http://allegro.pl/show_item.php?item=1451265949
kupiłem sobie takie cuś. Czy będę miał jakiś problem z podłączeniem tego? Gdzie znajdę kable, żeby zamontować tą centralkę? W E32 zamki są elektryczne czy pneumatyczne?
Wersja do druku
http://allegro.pl/show_item.php?item=1451265949
kupiłem sobie takie cuś. Czy będę miał jakiś problem z podłączeniem tego? Gdzie znajdę kable, żeby zamontować tą centralkę? W E32 zamki są elektryczne czy pneumatyczne?
pod tylna kanapa masz modól i trzeba sie wpiac w dwa kable sugnałowe otwarcia i zamkniecia zamki sa elektryczne
Sterowanie dochodzi z modułu komfortu i dochodzi do siłownika, jest elektryczne. Sterowanie jest pod tylnią kanapą i za głosnikioem w nogach kierowcy. Musisz dokładnie poszukać info.
bylo to gdzies na forum po szukaj
Niestety nie moge tego znalesc... Gdzie mam szukac przewodow do ktorych mam wpiac centralke?
Witka
Podpinałem podobną do swojej ,ja mam zamontowaną koło głośnika w nogach kierowcy ,a wpinałem się w wiązkę wchodzącą w drzwi ,dokładnie nie pamiętam w które przewody ale jak będziesz zalnteresowany ,zrobię foto co i jak
Moduł sterowania centralnym zamkiem znajduje się pod tylną kanapą po stronie kierowcy. Jest to czarne pudełko z 3 kostkami (czarna/żółta/zielona). Jesli posiadasz elektryczne szyby, szyberdach lub jest to wersja Touring to możesz podłączyć też domykanie szyb i otwieranie tylnej klapy z pilota. Ja ta zrobiłem u siebie.. Jest to banalnie proste i wystarczy wiedzieć gdzie się wpinać..
Sterowniki centralnego zamka w BMW są sterowne PLUSEM. Dlatego interesuje nas rozpis ze sterowaniem plusowym. Potrzebujemy kable ze sterownika (kolory zazwyczaj standardowe ale patrz instrukcja sterownika!!)
- czerwony (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- czarny (masowy do masy auta)
- żółty (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- żółty z białym paskiem (zasilanie +12V dla sterownika podłączane bezpośrednio do akumulatora)
- biały z zielonym paskiem (sterownie zamknięciem zamków w module auta - pin 7)
- biały z czarnym paskiem (sterownie otwarciem zamków w module auta - pin 16)
- fioletowy (domykanie szyb napięciem 0,6V - czyli nie dla BMW bo tutaj potrzebujemy 12V przez 30 sek.)
- brązowy x2 (kierunkowskazy L i P podłączane pod przewody plusowe kierunkowskazów)
- pomarańczowy (dodatkowy kanał podający stałe 12V, a po wciśnięciu przycisku podający masę)
- czerwony z czarnym paskiem (na tym kanale pojawia sięchilowo 12V) tym podłączamy się w kabel szary za przyciskiem otwierania w klapie (lub w szybie jak ktoś woli) lub wlew paliwa.
- zworka lub przewód przecinamy i dzieki temu syknał zamkniecia trwa 30 sekund i domyka nam szyby i szyber..
Powyższy rozpis mówi mniej więcej jaki kabel za co odpowiada.
U mnie działa tak, że gdy wciskam zamknięcie zamka, to auto się zamyka razem z szybami i szybrem. Ponowne wciśnięcie przycisku zamykania powoduje ryglowanie.
Wciśnięcie przycisku klapy powoduje jej otwarcie.. Generalnie wszystkie funkcje sterownika z komfortem zostały wykorzystane i wszystko podłączylem sam, bo nie jest to trudne..
Przypominam: pin 7 dla zamykania, a 16 dla otwierania w żółtej kostce.
http://lh5.ggpht.com/_FlAgUmZLh3M/TO...0/IMG_5842.JPG
http://lh3.ggpht.com/_FlAgUmZLh3M/TO...0/IMG_5841.JPG
http://lh6.ggpht.com/_FlAgUmZLh3M/TO...0/IMG_5843.JPG
Kafarek czytalem to, i dupa nie moge znalesc tego modulu. Rozebralem sobie drzwi i pomalu sie wpinam. Otwieranie i zamykanie juz dziala, bede musial jeszcze pomyslec nad oryginalnym alarmem, orientujecie sie ktore to moga byc przewody w drzwiach?
kolego podłącz od razu sobie dodatkowy przekażnik i wepnij sie w przewody od czujnika klamki.Kiedy otworzysz auto z pilota automatycznie zapali ci się oświetlenie wnętrza.
