-
Sonda chyba vernet. Dzisiaj próbowalem znalezc przekaźnik od sondy, ale nie udalo mi sie. Gdzie on jest? Bo grzalka chyba za duzy opor wytwarza zeby mialo nie byc przekaznika.
Przekaźnik od sondy to biały w skrzynce ze sterownikami. Odrazu za pompę paliwa odpowiada.
-
To sonda Vernet i chcesz, żeby to działało. Tyle razy temat był poruszany na forum.
Zmień sondę na Boscha, może być uniwersalna i daj znać jak wychodzą pomiary, łącznie z grzaniem.
-
A czy sondy nie powinno się wymienić co X czasu, nawet jeśli jej pomiary wydają się być ok? Ja przejeździłem już swoim samochodem ok 150 000 i nie zmieniałem jej, mechanik twierdzi że jest ok.
//edit
Samochód mam w posiadaniu prawie 10 lat. Sonda nigdy nie była zmieniona, odkąd jest w moim posiadaniu.
-
Według workshopa "Żywotność czujnika tlenu wynosi zwykle pomiędzy 48 000 – 80 000 km (30 000 do 50 000 mil). W miarę jak czujnik starzeje się, spowalnia się jego czas reakcji.
UWAGA: Nie wolno używać omomierza na czujniku z cyrkonem, ponieważ może on spowodować uszkodzenie."
-
Od siebie dodam, że Bosch żywotność swoich sond określa właśnie na 150kkm.
-
Dzięki za info, czyli wychodzi na to, że dla spokoju ducha mógłbym przyjrzeć się sondzie jeszcze raz, a nawet ją wymienić.
Mam pytanie, czy jest jakiś patent aby pobadać sondę "pod maską", czy trzeba kulać się na kanał? i mierzyć bezpośrednio przy wtyczce?
-
Sondę można zmierzyć w gnieździe diagnostycznym, które piny odsyłam do netu :) Daję wędkę...
Najlepiej oscyloskopem proponuję, bo multimetr się nie nadaje zbytnio, jest za wolny. Chyba, żę wskazówkowym multimetrem.