Witam.
Mam e38 z silnikiem 4.0,
chciałem ją obniżyć o 3 cm, kupiłem sprężyny Eibach -30mm ale po założeniu okazało się że samochód obniżył się tylko o 10-12 mm.
Moje pytanie kieruje dla kogoś kto uzyskał takie obniżenie na sprężynach jakiejś firmy.
Wersja do druku
Witam.
Mam e38 z silnikiem 4.0,
chciałem ją obniżyć o 3 cm, kupiłem sprężyny Eibach -30mm ale po założeniu okazało się że samochód obniżył się tylko o 10-12 mm.
Moje pytanie kieruje dla kogoś kto uzyskał takie obniżenie na sprężynach jakiejś firmy.
ja tam zawsze stawiałem na jamex , zawsze byłem zadowolony , wiadomo też że zanim wszystko się "ułoży" trochę minie i napewno po 1000-1500 km zejdzie jeszcze niżej
Robiłeś jakieś pomiary czy tak na oko auto siadło te 10-12mm?
Poza tym tak jak napisał Ramzes - sprężyny muszą się najpierw ułożyć. Trzeba na to trochę poczekać.
Tak, oczywiście mierzyłem :smug:
Poczekam do wiosny, jak radzisz,ale jak nic więcej nie siadzie to kupie z większym obniżeniem innej firmy bo nie spotkałem się z Eibachem do e38 z większym obniżeniem niż -30mm.
ale i tak bym prosił o wypowiedz kogoś kto uzyskał po wymianie interesujące mnie (ok. -30mm)
jamex -35 , po założeniu niemalże -30 ( przy nowych amorach )
jakiś link do jamex ' ów do 735iA 98r tylko przód ?
proszę :-)
Wchodzisz na Allegro i wpisujesz Jamex e38 i masz do koloru do wyboru :-)
Panowie, jak macie chwile to wstawcie foty obnizenia na samych sprezynach, poniewaz sam na zime mam ochote wyrzucic gwint i wstawic cos seryjnego na lekko obnizonych springach
jak wstawisz springi z 730 to nic się nie stanie ;)
ja kupiłem Jamex -45/30mm dedykowane do V8,V12,Diesel. Zaraz po wymienię siadł -35/25mm jako że mam diesla. Jak się ułoży to sądzę że przód zejdzie do -40. Ogólnie jestem miło zaskoczony z komfortu na jamexach. Nic nie dobija jest sprężyście jak w oryginałach, ale do pewnego stopnia, z racji że sprężyny progresywne.
Tu masz moją na sprężynach Eibach -30mm i felgach 19 cali, ale obniżyła się tylko o 10-12 mm, bo obniżenie sprężyn producent podaje od wymiarów fabrycznych. Jeżeli obniżyło mi tylko o 1 cm z groszem oznaczało by to ze na starych sprężynach przez lata samochód siadł mi już o ok. 2 cm, dlatego uzyskałem takie niewielkie obniżenie. Jeżeli pojeżdżę i do wiosny nie siadzie przynajmniej o 25mm to będę wymieniał te Eibachy na inne, żeby osiągnąć takie obniżenie jak chciałem, czyli ok -30 wiec będę miał te Eibachy na sprzedaż :distracted:
http://images69.fotosik.pl/223/57f1b4ebe60b8c2c.jpg
Panowie jeszcze jedno pytanie. A co ze zmiana sprężyn w przypadku s-edc ?
A co ma być? zmieniaj ale nie przekraczaj -40mm, ja mam sedc
ja zalozylem jamexa -35mm i o tyle mi sie auto obnizylo
Witam. Panowie jak na tych jamexa-ch zachowuje się auto? traci na komforcie?/dobija zawias na dziurach?/ jakieś objawy szybciej zużywających się amortyzatorów?
I drugie pytanie- im więcej obniży się samochód to przy seryjnych amorach i jakiś akcesoryjnych sprężynach np. -55/-35 będą się amortyzatory szybciej zużywać i wylewać?
Pytam bo planuje coś wrzucić do siebie co by taka koza nie była i nie wiem czy jest sens dopłacać np. do takiego H&R-a czy wystarczą te jamexy
Wystarczy poczytać parę postów wyżej.
No ale napiszę, jestem bardzo zadowolony, jest komfortowo jak na serii a jednocześnie niż nie dobija bo mają charakterystykę progresywną.
Na seryjnych amorkach dla bezpieczeństwa obniż max 40mm, potem już amor nie pracuje.