Kolory kabli wychodzących z drzwi kierowcy (po zdjeciu maskownicy głośnika w nogach kierowcy):
Biały z zielonym paskiem - sygnał zamknięcia
Biały z czarnym paskiem - sygnał otwarcia
pozdro
Ten moduł jest chyba w skrzynce pod kanapą. Może temu nie możesz znaleźć. U kolegi w dodge'u urzekło mnie odpalanie z pilota :)
Koledzy a wiecie jak to jest w e38 ? Mam taki sam problem. Centralny mi sie rozkodował albo zjebał i musze otwirac/zamykac z kluczyka. Kupiłem moduł uniwersalny na llegro i nie wiem gdzie mam sie wpiąc. Wczesniej doszytałem że pod schowkiem pasazera mam moduł, wlutowałem sie w jakies dwa piny... zadymiło sie cos i odlutowałem. Ktoś wie jak to zrobić ? gdzie sie dokładnie wlutowac ?
Pozdrawiam
Odgrzeje trochę, też podłączyłem centralny na pilota u siebie w e32, ale nie wiem gdzie podpiąć kabel od domykania szyb. Wszystkie inne funkcje działają tzn otwiera, zamyka, kierunki i został mi ten jeden tylko kabel do modułu komfortu. Kafarek pisał żeby w szary kabel się podpiąć np. od przycisku szyb. U mnie tam są szare z paskami kable całego szarego brak, próbowałem podpiąć do każdego pinu od przycisku szyb i działało przy chyba szaro czerwonym ale domykało tylko tą jedną szybę po zamknięciu pilotem. Może ktoś inaczej podpinał gdzieś się wpinał tym kablem w wiązkę modułu komfortu czy gdzieś?
W moim pudeleczku na pilota z allegro jest osobny kabelek ktory daje sygnal przez 30 sek. po zamknieciu drzwi. Podlaczylem do niego przekaznik bo daje mniejsze napiecie niz 12V i w ten sposob mam sygnal zamykania przez 30 sek, wszystko sie domyka elegancko.
Ja wpialem sie w modul w 2 piny, przy czym w pin zamykania dalem sygnal z przekaznoka 30 sek.
Ja mam z centralki tez oddzielny kabel do domykania i idzie na nim sygnał ok 25s, tak samo jak Kafarek i zapewne Ty podpiąłem się dwoma kablami w moduł GM. Tylko które kabel podpiąłeś do modułu? Ten co daje sygnał 30 sekund i otwierania? Ja podpiąłem do modułu sygnał otwierania z centralki zamka i zamykania, tzn. że mam ten kabel od zamykania odlutować z modułu i na jego miejsce dać domykanie 30s?
Zobacz jakie jest napięcie tego sygnału domykania. Jak jest 12V to wepnij go do modułu jako zamykanie i malina, jeżeli mniejsze to musisz użyć przekaźnika (sygnał domykania będzie włączał przekaźnik, który będzie podawał 12V podłączone np. z zasilania centralki).
Ok dzięki kolego, dzisiaj sprawdzę i dam znać. Pozdrawiam
Jak już to ruszyliście - jak podłączyć to przez przekaźnik? Jakiś schemat?
W jednym temacie na forum jest to rozpisane, ale po podłączeniu zgodnie z nim, szyby domykają się przez ok. 2sek i przestają. Z kluczyka wszystko działa ok.
Z tego co pamiętam przekaźnik ma też zmienić sygnał z plus na minus.
Rozejrzę się w domu za tym schematem z instrukcji centralki, bo chyba go nie wyrzuciłem, i wrzucę foto. Podłączyłem zgodnie z nim i działa jak trzeba, chociaż 30 sek to trochę za mało żeby zamknąć 4 okna i szyberdach jak są wszystkie otwarte na maxa.
