Ile oleju zużywa Twoje M70 na 1000 km
Wersja do druku
Ile oleju zużywa Twoje M70 na 1000 km
M70 to je***ny 2sów. I jednocześnie gówno dla mnie, fabryka się nie przyłożyła tworząc ten silnik a potem napisali że tak ma być i podają żeby sprawdzać poziom oleju przy tankowaniu, Takiego już bym sprawdzał. Wszystkie samochody które miałem a od wymiany do wymiany brakowało pół litra sprzedawałem bo znaczyło że silnik wychlastany. A tu półtora litra przy dobrym silniku i od nowości to chyba jakieś żarty. Moje 735 jak zaleje olejem ma ten sam poziom na bagnecie nawet w momencie kiedy zamierzam olej zlać i wymienić. Samochód którego trzeba pilnować żeby się nie zatarł to nie samochód. Dlatego 750 są tak mało używane i tylko w niedziele bo to pali za dużo oleju do normalnej jazdy.
Maniaku wiemy że v12 dla Ciebie to gruchot ale skończ już bo znowu będzie przepychanek na 10 stron:smile:
Cały temat jest bez sensu ktoś go powinien usunąć każdy jeździ tym co chce.
pociesze Was moje M60 też pali z 0,5 do 1,5 litra oleju na 1000 w zalezności co wyprawiam i gadanie, że jest to wychlastany silnik mnie rozbawia to co silniki z serii M seryjnie wychodziły kaput bo żarły olej???
No nie ale to nie jest normalne są silniki ale wyczynowe M power czy V-teki hondy to się nie dziwie i zauważmy jedno ,że te silniki nie palą oleju przez to że pierścienie są zużyte tylko przez tracą go przez to że odma puszcza a to że układ dolotowy jest tak skonstruowany że odma dmucha w dolot to inna sprawa i w efekcie silnik go wkońcu pali dostając lubrykację jak 2 sów ;/ Mnie to nie interesuje bo ja mam czystą odme to niech sobie dmucha w dolot ale ci co mają uklejone odmy olejem powinni pomyśleć nad innym rozwiązaniem chyba że chodzi o ekologie żeby olej nie kapał na ziemie. Bo dla hondy można zakupić separator odzysku oleju i wtedy od wymiany do wymiany prz zdrowym dole i górze nic nie uleci. I tak powinno mieć zrobione każde auto co ma do tego tendencje. Ja rozumiem że odma musi być tak zrobiona ale można było wykazać się pomysłowością zamiast robić taką głupote której następstwem ubywa znaczna ilość oleju.
No a sory w przypadku zwykłego opla jeśli jara olej to nic innego jak wychlastany dół lub góra albo wszystko naraz a nie wina odmy na to nie licz. Wiec w przypadku takiego samochodu jest to jednoznaczne że silnik to łoch. Dlatego takie samochody u mnie były sprzedawane.
To ja może mam coś nie tak z silnikiem bo mi od wymiany do wymiany nie weźmie nic :( Chyba mam zepsuty silnik <LOL>
Tutaj muszę przyznać mandrax1, że bardzo ciekawy wątek. Jestem bardzo zainteresowany wynikami, ten że 20 letni silnik V12 nie zużywa w ogóle oleju też pozostawię bez komentarza, czas chyba zajrzeć kolego, który wtrysk tak mocno leje.
Dodam jeszcze, że jeżdżę na oleju Valvoline MaxLife 5W40, dolewam od około 500ml do 1l na 1kkm, jeżdżę spokojnie, ale często krótkie odcinki. Czasami jednak lubię przegonić auto do 250. Pozdrawiam wszystkich szczęśliwych użytkowników pierwszego po drugiej wojnie niemieckiego silnika V12, oraz pierwszego w ogóle silnika V12 z wtryskiem paliwa sterowanego komputerem Motronic Boscha.
I tylko za to powyżej można mu wybaczyć wszystkie wady :)
Może trochę rozładuję napięcie, które zapanowało, że M73 przy spokojnej jeździe szczyci się wynikiem rzędu 1 litra na 10kkm, a wystarczyło zastosować separator rodem z M60.
No pewnie Trol że rozładuje. Nie ma co dyskutować i tyle każdy kto ma ten silnik jest tego świadom a mając go już mu to wybacza.
Fajna ankieta. Wyniki można pominąć gdyż 90% aut z M70 ogłaszanych na sprzedaż posiada wycieki oleju z pod misek, pokryw zaworowych, uszczelniaczy na wale i pokryw rozrządu itp. które czy sumarycznie czy pojedynczo podwyższają zużycie oleju o 300%.
Specyfika 750i/750iL sprowadza się do tego że koszt usunięcia tych wycieków oscyluje ~500 - 1000 zł, zwłaszcza jeśli jest to wyciek z pod misy, którego nikt się nie chce tykać z wiadomych względów. Zresztą kto rozumie co robi podnosząc kolektory przy nie tykanym latami M70, po to żeby zmienić uszczelki pod deklami, zapewne też wie o co się prosi.
Powodzenia w szacowaniu zużycia, gdy połowa oleju idzie w asfalt.
Sprawdzone i poparte latami doświadczeń, dziekuję.
ja w swojej ostatnio odałem 1L oleju - po przejechaniu ok 3 tyś km . Z czego i tak trochę mi się sączy spod miski więc wiadomo ocb .
Tak czy siak najbardziej komentującą osobą jest ta która nie ma V12 ;] Każdy silnik ma jakąś swoją charakterystykę - poprzez branie oleju ,żywotność itp - więc Kaczy nie porównuj M30B35 do M70B50 ....
Miałem kiedyś 750iL nie wiem ile brała oleju ale to był trup odkupiony ze szrotu w celu pozyskania kilku fantów do rzeczy po wyjęciu silnika z ramy cały ale to kompletnie cały był zaolejony widać było że auto odkupione od polskiego wiejskiego pasjonata :D
Nasuwa się refleksja. Skoro jest tak jak opisuje większość userów M70, to nikt chyba raczej nie wymieniał oleju w życiu w autach z M70?? Skoro na bieżąco olej idzie w rure, dolewka za dolewką (w końcu jeździcie dużo autami palącymi krocie zamieniając cenne oktany w uśmiech na waszych twarzach) ?? Czy aby na pewno tak jest??
Sam jestem użytkownikiem takiego silnika i jakoś chyba nie dokońca spalanie oleju jest musowe. Nie ma reguły przy jednym egzemplarzu że zawsze bierze tyle samo na 1000km?
Więc zastanawia mnie co powoduje to zużycie jeśli nie jest periodyczne?? Może styl jazdy??? warunki pracy silnika??
Jakby palił zawsze około litra na tysiaka to zawsze olej był by nowy w motorze. Może ktoś ma jakiś przemyślenia na ten temat.
Hej, przecież ilość oleju jest spalana proporcjonalnie do ilości paliwa, to wynika z teorii o silnikach spalinowych. Podobnie z obrotami, więcej obrotów, to więcej cykli spalania resztek oleju w cylindrach. Wiadomo, że u jednego będzie tak, a u drugiego inaczej. Podobnie z jakością oleju, kiedyś miałem zalany Mobil 10W40 to brała tak dużo, byłem wręcz przekonany, że to jakaś uszczelka. Potem zmieniłem olej na Liqui Moly i jak ręką odjął. Oleju ubywało tyle, że po każdej trasie 100-200 km wręcz musiałem dolewać.
Poza tym dajmy już spokój z tematem, który jest stary jak świat.
ttrol, jako iż widze że sensownie się z Tobą dyskutuje, powiedz mi czy prawdą jest według posiadanej przez Ciebie wiedzy że KAŻDY silnik zużywa olej podczas pracy.
Kua, temat dla kotów...
WDG mnie każdy ale jeden więcej drugi mniej i to zależy od wielu czynników
Moja prawie po każdej wymianie, po przejechaniu 4,5 - 5kkm prosi o jakieś 300ml oleju.
Leję - Valvoline maxlife 5w40
Trasa - codzienna eksploatacja na stosunkowo krótkich odcinkach plus wakacyjne wypady 500-1000km.
Fajny temat :D
Ja nie zaznaczam na razie nic bo dopiero niedawno uszczelniłem silnik tak, że nic na razie nie kapie (a lało konkretnie), uszczelniacze zaworowe wymienione i już nie kopci przy zimnym rozruchu :P Napiszę za pól roku bo tak zamierzam zmienić olej.
Troll ma rację.. To stare, potężne silniki zrobione metodą "Lepiej tonę za dużo niż gram za mało". Spalą wszystko co się im wleje i nie ma co roztrząsać i kruszyć kopii w tym temacie. Tak jest i koniec. Jeśli kogoś nie stać na olej, paliwo to po co kupuje takie silniki?
KaczyDJ - czy to nieudany silnik? Zależy dla kogo.. Dla Ciebie widać nie, bo jak napisałeś "gówno dla mnie, fabryka się nie przyłożyła tworząc ten silnik a potem napisali że tak ma być i podają żeby sprawdzać poziom oleju przy tankowaniu... ...dlatego 750 są tak mało używane i tylko w niedziele bo to pali za dużo oleju do normalnej jazdy...."
Ja wciąż uważam, że m70 to doskonała myśl techniczna jak na lata 80-te. Samo założenie funkcjonowania V12 jest fizycznie idealne jeśli wiesz w ogóle co mam na myśli.. Pomyłką wtedy był V16 GoldFish.. Ale to szybko naprawili i nie wypuścili na świat.
Co jesteś w stanie powiedzieć o silnikach m54 i ich spalaniu? Producent podaje zużycie +/- 1l na 10kkm, gdzie ja zrobiłem to w jeden dzień na zlocie (lotnisko) :) Auto to 02' E46 330CI z przebiegiem 110tys mil (w jednych rekach od nowości). Dodam, że auto w dobrym stanie - nie katowane :D
Sokuł gratuluje Twoje M70 jest kochane.
Kafarku życzę Ci aby i twoje M70 odwdzięczyło ci się nie paleniem oleju lub nieznacznym spalaniem.
A Dla kolegów posiadających M70 którym przeszkadza ubywanie oleju polecam rozważenie zakupu "Zbiorniczka Odmy" można znaleźć na allegro
Moje M70 nie jest w stanie bdb i oleju idzie okolo 1l/1000km. Czeka mnie zmiana motoru itp ale mimo, ze balem sie M70 to teraz nie zmienie tego silnika na inny
Jednak wole zostac w klimacie M70 i czesciej oleju dolac :-) poza tym mam dawce z dobrym motorem wiec nie dosc, ze sam przeloze motor to i mniejsze naklady beda by ogarnac silnik od podstaw
Trochę czasu minęło i można powiedzieć, że mamy 9. sztuk jeżdżących M70 na forum. Może wszyscy nie zajrzeli, ale to i tak niedużo. Jednym słowem silniki wymierają...
Tym bardziej motywuje to by dbac o M70 i nie dac umrzec tej V12