Mam założone Jamexy i osobiście nie narzekam. Komfort względem seryjnych sprężyn na dobrą sprawę się nie pogorszył, a rzekłbym nawet, że jest trochę lepiej. Na seryjnych amortyzatorach z przodu mam sprężyny -40 cm, z tyłu -30cm. Fotki, jak to wygląda przy 20" feldze masz w moim temacie powitalnym.
Polecam Einbach pro kit, 30mm z przodu i jest laleczka
Założyłem takie Eibachy do swojej BM-ki miało być -30mm Przód poszedł -10mm, a tył -15mm, więc ja NIE polecam bo taka różnica to prawie żadna :-(
Dużo jest roboty z przełożeniem sprężyn np jamexów za seryjne i czy da się to zrobić w domowych warunkach bez większych kłopotów?
stig41 w porównaniu do Twojej moja to koza straszna
http://i.imgur.com/lhU8q1v.jpg?1
ja to robiłem na podnośniku na podwórzu.
Z przodu odkręcasz 3 śruby z kielicha, dolne mocowanie amorka ze zwrotnicy i drążek stabilizatora. Naciskasz w dół np nogą za tarczę, amorek do siebie i wyłazi.
Z tył musisz wyciągnąć tylna kanapę, odkręcić osłony słupków C i potem tylna półkę i pod nią masz mocowanie amorka. Na dole najwięcej kłopotów to wybicie z tulei amorka z jego osadzenia, polecam wd40 i zapuszczanie. Potem jak już wyjdzie to amorek w dół między wahacze i analogicznie do przodu.
Sprężyny ściągaj dobrymi ściągaczami bo są mocne i lubią wystrzelić.
Mam Jamexy i chwalę sobie.
Jamex sygnuje sprężyny do R6 i reszte do diesla, v8 i v12, kupiłem -45/-30 i zaraz po obniżeniu miałem jakieś -38/-28 więc sądzę że się zgadza.
Montowałem kiedyś Jamexy do e30 i to były najgorsze sprężyny jakie miałem w beemce. Charakterystyka ich pracy jest beznadziejna... chyba ,że od tego czasu 5 lat coś się zmieniło ;)
Wiele osób w e38 chwali. Komfort taki jak na seryjnych, jednocześnie nic nie dobija. (nikogo nie namawiam)
odgrzewam kotleta.. mam 728 z 96r z gazem i szukam sprężyn które obniżą auto na seryjnych amorkach. Tył już sklepany od butli (podłożone gumy) przód ciach-technik o pół zwoju i trochę nie równo stoi. Wygląda w miarę dobrze ale chcę wstawić komplet nowych sprężyn najlepiej eibach, tylko że wszystkie aukcje na allegro to do v8 lub v12 a mi trzeba do r6... Może ktoś już zamawiał i wstawiał do swojego auta i jak to wygląda i gdzie to zakupić?
pozdro :)
Czekaj, czekaj. Napisałeś że uciąłeś seryjne sprężyny czy padło mi na oczy?
Kupić od takiego użytkownika auto to masakra...
Nie przesadzajcie, amerykanie w customach tak robią :)
no jakoś śmigam tak od dwóch lat i nie mam większego problemu a przejechałem już ok. 30tys km. No racja jeżeli nie ma się w głowie i jeździ jak tzw debil to gwarantowane że zatrzyma się na drzewie.
Panowie, bez jaj... Nie bądźcie już bardziej święci od papieża... Jeśli ktoś chce uzyskać ładniejszy wygląd tanim kosztem to pół zwoju albo i nawet cały zwój to nie dramat.
Wejdź na mój profil i po lewej stronie pod zdjęciem masz "Dodaj do listy ignorowanych". Moje posty więcej nie będą raziły Twojego poczucia luksusu, przepychu, a pewnie i prestiżu posiadania serii 7.
Sam mam założone AP + Fintec, ale nie widzę problemu żeby ktoś sobie obciął seryjne jeśli ma na to ochotę. Oczywiście ma to swoje następstwa i taka oszczędność jest raczej krótkowzroczna, ale "wolnoć Tomku w swoim domku".
Ale sam zaprzeczasz teraz sobie.
Posiadanie BMW 7 przyjacielu do czegoś zobowiązuje!
Oczywiście, że zobowiązuje! Trzeba co roku zrobić przegląd i wykupić polisę OC. Tyle ze zobowiązań ;)
P.S. A którym to miejscu tak bezczelnie sam sobie zaprzeczam? Mógłbyś wskazać?
Nie ma o co się kłócić , nowe springi nie są aż tak drogie /półtora baku paliwa/ żeby nie można było ich kupić.
Irku drogi nie rób siary z tym obcinaniem plisssss :banplease: