsze wybranie jest sygnałem dla operatora siecie,że chcemy skorzysta drugiej karty i juz za drugim wybraniem komórka zadziała.Analogicznie sprawa wygląda w aucie,ale zawsze bedzie dzwonił tylko jeden z telefonów nigdy dwa naraz.
Kiedyś o taki tandem pytałem w orange bo tam mam komórę, zrobili strasznie zdziwione miny i powiedzieli mi że to technicznie niewykonalne czyżby byli do tyłu z techniką :roll:
W tej sieci nie miałem nigdy karty i chyba miał nie bede,dlatego że mają niska jakośc rozmów i wciąż uciekający zasięg no i do tego jak piszesz z techniką też stoją na bakier.Może i maja taka usługę ale trzeba zapytać fachwca a nie sprzedawce,oni nie zawsze wiedzą czym handluja ;) .
Marcin, jak znajdziesz takiego Speca, to daj znac, bo mnie tez sie by takie cos przydalo...a moj Provider nie robi Tandema, ale jest tani.Cytat:
Zamieszczone przez Marcin978
@danisan - to jeszcze jedno pytanie. Orientujesz się może czy żeby zalogować tel. w aucie trzeba wyłączyć komórkę całkowicie, czy wystarczy w tych nowszych przełączenie do offline/aircraft mode??
Edit: nie doczytałem Twojego pierwszego postu, teraz widzę że nie wyłączasz komórki wsiadając do auta. Czyli odpalenie silnika skutkuje zalogowaniem telefonu samochodowego? Nie trzeba w tym celu ani dokonywać pierwszej próby wybrania numeru, ani wstukiwać tego kodu logującego?
Klon o który pytasz to własnie karta tandem,to dwie identyczne karty,korzystasz z jednej lub drugiej.Nie wiem w jakiej sieci jesteś ,ja mam Erę i u nich taki "klon " można zamówic ,koszt około 70zł,a usługa nazywa sie TANDEM.Pisałem o tym jak to działa wczesniej.
Taki tandem to chyba tylko w erze ;) w plusie to samo co w orange czyli nie ma takiej mozliwosci! wydaja duplikat karty po zgubieniu np ale wtedy poprzednia jest bezpowrotnie blokowana! pytałem kiedys o to bo tez chiałem miec działajacy tel w aucie.. a z tego powodu przeciez nie bede zmieniał operatora.. :/
pzdr
Witam,
temat telefon - wiec ja chcialbym od poczatku ...- nigdy nie uzywalem tel - raz wsadzilem sim'a , nie zadzialal - wylaczylem. wydaje mi sie ze od przyjazdu z Niemiec nikt nie uzywal tego telefonu. co musialbym zrobic zeby uruchomic ??
pzdr,
co do tel w 7-ce...
mój tel chyba ktoś zaje...ł w niemczech bo autko pryjechało bez !
sęk w tym że jest zestaw głośno mówiący, antenka na tylnej szybie i kable w bagażniku.
teraz pytanko czy ktoś wie jak mam podłączyć tel jak bym kupił podłokietnik z tel ?
może jakiś schemacik i co tam dokładnie trzeba dokupić???
z góry dzieki za odp. :)
wiec potrzebujesz sterownik w bagazniku i kable powinny isc do podlokietnika i tam powinien byc podlokietnik ze sluchawka....na poczatek. jesli wiazki nie ma w kabinie, to troche pracy cie czeka.
Pozdr.
wiązka z wtyczką jest w bagażniku
w kabinie jest nawet zestaw głosnomówiacy
wnioskuje że wiązka bedzie w tunelu środkowym w kabinie, oby...
