Jak już pewnie wiecie z innego tematy mam zamiar wrzucić dyferek 3,14 od 740 do mojej V12. Przyszło mi do głowy zrobić mu przy okazji szperę - powiedzcie czy to ma sens w tym aucie i jaki może dać efekt? na ile % mogłaby być zblokowana?
Wersja do druku
Jak już pewnie wiecie z innego tematy mam zamiar wrzucić dyferek 3,14 od 740 do mojej V12. Przyszło mi do głowy zrobić mu przy okazji szperę - powiedzcie czy to ma sens w tym aucie i jaki może dać efekt? na ile % mogłaby być zblokowana?
chociażby ten + jeśli ruszasz po śliskim jedno koło załóżmy ma przyczepność a drugie nie to nie masz szarpania że raz zalapie raz nie. Korzyści jest wiele lepsze prowadzenie w poślizgu bardziej przewidywalna jazda łatwiejsze wybrnięcie ze śliskiej nawierzchni, jednak jadąc po śliskim ze szperą nalezy uwzględnić to że auto może mieć ochode samo driftować nawet jeśli ty nie chcesz bezpiecznie i optymalnie wyglada ze 25% jak to w bmw od lat spotyka się też 35 40 i 50% blokowania jako rozwiązanie fabryczne.
Kolega powiedział że szpera może być niebezpieczna jedynie w zakrętach przy dużych prędkościach, jednak myślę że DSC nawet w takiej sytuacji nie pozwoli się pośliznąć na tyle aby wylądowac w rowie mam rację? Zresztą ja nie przekraczam zwykle 120km/h... nie mam gdzie :] coś tam jeszcze słyszałem że mniejszego momentu obrotowego potrzeba itp... jezeli to są jakieś sensowne pogłoski prosiłbym o rozwinięcie :)
Czyli w 750 e38 najlepsza będzie 25%...?
PS. dlaczego szpery nie stosuje się fabrycznie w większości aut?
Niestety ale dyfry w750 podobno nie są rozbieralne,z tego co się orientowałem u gościa który przerabiał mi kilka dyfrów,nie da się dołożyć szpery ani zmienić przełożenia,potrzebny jest dyfer jak to powiedział starego typ,ale to już kombinacja z wałem i chyba ośkami,temat odpuściłem,a chyba w originale 750 nie wychodziły ze szperą.
Dyfer który zamierzam włożyć to 740i z '94
A będzie pasował bez przeróbek?
Jak jest rozbieralny to dołożysz szperę.
W FW Motorsport mówią że raczej na pewno jest ;)
orientujecie się jaki jest orientacyjny koszt zrobienia szpery?
Jak Daniel ci to ogarnie to daj znać to się do niego zgłoszę;),ale chyba nie będzie p&p.
Ja za szperę do E36 ok. 40% i zmianę przełożenia zapłaciłem 1200 zł,myślę że 500-600 zł jest realne.
czyli wychodzi 300-400 za sama usługę
szpera i automat nie wiem czy to dobre rozwiązanie... chyba ze chcesz zrobić z tego drifting-wuz
Możesz rozwinąć?
z tego co wiem beemki nie mają szpary seryjnie w połączeniu z automatem... sama szpera przydaje się gdy chcesz polatać bokami po palić gumę pod światłami ew jakieś poślizgi, co już samo w sobie kłóci się z serią 7 i skrzynią asb...
nadal nie rozumiem, przecież to nie jest 100% tylko jakieś 25... oba koła będą napędzane jednocześnie ale przecież nie z tą samą prędkością więc niechciany drift jest raczej niemożliwy chyba że przy zawracaniu w miejscu. Nie tak?
mają. przykład: choćby moje 735, bądź 525 żony lub 535 kumpla. wszystko automaty ze szperą 25% rodem z fabryki.
przytoczę fragment z instrukcji:
"w praktyce oznacza to lepsze przenoszenie napędu podczas ruszania i przyspieszania (w razie wspomnianych niekorzystnych warunków na nawierzchni drogi) oraz podczas sportowej jazdy na zakrętach."
można tez poszukać info na YT pod hasłem: LSD Limited Slip Differetial
pzdr!
ale mówimy o e38 ?
pisałem ze tylko tak słyszałem...
Dzięki Wojtek ;)
Tu jest ciekawy temat: http://forums.bimmerforums.com/forum....php?t=1536944
Z tego wynika że da się jakoś połączyć dyfer z e32 sprzed 91 z fabryczną szperą 25% z ori dyferkiem 3,14...
Najpier zastanów się jak działa dsc czy asc a następnie przemyśl czy tego właśnie chcesz. To taka tylko teoria ale trzeba by to wziąść pod uwagę.
Podpowiem że dsc czy asc przyhamowuje jedno koło które wpada w poślizg w porównaiu do innych. Jak chesz przychamować koła jak oba się razem kręcą a wymagane jest tylko jedno.
A właśnie chyba po to je przyhamowuje żeby dyfer dał napęd na drugie nie tak? Więc teraz ma ułatwioną robotę. I tak oba koła kręcą się zawsze więc układ nie powinien zgłupieć. Poza tym jak moment rozkłada się na 2 koła to chyba rzadziej będzie palił gumę w miejscu więc dodatkowy plus. Dajmy na to ruszamy jednym kołem na trawie drugim na asfalcie... to na trawie i tak będzie ryło bo dostaje większość momentu a bardziej przyczepne tylko trochę więc wyobrażam sobie że wtedy DSC wyczai uslizg bo różnica prędkości kół będzie duża - przyhamuje to na trawie i drugie kolo dostaje więcej. Zasada się chyba nie zmieni.
Nie wiem wypowiedzcie się albo mnie poprawcie, wydaje mi się że DSC nie będzie miało tu żadnego problemu w działaniu, w końcu to tylko 25% a nie zaspawany most...
A ja ze swej strony dodam, że DSC hamuje koło tylne wewnętrzne jeśli pojawi się podsterowność. Sprawdzałem wczoraj na śnieżku.
Pooglądajcie na YouTube filmy o DSC -- koło hamowane wytwarza moment skrętu pomagający skorygować nad- i podsterowność.
Co do szpery -- to zależy. Płytkowe, które stosuje BMW - występują w konfiguracjach 1-way 1,5 way czy 2-way. Wstępnie mocno napiętej bym nie dawał, a jeśli już to napiętą w 10% i spinającą do 25% 1-way.
Przy podsterowności i szperze, koło wewnętrzne będzie napędzane od zewnętrznego, które jest dociążone i szybciej się obraca -- DSC ma trudniej, bo nagle koło ma napęd którego tam nie powinno być.
Problemu nie ma gdy szpera jest 1-way -- bo wtedy nie przenosi momentu obrotowego miedzy kołami osi gdy DSC przymyka przepustnicę i silnik przestaje napędzać koła.
W takiej na przykład M5 -- pewnie jest odpowiednia wersja programu w DSC uwzględniająca szperę. I dodatkowo M5 ma relatywnie potężne tylne heble - co ułatwia wyhamowanie koła napędzanego przez szperę z drugiego koła, jeśli tam jest 1,5 way lub 2-way.
O szperach jest w AutoKult.pl
DSC jest zdecydowanie bardziej wyczulone na wszelkie uślizgi którego kolwiek koła. To tylko moje przypuszczenia dziwnego zachowania się dsc. Dziwne jest to że przestano montować szpery jak te systemy się pojawiły.
Wiem że w Świdniku ktoś dokłada szepry za kilka stówek ale nie mam namiaru.
FW Motorsport sporo osób z forum ich zna, tel. poszło na PW ;)
jak wygląda ta szpera w bmw ,jest to sprzęgiełko płytkowe czy poprostu blaszki sprężyste powodujące ciężkie obracanie się satelit, pytam z ciekawości
bardzo skróci? jak bardzo? :D nie przejezdze raczej tym autem wiecej niż 50-100tys.
Skróci żywotność wszystkich elementów związanych z przeniesieniem napędu,ele.tylnego zawieszenia będą działać pod większym naprężeniem,łącznie z wyrywającym się wózkiem dyfra,skrzynia też pewnie coś odczuje, a DSC będzie troszkę wariowało,także i klocki i tarczę w większym stopniu.A jeszcze jak skrócisz przełożenie mostu też swoje zrobi.
Ogólnie auto będzie mniej komfortowe szczególnie w poruszanie się po mieście.
Kolego nie jestem teoretą gawędziarzem,miałem do czynienia z podobnymi usterkami,zachowaniami po zmianie przełożenia i dołożeniu szpery tyle że w E36.Auto straciło na komforcie,było bardzie narowiste,o ile w E36 można powiedzieć że jest to zaleta to w E38 niekoniecznie,co kto woli.
asc/dsc ani zadna inna elektronika nie skróci żywotności mostu ze szperą. Jak rowniez montaz 25% szpery plytkowej nie pogorszy komfortu jazdy, nie przyspieszy zuzycia zawiasu a juz tym bardziej hamulcow(?!). Szpera nie sluzy do palenia gumy czy kręcenia bączków i zawsze poprawia prowadzenie auta. Jest ona czesto spotykana zarówno w automatach, jak i w autach z zaawansowanymi elektronicznymi systemami stabilizacji toru jazdy, Audi quattro, Porsche. Nie bylo takze nigdy fabrycznej szpery w zadnym e38. Nierozbieralny dyfer? dawno nigdzie nie czytałem jednoczesnie tylu glupot w temacie szpery.
Michal750 - kontaktujesz się z FWmotorsport w sprawie zrobienia szpery do e38, a nas się pytasz jaki to koszt? to chyba ich powinienes zapytać. Wedle mojej wiedzy nie można do obudoy dyfra e38 zamontowac innego mechanizmu ze szperą. W gre wchodzi tylko podmiana calego dyfra i rzeźba z tylną belką/mocowaniem. moim zdaniem gra niewarta świeczki.
Nie odpowiedział mi jednoznacznie - stwierdził że musi zobaczyć. Powiedział tez że nie wiadomo czy w ogóle opłaci się to robić z innym dyfrem bo może ma takie gotowe od M5 albo M3 e46 ale wydaje mi się że nie stać mnie na taki z M3 :P
Jak dużo roboty jest z podmianką dyferka tak żeby najpierw tylko zobaczyć jak się jeździ 750 na 3.14?
z kim z FW gadałes bo nie wierzę ze oni ci powiedzieli,ze dyfer z m5 czy m3 pasuje do e38 :o
tutaj masz szperę do 750:
http://www.motorsport-tools.com/quai...-p-268544.html
cena niestety malo przyjazna
791 XXX 689 z tym numerem ;) Powiedział że musiałby zobaczyć czy by nie pasował. Ale tam jest 3.44 albo coś kolo tego więc z 2,76 to już lekki perwers.
Cena gruba :D Spodziewam się raczej koło 200zł...?
http://www.youtube.com/watch?feature...hvOhLHU#t=229s
Czy nie tak właśnie ma działać kontrola trakcji DSC? Rozumiem że szpera 25% oznacza że koło o większych oporach będzie miało prędkość równą 25% czyli 1/4 prędkości koła obracającego się szybciej. Jeśli tak, to szpera 25% nie jest w stanie wpłynąć na działanie DSC bo nigdy nie jest dobrze żeby drugie koło po prostu stało i DSC raczej do tego nie dąży :)
A czemu dyfer od M5 e39 nie będzie pasował do e38? co oznacza że będzie większa rzeźba?
Michał, wertując realoem znalazłem że do 740 też był montowany ten sam dyferencjał co do 750
750: 3,15
740: 3,15 i 2,93
więc kupując trzeba uważać żeby nie kupić tego samego :p
nie będzie pasował bo: ma inne wymiary,inne ksztalty, inne flansze, inne mocowania. wieksza rzeźba oznacza swap calego tylnego zawiasu z M5 (najlepiej) albo jakaś przeróbka belki z e38 tak by podpasowac ten dyfer. W obu tych przypadkach bez cięcia/spawania/szlifowania i godzin upierdliwych pomiarów się nie obejdzie. Zreszta wyjdzie to niewiele taniej niz zakup szpery od Quaife. Nie wiem czy chlopaki z FW wogole podjeliby się tej modyfikacji, ja np bym się nie podjął, bo to bezsensowna robota
http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtop...?f=70&t=172057
Na pewno nie :) W 750 jest bodaj 2.76 zajrzyj na początek tematu tam jest cytat wygrzebany na forum. Poza tym 740 chyba ma raczej większe przełożenia od 750...
Temat: http://7er.pl/showthread.php/21067-C...C4%87-mocy-V12
kliknij na numer części - (na przykładzie 740 2000r)
pierwsza z 740, druga z 740 i 750
http://bmwfans.info/parts/catalog/E3..._drive_output/
ale u mnie już jest napisane 2:81
http://bmwfans.info/parts/catalog/E3..._drive_output/
więc co to za dyfer ori 3.15 w 750?
Jak się dowiesz ceny ile za szperę 25% do 3.15 to daj znać, może pójdą do roboty dwa na raz :p