Witam. Posiada ktoś może jakąś instrukcję lub może fotorelacje z wymiany foteli z manualnych na elektryczne ??
Wersja do druku
Witam. Posiada ktoś może jakąś instrukcję lub może fotorelacje z wymiany foteli z manualnych na elektryczne ??
a co w tym ma być niby nadzwyczajnego, żeby mieć do tego instrukcje?? ja np w swoim e38 jak zmieniałem z manualnych na elektryczne to wystarczyło że je tylko przełożyłem i podpoiłem kostki (w swoich manualnych miałem pompowanie lędźwi, więc + i - były już w kostce poprowadzone) i wsio hulało bez problemu.
No u siebie też mam właśnie pompowanie lędźwi. Ale zastanawia mnie to czy nie trzeba żadnych innych kostek, przewodów czy innych tego typu. A jak to wygląda z pamięcią ? wystarczy podciągnąć kable pod przełącznik i to wszystko ?
u mnie nie było tak łatwo i oprócz tego co piszesz musiałem dołożyć ori przekaźnik za schowkiem pasażera żeby wogóle było zasilanie w kostkach do foteli, dołożyć jeden kabelek od pamięci z fotela do instalacji i zmienć wiązkę elektryczną w drzwiach kierowcy z modułem żeby uruchomić pamięć fotela, el lusterek i kolumny kier.
No dokładnie chodzi mi o takie rzeczy u siebie mam manualne z ele sterowaniem lędźwi, brak pamięci, i manualnie sterowana kierownica, lusterka również manualnie składane. Dala tego chcę się dowiedzieć czy potrzebuję jeszcze czegoś oprócz kostki z +/- Bo to że muszę podciągnąć wiązkę z fotela do przełącznika w drzwiach to wiem, także chcę się dowiedzieć jak najwięcej żeby potem nie było niespodzianek.
Jesli masz pompowane ledzwia, to powinna elektryka smigac bez problemu - problem bedzie tylko z pamecia - ale co do tego to juz nie wiem....
A jesli fotele są manualne bez pompowania to bedzie duzy problem z podłączeniem?
wlasnie, ja mam zwykle gole fotele i chcialbym elektryczne ale bez pamieci itp bajerow, tylko zeby sie przesuwaly to wystarczy dac + i - i wsio?
TAK TAK i wszystko dziala
no ok a jak bym chcial jednak miec ta pamiec?:) skoro mam auto dawce cale wiec wszystkoz niego wycviagnac moge:) co powinienem wyciagnac z dawcy zeby wszystko smigalo?:) pomoze ktos?:)
Panowie kotlet na patelnie znow:) fotele przelozone
kostki sa i pasuja ale nie ma w nich pradu.... tzn do grzania jest i do maty zajetosci fotela :) ale ten glowny wieoki czerwony kabel ktory odpowiada za elektryke fotel;a nie ma napiecia... gdzie co zorbic zeby ten prad tam wlasnie sie znalazl?:) nie mowie o pamieci - kij w nia:) ale chodzi glownie o to zebym mogl regulowac fotele:P moze jakis modul? cokolwiek? ktokolwiek? pomocy?? jak ogarne to to bede pytal o nawi i intensywne mycie:P
Pod schowkiem trzeba dołożyć przekaźnik.
Oznaczony jako "Stromabschaltung"
witam
poniewaz rowniez zmieniam fotele i nie mam zasilania proszę o podpowiedz w którym konkretnie miejscu ten przekaznik sie zakłada? bo nie umiem znależc lokalizacji za schowkiem
Wszystko znalazlem,reke połamałem w pieciu miejscach,ginekologia zastosowana,ale fotele działają.
za schowkiem pasazera
podstawka przygotowana zaraz za takim wysokim niebieskim przekaznikiem
trza sie tam reka dostac i wcisnąc ten przekaznik zielony
ustaw go sobie od razu w takie samej pozycji jak niebieski,wtedy tylko wlozysz i wcisniesz bez kombinowania
Otwierasz schowek, odsuwasz go do przodu.
Uchwyt trzymający przekaźniki da się wysunąć, po lewej stronie widać zatrzask.
Wysuwasz całość i masz ładny dostęp do przekaźników.
Wczoraj to demontowałem w 750i i nie było potrzeby demontażu czegokolwiek innego
znalazlem:) ostatnie miejsce wsadizlem zadzialaly fotele na 30 skeund i znow nic...
Panowie chciałbym sie upewnić czy wszystko zadziała obecnie mam welury manualne ,podgrzewane ,el.pompowanie ledzwi Na skóre z elektryką ,łamane bez pamieci ?
Czy będe musiał szukac prądu bądz dokładać jakieś przekazniki ?
Panowie a jak jest z tymi fotelami z anglików podobno smigaja bez problemów ?
Witam.
Odgrzewam kotleta ale tylko w formie informacyjnej.
Po zamontowaniu foteli, okazało się ze nie ma prądu we wtyczce, gdyż brak owego przekaźnika 61358365960
Zrobiłem bajpas z kawałka kabla i dwóch wsuwek męskich i wsadziłem w gniazdo 6 i 4 w miejscu gdzie ma wejść owy przekaźnik.
Po zakupieniu przekaźnika wyjąłem bajpas i wszystko dalej ładnie hula.
Patent ten jest dla tych, których nie mogą znaleźć na alledrogo 35zł lub nie chcą kupić w ASO (150zł)
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/1853b0626fd4.jpg
Witam. Nie chcialem zakladac nowego tematu wiec pisze tutaj.
W swojej e38 99r mialem fotele manual ale grzane. Kupilem fotele z 750i niestety przedlift. Fotele są elektryczne grzane łamane pompowane.
Jakoś udało mi sie uruchomic fotele co prawda nie mialem przekaznika za schowkiem do poniedzialku musi zostac na krótko.
Zostało mi kilka niepodłączonych kabli pytanie mam teraz jakie kolory od podgrzewania są w po lifcie i w przedlifcie bo nie mogę tego ogarnąć.
Pozostałe kable połączyłem kolorami i wszystko działa nie ma tylko tego podgrzewania foteli...
Pomoże ktos?
Panowie a orientuje się ktoś czy fotele od e70 będą pasowały do e53 ?
teoretycznie powinny :)
czy to taki przekaźnik ??
http://images84.fotosik.pl/10/ade4e2cf46ed194fmed.jpg
Dokładnie tak. To przekaźnik do zasilania foteli
Super. dzieki za pomoc :)
Dla mniej wprawnych majsterkowiczów ;)
W moim przypadku (e38 95 / 03) i sądze że w większości jest tak samo
Dokładamy taki przekaźnik (stycznik) " Przekaźnik odłącz. prądu spoczynkowego ".
http://images84.fotosik.pl/10/ade4e2cf46ed194fmed.jpg
I montujemy w gniazdo na zdjęciu poniżej.
Cały ten moduł znajduje się za schowkiem pasażera. Z lewej strony jest języczek który po wciśnięciu zwalnia zaczep umożliwiający wysunięcie moduły styczników, znacznie to ułatwia dostęp.
http://images82.fotosik.pl/10/846a82d3901ec717med.jpg
Na szczęście u mnie wiązki, bezpieczniki już były zamontowane więc ten problem miałem za sobą. W przypadku braku wiązek w poście wyżej jest to nadmienione co zrobić :)
Po podłączeniu wszystkie fotele działają i grzeją.