jak by ktoś słyszał o takim tel z podłokietnikiem to dajcie znać, jestem zainteresowany kupnem. czarna skóra :)
i przy okazji kierownice wielofunkcyjna z drewnem :))))
:)
Co do Era Tandem to też o tym słyszałem i chciałem to zrobić ale często ktoś lub ja pisze sms'y co w przypadku telefoników w E38 jest niemożliwe :( Moze w nowszych - bezprzewodowych - po liftingu- juz da sie to robić, ale do tego muszę najpierw auto zmienić :D Wiec narazie mam karte sami-swoi którą zresztą zakupiłem wraz z autem :)
A doszedł juz ktoś do tego jak wbić w pamieć numery telefonów ? Cholernie skąplikowane te telefony wrr
Jedno co odkryłem ostatnio to że aby nie waliło po uszach gdy przy przekręceniu kluczyka piszczy gong włączanego telefonu to mozna go ściszyć ale w taki sposób, że podczas jakiejś dowolnej rozmowy trzeba pokrętlem "volume" ściszyć głosnik zestawu, no albo zrobić głosniej jak komuś za cicho :)
Widze, ze rozwinela sie burzliwa dyskusja na temat nieco odbiegajacy od mojego zapytania wiec pragne powtorzyc swoje zapytanie - jak mozna z aparatu telefonicznego w aucie zapisac nowe numery telefoniczne w ksiazce tel. Czy istnieja jakies ukryte funkcje telefonu? DMC2007 :roll:
Postaram się niedługo odpowiedzieć, bo mam naszczęście fona po polsku, i nawet instrukcję w naszym języku, jak tylko to rozkminie to napewno się podzielę.
a może poskanuj jeśli nie dużo tego jest. chociaż te najważniejsze stronki
OK. Czekam w takim razie na dalsze info.
super - też bym chętnie się dowiedział wiecej na temat tego teleofnu..
Bmw E38 interesuje mnie zainstalowanie zestawu do telefonu moze byc to nokia 6310i mowie tu o czyms takim ze nie bednzie sluchawki w podlokietniku tylko wkladam tam telefon i dziala to przez zestaw glosnomowiocy i mozna obslogiwac to z nawigacji (skad ten pomysl ostatnio prowadzilem prace nad e46 z nawi 16;9 i mialo taki bajerek mialo tam tesz mozliwosc podpiecia przez blutka moze ktos wie o taim zestawie HF
Serdecznie pozdrawiam i licze najakies wiesci wiele widzialem ale jeszce wiele zobacze
jezeli masz juz telefon a chcesz oryginalnego bluetooth, to troche bedzie kosztowac. jest plug and play rozwiazanie ze szwajcari, zestaw bluetooth za 200 euro do naszych beemek. zastanawiam sie wlasnie nad zakupem.Cytat:
Zamieszczone przez hasmi
Greg38 jesli mozna prosic troszke wiecej informacji na ten temat bo tez jestem zainteresowany tym tematem
Aukcja systemu nizej. Jest tez male video youtube.
http://cgi.ebay.de/BMW-Freisprechanlage-FSE-Bluetooth-e46-e39-e38-x5_W0QQitemZ180309301444QQcmdZViewItemQQptZFreispr echanlagen?hash=item180309301444&_trksid=p3911.c0. m14&_trkparms=72%3A1229|66%3A2|65%3A12|39%3A1|240% 3A1318
Hmm niezłe tylko 209 ojro..... :?
no tak Anatol, ale pomysl ile trzeba dac za oryginalny ULF, uzywka, montaz a tu jest plug and play, nowka i gwarancja. Dziala z navi i kierownica.Cytat:
Zamieszczone przez Anatol
Bedzie nas wiecej, to wtedy handluje ze sprzedawca. :D
No zespołowy zakup ... to napewno utnie nawet te 9 ojro ... ;D (żart) ... Może po nowym roku się zrobi ściepe ... bo gadzecik fajny ... :D
hmm może by zakupić jeden i go powielić :) nie sadze żeby scalaki miały zeszlifowane nr... greg co ty na to? jak będzie eprom to z czytać da radu :)
Odgrzebie trochę temat - czy w e38 telefon obsługuje smsy? Pytam bo mam zamiar używać go jako nr firmowy a w mojej branży smsy często lepiej się spisują niż telefon.
Pzdr i dzieki za pomoc
Tak obsluguje sms-y
Zapisywanie kontaktu w telefonie Siemens dla BMW e38:
w trybie gotowości wpisujesz numer telefonu który ma być dodany do pamięci.
Zatwierdzasz klawiszem OK
Telefon pyta co zrobić z tym numerem
Strzałkami na dole key'padu wybieramy aby zapisał do pamięci tel lub na kartę SIM (polecam SIM ze względu na małą ilość pamięci jaką posiada telefon)
Telefon prosi o podanie nazwy kontaktu
Telefon prosi o podanie numeru pozycji (0-99) na jakiej ma się znaleźć zapisany numer
Po podaniu wszystkiego zatwierdzamy klawiszem <OK>.
Numer będzie dostępny z poziomu telefonu bądź BC.
Pozdrawiam.