Juz jakis czas temu zamieszczałem instrukcje jak to zrobić :) http://7er.pl/showthread.php/24461-P...aniem-szyb-E32
''Ja mam z centralki tez oddzielny kabel do domykania i idzie na nim sygnał ok 25s, tak samo jak Kafarek i zapewne Ty podpiąłem się dwoma kablami w moduł GM. Tylko które kabel podpiąłeś do modułu? Ten co daje sygnał 30 sekund i otwierania? Ja podpiąłem do modułu sygnał otwierania z centralki zamka i zamykania, tzn. że mam ten kabel od zamykania odlutować z modułu i na jego miejsce dać domykanie 30s?''
Po pierwsze na kablu domykania z centralki musisz miec ''+''. Wtedy po prostu dolutowujesz go do modułu GM razem z przewodem zamykania drzwi (dwa do kupy po prostu :D) Jeżeli Twoja centralka nie ma funkcji zmiany polaryzacji żeby na przewodzie domykania był ''+'' dokładasz najprostszy przekaźnik 12V. Kazdy przekaźnik składa się z ''cewki'' i kanału który zostaje zwierany przez cewke. Na jeden pin cewki przekaźnika dajesz ''+'' z akumulatora. na drugi pin cewki dajesz przewód domykania z centralki (oczywiście jeżeli centralka daje ''-'' na przewód domykania). Cewkę masz załatwioną. Zostaje kanał który zwiera cewka. Składa się on z dwóch pinów. Na jeden dajesz ''+'' z akumulatora a z drugiego ciągniesz przewód do domykania szyb czyli dolutowujesz go do zamykania drzwi
No właśnie wg. tego schematu podłączyłem i jest tak jak opisałem wyżej. 2 sek i koniec.
Twoja centralka daje ''+'' czy ''-''? Jeżeli stosowałeś przekaźnik pamietaj że musi być zasilony prosto z akumulatora.
Pisze, że podaje sygnał masy przez 20 sekund i zaznaczone jest że max obciążenie 0,5A.
Zasilanie do przekaźnika wziąłem z przewodu który zasilał centralkę ( bezpośrednio z akumulatora ).
Możesz wrzucić zdjęcie swojego przekaźnika?
http://images42.fotosik.pl/797/6c7fc5392771dd65m.jpg
Ten po lewo kupiłem nowy, ten po prawej wyciągnięty z jakiegoś auta. Podpinałem oba, bo myślałem że to w nich jest błąd.
i pod 85 i 30 masz plus z akumulatora. pod 86 minus domykania z centralki. 87 idzie pod zamykanie drzwi. Tak masz czy inaczej? jeżeli inaczej to coś masz z centralką. Sprawdź miernikiem przez jaki czas daje minus
Aktualnie nie mam wcale. Bo podczas montażu nie działało jak powinno, więc to wywaliłem (przekaźnik i domykanie szyb nie podłączone). W tygodniu to może ogarnę ;]
Musi sie udać :) ja tak mam i działa mi bez zarzutu. Zreszta na chłopski rozum to tak musi działać :) życzę powodzenia
Jest problem, bo szyby się domykają całkowicie, ale zamek się rygluje i koniec. Ani pilotem, ani ręcznie nie można otworzyć. Po wyciągnięciu przekaźnika działa normalnie.
http://images36.fotosik.pl/289/e66402cf682a8500m.jpg http://images49.fotosik.pl/1710/aca653e5cae08d6cm.jpg
tu schemat podłączenia.
Żółty, żółto-czarny, czerwony i oba plusy z przekaźnika są na jednym przewodzie - może to być problemem?
Ja podłączyłem jak kolega gsm191 opisał to na schemacie z przekaźnikiem i działa bardzo dobrze. Dzięki za pomoc:)
Żółty, żółto-czarny, czerwony i oba plusy z przekaźnika są na jednym przewodzie - może to być problemem?
To jest na pewno dobrze.
zielono/czarny pod 85 Twojego przekaźnika plus z aku na 86 i 30 a z 87 do zamykania drzwi. Spróbuj zostwic tylko ten z przekaźnika żeby zamykał drzwi. Biały (zamknięcie) odepnij i zobacz co sie bedzie działo
Chyba przekaźnik szlag trafił, bo dzisiaj nie reaguje na żadne kombinacje, tylko domyka te 2 sek i tyle. Wydaje mi się że problem może być w tej centralce, spróbuję ją podmienić na inną, czy się to samo dzieje.